Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konflikt v Líbyi visí na vlásku: Predseda vlády národnej jednoty obvinil Haftara zo zrady

Fájiz Sarrádž
Fájiz Sarrádž (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

TRIPOLIS - Predseda tzv. líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž obvinil svojho rivala Chalífu Haftara, že ho zradil nariadením vojenskej ofenzívy na hlavné mesto Tripolis, ktorá by mohla uvrhnúť krajinu do občianskej vojny. Informovala o tom agentúra AFP.

Sily lojálne Haftarovi, veliteľovi tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA), pokračujú v ofenzíve napriek medzinárodným výzvam na zastavenie vojenských akcií. Sarrádž v televíznom prejave v sobotu večer varoval pred "vojnou bez víťaza". Podľa jeho slov sa vláda národnej jednoty podporovaná Organizáciou Spojených národov snažila o mier, no na agresiu Haftarových síl bude reagovať "silou a nepoddajnosťou".

Postup bojovníkov podporujúcich Haftara spomalili jednotky lojálne Sarrádžovej vláde národnej jednoty sídliacej v Tripolise. Tie v sobotu po prvý raz spustili letecké údery na útvary LNA približne 50 kilometrov južne od metropoly. V tejto oblasti práve v sobotu vypukli medzi oboma stranami nové boje, píše AFP.

Podľa fotografa francúzskej agentúry dorazila v sobotu do východnej časti Tripolisu najmenej jedna ozbrojená skupina z mesta Misuráta, kde sú tamojšie milície lojálne prevažne medzinárodne uznanej vláde, aby sa pridala k protiofenzíve.

Obyvatelia metropoly vyjadrili obavy z vypuknutia bojov vo veľkom rozsahu a začali sa zásobovať potravinami a pohonnými látkami. V sobotu sa pred čerpacími stanicami a obchodmi vytvorili veľké rady, uviedol reportér AFP. 

Líbya zápasí s nepokojmi od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Mocenské vákuum v severoafrickej krajine zaplnili desiatky ozbrojených skupín, ktoré sú spojencami buď vlády národnej jednoty v Tripolise na severozápade krajiny, alebo konkurenčnej vlády so sídlom v meste Tobruk na severovýchode, ktorú podporuje aj Haftar.

Nádejou sú rozhovory

Najnovšia eskalácia prišla len krátko pred konferenciou pod záštitou OSN, ktorej zámerom je spojiť líbyjských rivalov a pripraviť cestu pre voľby v konfliktom zdevastovanej krajine.Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Líbyu Ghasan Salamé uviedol, že rozhovory plánované na 14. - 16. apríla v líbyjskom meste Ghadámis sa uskutočnia. "Chceme ubezpečiť Líbyjčanov, že ostaneme po ich boku, aby bol politický proces úspešný bez eskalácie," zdôraznil.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu vyzval Líbyjčanov, aby "sami rozhodli o svojej budúcnosti" prostredníctvom inkluzívneho dialógu. "Bez nejakých umelých dátumov, ktoré sa im niektorí snažia vnútiť zvonka," vyhlásil počas návštevy Káhiry.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril v sobotu o situácii v Líbyi s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Obaja lídri v telefonáte vyzdvihli potrebu politického riešenia krízy, oznámila Macronova kancelária s tým, že Francúzsko bude naďalej podporovať sprostredkovateľskú úlohu svetovej organizácie v Líbyi.
 

Viac o téme: LíbyaFájiz SarrádžChalífa Haftar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu