Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Brne sa zrazili dva vlaky: VIDEO 23 zranených, 15 ľudí skončilo v nemocnici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Policie ČR)

BRNO - Na hlavnej stanici v Brne sa dnes ráno zrazili na jednej koľaji dva vlaky. Záchranári v súvislosti s nehodou ošetrili nakoniec 23 ľudí, z toho 15 bolo prevezených do nemocnice, povedala hovorkyňa záchrannej služby Michaela Bothová. Železničná doprava bola kvôli nehode zastavená približne na hodinu, povedala hovorkyňa Českých železníc Vanda Rajnochová. Polícia nehodu vyšetruje pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia, alkohol u strojvodcov vylúčili. Škoda dosiahla takmer pol milióna korún (cca 19 500 eur). Kompletne prevádzku obnovili o 11.40 h.

VIDEO Hrôzostrašná nehoda vlaku, ktorý narazil do stanice: Ľudia utekali pred plameňmi!

Okolnosti nehody spoločne so Železničnou inšpekciou vyšetruje polícia. "Dychové skúšky u oboch rušňovodičov boli negatívne. Je to vo fáze vyšetrovania, príčinu ešte nevieme. Vyšetrujeme to pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia," povedala hovorkyňa polície Petra Hrůzová.

Nehoda sa stala po 8.00 h, podľa záberov z miesta sa vlaky zrazili na výhybke. "V Brne na hlavnej stanici prešiel osobný vlak idúci z Brna hlavnej stanice do Brezovej nad Svitavou návesť zakazujúcu jazdu a následne sa zrazil s prichádzajúcim osobným vlakom, ktorý išiel z Letovíc do Brna," uviedol hovorca Železničnej inšpekcie Martin Drápal.

Podľa hovorkyne Rajnochovej nehoda asi na hodinu zastavila prevádzku, od 08.50 h. sa už jazdilo v úseku Židenice - hlavná stanica po jednej koľaji. Železnice museli odrieknuť desiatku vlakov. Prevádzka na trati bol podľa Drápala obnovená o 11.40 h. "Železničná inšpekcia vyšetruje okolnosti mimoriadnej udalosti v mieste jej vzniku s tým, že na základe doterajšieho vyšetrovania je pravdepodobnou príčinou mimoriadnej udalosti zlyhanie ľudského faktora," dodal Drápal.

Riaditeľ Českých železníc Miroslav Kupec dnes uviedol, že v reakcii na stret vlakov v Brne zvoláva poradu úseku prevádzky. "Chcem výsledky zavedených prísnejších kontrol rušňovodičov a návrh ďalších opatrení na minimalizáciu rizika zlyhania jednotlivcov. Pre poškodených cestujúcich na webe zverejníme kontakt pre uplatnenie nárokov na odškodné," uviedol Kupec.

Záchranári zranených rozviezli do štyroch zdravotníckych zariadení v Brne, konečný počet ošetrených v súvislosti s nehodou sa vyšplhal na 23 ľudí. Išlo predovšetkým o odreniny, pomliaždeniny, vykĺbenia, ale aj podozrenie na zlomeniny. "Na mieste sme sa postarali o 21 pacientov, z nich 13 bolo po ošetrení odvezených do nemocnice. Neskôr pribudla ešte jedna pacientka, bola účastníčkou nehody, ale až doma sa jej zdravotný stav zhoršil," uviedla hovorkyňa záchrannej služby s tým, že posádka ženu po vyšetrení previezla do nemocnice. K celkovému počtu nakoniec pribudla tiež mladá vlakvedúca, za ktorou sa záchranári vrátili na stanicu. "Jej zdravotný stav sa zhoršil, išlo o ľahké poranenia a zrejme aj o stresovú reakciu. Túto pacientku sme tiež previezli po poskytnutí prednemocničnej starostlivosti do nemocnice," dodala hovorkyňa Bothová.

Záchranári museli evakuovať z vlakov okolo 250 ľudí. Polícia uzavrela priestor okolo koľajiska. "Stanica nebola uzavretá. Z jedného vlaku sme evakuovali 200 ľudí a z druhého 50," uviedla hovorkyňa polície Petra Hrůzová.

Slováci sa pravdepodobne nezranili

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nemá vedomosť o tom, že by medzi zranenými pri utorkovej zrážke vlakov v Brne mali byť aj Slováci. Uviedol to šéf tlačového oddelenia rezortu Juraj Tomaga.

"Na náš Zastupiteľský úrad v Prahe ani na konzulárne informačné centrum v Bratislave sa v tejto súvislosti doteraz neobrátil žiadny občan SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," priblížil.

Problémy aj nedávno

Za uplynulé dva týždne došlo v ČR už k niekoľkým vlakovým nehodám a incidentom. Zatiaľ posledný sa odohral v pondelok v regióne Chrudimsko, kde sa zrazil nákladný vlak s osobným. Zranených bolo päť ľudí.

V sobotu išli oproti sebe dva vlaky v Prahe, pričom sa zastavili len asi 37 metrov od seba. Minulý týždeň v stredu sa zrazili lokomotívy v Havlíčkovom Brode. Deň predtým vrazila na stanici v Jihlave posúvaná súprava do osobného vlaku, pričom zranenia utrpeli dvaja ľudia. Pred dvoma týždňami išiel vlak s 11 cestujúcimi medzi Martinicami a Velkým Meziříčím šesť kilometrov bez rušňovodiča.

Viac o téme: NehodaVlakZrážkaZraneníHlavná stanicaBrno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu