Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kráska (†19) spáchala samovraždu: FOTO Podľa matky ju k tomu dohnal stres, bola svedkom masakru

Sydney Aiellová spáchala samovraždu. Zobraziť galériu (6)
Sydney Aiellová spáchala samovraždu. (Zdroj: TASR/AP, FB/Sydney Aiello,)

PARKLAND - Polícia síce neustále apeluje na ľudí, že samovražda nikdy nijaké problémy nevyrieši, bohužiaľ, ich výzvu neposlúchla stredoškoláčka Sydney Aiellová. Ide o 19-ročnú dievčinu, ktorá 14. februára v roku 2018 prežila masaker v Parklande na Floride. Rukou Nikolasa Cruza vtedy zomrelo štrnásť žiakov a traja učitelia.

Bývalý študent mal streľbu dobre naplánovanú. V onen deň sa nechal pred školu doviezť taxíkom. Bolo tesne pred koncom vyučovania, keď vstúpil do školy Marjory Stonemanovej Douglasovej s čiernym ruksakom, v ktorom ukrýval zbraň, zásobníky, plynovú masku a dymovnice.   

Na videosnímke zadržaný Nikolas
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Susan Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP, Pool)

Tým, že Nikolas školu v minulosti navštevoval, jeden z jej zamestnancov ho spoznal. Upozornil svojho kolegu prostredníctvom vysielačky, no už bolo neskoro. Mladík spustil paľbu. Strieľal do štyroch miestností na prvom poschodí, o poschodie vyššie usmrtil jednu osobu a na treťom pištoľ s ruksakom odhodil a včlenil sa medzi utekajúcich študentov. Za šesť minút popravil 17 ľudí a ďalších 15 zranil.

Sydney Aiellová.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Sydney Aiello)

Na mieste incidentu sa nachádzala aj Sydney Aiellová. Tá si, žiaľ, nedávno stiahla na život, v piatok sa s ňou konala posledná rozlúčka. Na bývalú roztlieskavačku si mnohí pamätajú ako na "milé, usmievavé a komunikatívne dievča". Jej mama Cary tvrdí, že lekári jej dcére diagnostikovali posttraumatickú stresovú poruchu. Sydney mala podľa jej slov nočné mory.

Sydney Aiellová.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Sydney Aiello)

Polícia útočníka zadržala po 40 minútach masakry. Cruz pri zatýkaní nekládol odpor. Jeho bývalí spolužiaci ho opísali ako samotára a podivína, ktorý mal rád počítačové hry. Podľa polície ho k hroznému činu, ktorý spáchal na svätého Valentína, mohol viesť nedobrovoľný rozchod s priateľkou.

Strelec mal v škole problémy so správaním, raz si dokonca do školy priniesol aj nože a muníciu. Bol členom ozbrojenej skupiny belošských extrémistov, ktorí volali po "bielej Floride". Zo školy bol vylúčený v roku 2016, kedy vedenie dospelo k záveru, že patrí do rúk psychológov. Podľa záznamov bol ako trojročný označený za mentálne oneskoreného. Podstúpil aj psychiatrické liečenie, no kliniku rok pred krvavým masakrom nenavštívil.

Obvinený Nikolas Cruz na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Susan Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP)
 

Išlo o jeden z najhorších prípadov masovej vraždy v dejinách USA. Cruz sa po zadržaní priznal k streľbe. Začiatkom marca 2018 ho obvinili zo spáchania sedemnástich vrážd, za čo mu hrozí trest smrti.

Viac o téme: StreľbaFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu