Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecko nesúhlasí s rozmiestnením jadrových rakiet v Európe: Maas chce zmeny v OSN

Heiko Maas
Heiko Maas (Zdroj: SITA/AP Photo/Karim Kadim)

BERLÍN - Nemecko by sa dôrazne postavilo voči prípadným snahám o to, aby boli v Európe rozmiestnené rakety stredného doletu s jadrovými hlavicami. V súvislosti s možným kolapsom Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) to v stredu uviedol šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas.

"Európa by sa za žiadnych okolností nemala stať scénou pre diskusie o znovuvyzbrojovaní," povedal Maas v rozhovore pre agentúru DPA, ktorý bol zverejnený v stredu. 

Zmluva INF bola podpísaná Moskvou a Washingtonom v roku 1987 a zakazuje obom stranám používanie rakiet vybavených jadrovými hlavicami s doletom 500-5500 kilometrov. 

Spojené štáty už dlhší čas obviňujú Rusko z porušovania tejto dohody. Začiatkom decembra pohrozili, že od INF odstúpia, ak sa Moskva do 60 dní nevráti k jej implementácii.   

Obvinenia z porušovania dohody vznáša voči Washingtonu aj Rusko. Moskva v súvislosti s hroziacim odstúpením Spojených štátov od INF varuje pred možným rozmiestnením amerických rakiet vybavených jadrovými hlavicami v európskych krajinách. 

Voči takémuto scenáru by sa však podľa nemeckého ministra Berlín dôrazne postavil. "Rozmiestňovanie nových rakiet stredného doletu by sa v Nemecku stretlo so silným odporom," povedal Maas pre DPA.  

Navrhol rozšírenie Bezpečnostnej rady

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval vo štvrtok na rozšírenie Bezpečnostnej rady (BR) OSN o ďalších stálych členov. Informovala o tom agentúra DPA. Rada, ktorá bola založená pred viac ako 70 rokmi, už nezodpovedá "aktuálnej situácii" vo svete, povedal pre DPA Maas v čase, keď sa Nemecko od nového roku stane jedným z desiatich nestálych členov BR OSN, ktorých Valné zhromaždenie OSN volí na dvojročné obdobie.

"Som presvedčený, že rovnováha moci vo svete musí byť vyjadrená oveľa lepšie, než je to v tejto chvíli. Aj keď to bude ťažké, budeme túto otázku aj naďalej predkladať. O reformách sa hovorí príliš dlho bez toho, aby bol dosiahnutý akýkoľvek pokrok," povedal Maas.

Reforma Bezpečnostnej rady OSN, pozostávajúcej z piatich stálych členov - Británie, Číny, Francúzska, Ruska a USA -, je predmetom diskusií od začiatku 90. rokov, pričom o jej rozšírenie sa okrem Nemecka usilujú aj Brazília, India či Japonsko.

Viac o téme: JadroAtómová bombaNemeckoEurópaJadrové raketyHeiko Maas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu