Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Hrôzostrašná dráma v Brne: Pri nehode MHD až 38 zranených, 12 ťažko

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: FB/Týdeník Policie/HZS JMK)

BRNO - V centre Brna sa dnes popoludní zrazil trolejbus s električkou, zranilo sa pri tom 40 ľudí, z toho 13 ťažko a stredne ťažko. Medzi zranenými sú dve deti. Povedala to hovorkyňa záchrannej zdravotnej služby Michaela Bothová. V električke bol len vodič, ktorý je medzi zranenými. Príčina nehody sa vyšetruje. Škoda je okolo dvoch miliónov českých korún (cca 77 600 eur).

V Brne sa zrazili dva vlaky: VIDEO 23 zranených, 15 ľudí skončilo v nemocnici

PRÁVE TERAZ Hrôzostrašná dráma
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

Nehoda sa podľa dopravného webu polície stala zhruba o 13.40 h. v Křenovej ulici pri zastávke Masná, Křenová je v mieste nehody uzavretá. "Zranených je celkom 40, z toho 13 ťažko a stredne ťažko. Zranení sú aj obaja vodiči, oboch sme ošetrili a previezli do nemocníc. U oboch ide o ťažké zranenie nôh," povedala hovorkyňa. Počet zranených podľa nej ale ešte nemusí byť konečný, niekto sa ešte môže prihlásiť dodatočne. Zranení boli prevezení prakticky do všetkých brnenských nemocníc, počnúc Fakultnej nemocnice Brno-Bohunice a končiac Detskou nemocnicou. Zatiaľ nie je potvrdené, že by medzi zranenými bol cudzinec, nemožno to ale ešte plne vylúčiť.

PRÁVE TERAZ Hrôzostrašná dráma
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

Hovorkyňa doplnila, že na mieste má záchranná služba štyri posádky bez lekára, dve posádky s lekárom, inšpektora prevádzky a štyri vozidlá prevozovej služby.

"Ide o mimoriadnu udalosť druhého stupňa, operátorky zaktivovali traumaplán. Počet zranených s najväčšou pravdepodobnosťou nie je finálny," doplnila hovorkyňa.

"Je to hromadné nešťastie, zdravotníci zranených rozdeľovali podľa závažnosti poranení," uviedol pre Novinky.cz na mieste hovorca hasičov Jaroslav Mikoška a dodal, že sedem ľudí museli jeho kolegovia z vrakov vyslobodzovať.

"Doprava na ulici Křenová bude, predpokladám, minimálne na dve hodiny uzavretá, náhradná autobusová doprava je vedená okolitými ulicami," povedala hovorkyňa dopravného podniku Hana Tomaštíková. Doplnila, že pri električke, ktorej vodič bol zranený, išlo o služobnú jazdu, išla z centra. Trolejbusová linka 33 išla do centra.

PRÁVE TERAZ Hrôzostrašná dráma
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

Podľa hovorcu železničnej inšpekcie Martina Drápala išlo o čelnú zrážku. "Pri nehode boli podľa doterajších odhadov zranené desiatky osôb z trolejbusu a prvotne bola škoda odhadnutá na viac ako milión korún. Železničná inšpekcia vyšetruje príčiny a okolnosti mimoriadnej udalosti v mieste jej vzniku," uviedol hovorca.

PRÁVE TERAZ Hrôzostrašná dráma
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

Policajný hovorca Pavel Šváb povedal, že na prvom mieste je pomoc zraneným. Polícia odkláňa dopravu na obchádzkové trasy a žiada vodičov, aby dbali na policajné pokyny. Je to dôležité aj kvôli prejazdu sanitiek. Na miesto vyšiel tiež krízový intervent polície. Príčin nehody môže byť niekoľko, od technickej poruchy až po chybu niektorého vodiča, ale zatiaľ to "nebudú špecifikovať".

Druhý stupeň traumatologického plánu sa vyhlasuje pri počte zranených medzi 11 až 100. Plán stanovuje predovšetkým činnosť výjazdových skupín zdravotníckej záchrannej služby na mieste mimoriadnej udalosti, spôsob transportu postihnutých do zdravotníckych zariadení a zoznam týchto zariadení. Cieľom je efektívne pomôcť čo možno najväčšiemu počtu postihnutých.

Medzi zranenými po čelnej zrážke električky a trolejbusu v Brne by nemali byť Slováci. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. "Na náš Zastupiteľský úrad v Prahe sa v tejto súvislosti neobrátil žiadny občan SR so žiadosťou o pomoc. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," dodal.

Viac o téme: NehodaElektričkaTrolejbusZrážkaBrno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu