Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Otvorený list novinárov Čaputovej: Chráňte slobodu médií na Slovensku, vetujte návrh zákona!

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Sloboda médií na Slovensku začína byť podľa zahraničných novinárov vážne ohrozená, počnúc vlaňajšou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a končiac novým návrhom tlačového zákona z dielne vládnej koalície. K nemu sa nedávno vyjadril Európsky parlament vo veľmi otvorenej rezolúcii, v ktorej kritizoval pokus o obmedzenie slobody médií na Slovensku.

Za rezolúciu hlasovala väčšina europoslancov s výzvou, aby slovenská vláda nesiahala na slobodu médií. K nim sa najnovšie pridali najväčšie svetové organizácie združujúce novinárov, vydavateľov a bojovníkov za slobodu slova. Novozvolenej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej poslali otvorený list, v ktorom ju upozorňujú, že návrh nového tlačového zákona môže na Slovensku vážne ohroziť slobodu médií. Zároveň sa pridali k výzve europoslancov. 

Otvorený list Zuzane Čaputovej
Zobraziť galériu (2)
Otvorený list Zuzane Čaputovej  (Zdroj: ECFMP)
Pod listom je podpísaná napríklad Federácia svetových novinárov, Výbor na ochranu novinárov či Medzinárodná federácia novinárov. Novelu Tlačového zákona by mala vetovať.

V otvorenom liste kritizujú expremiéra Fica, ktorý stále zostáva šéfom najsilnejšej vládnej strany:„Nedávno obnovil svoje útoky proti médiám a novinárom, keď ich urážal a ponižoval. Tieto obvinenia prispievajú k toxickej atmosfére pre novinárov.“

Open letter to Slovakia's President-elect Zuzana Čaputová

Podľa navrhovaného tlačového zákona z dielne vládnej koalície by verejní činitelia mali takzvané právo na odpoveď. Ak by médiá odmietli zverejniť ich reakciu na konkrétny článok, hrozila by im likvidačná pokuta vo výške desiatok tisíc eur. Svetové novinárske organizácie považujú právo na odpoveď za „neakceptovateľné“. Nie je to bežná prax vo väčšine západoeurópskych krajín. Médiá by ani nemali právo zasahovať do stanoviska, ktoré chce dotknutý politik zverejniť. Tlačová novela má prvýkrát v histórii regulovať aj internetové médiá.

Mala by vzniknúť aj takzvaná tlačová rada, ktorá by dozerala na „objektivitu“ médií podobne, ako to teraz v prípade rádií a televízií robí Rada pre rozhlasové vysielanie.

 

 

f

Viac o téme: ListSlobodaTlačPrezidentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu