Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

PRÁVE TERAZ Spojené štáty odstúpili od historickej raketovej dohody s Ruskom

Mike Pompeo Zobraziť galériu (7)
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo o tom informoval na tlačovej konferencii vo Washingtone, uviedla agentúra AFP.

USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO. Severoatlantická aliancia plánuje toto rozhodnutie podporiť formou deklarácie hneď po tom, ako bude oznámené. Štvrtkové rokovania medzi Ruskom a USA zamerané na záchranu zmluvy nepriniesli nijaký pokrok.

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik))

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a sám vyhlasuje, že Spojené štáty sa zmluvy INF nepridržiavajú. Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyhlásil, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.

Proces odstúpenia sa začne v sobotu

O odstúpení USA od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) informoval v piatok aj americký prezident Donald Trump po tom, čo toto rozhodnutie predtým na brífingu oznámil jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Donald Trump
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Trump vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA, uviedol, že "Spojené štáty v sobotu pozastavia svoje záväzky vyplývajúce z INF a začnú proces odstúpenia od INF, ktorý bude ukončený za šesť mesiacov, ak sa Rusko nevráti späť k dodržiavaniu zmluvy tým, že zničí všetky svoje rakety, odpaľovacie zariadenia a súvisiace vybavenie", ktoré sú predmetom porušenia zmluvy.

Severoatlantická rada podporila USA

Severoatlantická rada (NAC), hlavný politický orgán Severoatlantickej aliancie, vydala v piatok vyhlásenie, v ktorom podporila Spojené štáty, ktoré oznámili, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Severoatlantická rada pripomenula, že po takmer šiestich rokoch americkej a spojeneckej angažovanosti s Ruskom NATO 4. decembra 2018 vyhlásilo, že Rusko vyvinulo a uviedlo do funkčnosti raketový systém 9M729, ktorý porušuje INF a predstavuje významné riziko pre euroatlantickú bezpečnosť.

Spojenci v tejto súvislosti podporili zistenie USA, že Rusko závažným spôsobom porušilo svoje záväzky vyplývajúce z INF. Podľa správy NAC k pokroku v dialógu s Ruskom nedošlo ani zasadnutí Rady NATO-Rusko z 25. januára tohto roku a spojenci ľutujú, že Rusko v rámci svojho "širšieho správania" aj naďalej popiera porušenie INF, odmieta poskytnúť akúkoľvek dôveryhodnú odpoveď a nepodniklo žiadne preukázateľné kroky smerom k plnému a overiteľnému dodržiavaniu tejto zmluvy.

Summit NATO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Podľa stanoviska NAC Spojené štáty sa rozhodli odstúpiť od zmluvy ako odpoveď na značné riziká pre euroatlantickú bezpečnosť, ktoré predstavujú skryté testovanie, výroba a umiestňovanie raketových systémov 9M729. "Spojenci tento krok plno podporujú," uvádza sa v správe NAC.

Washington chce vyvinúť nové zbrane

Poprední ruskí poslanci vyjadrili znepokojenie nad piatkovým oznámením Spojených štátov, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). "Amerika chce skutočne vyvinúť nové zbraňové systémy, ktoré porušujú túto zmluvu, ale potrebuje tento krok prezentovať ako 'reakciu'," uviedol predseda zahraničného výboru Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, na Facebooku, ktorého citovala agentúra DPA. 

"Moskva opakovane tvrdila, že vlastnosti (rakiet) nie sú v rozpore s podmienkami zmluvy. Nechcú nás počúvať," povedal podľa agentúry TASS Leonid Sluckij, predseda zahraničného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia

Moskva si vyhradzuje právo prijať opatrenia v reakcii na piatkové oznámenie Spojených štátov, že odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Spojené štáty odstupujú od zmluvy v rámci svojej "stratégie, ako sa zbaviť medzinárodných právnych záväzkov", citovala Zacharovovú agentúra TASS. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok oznámil, že Spojené štáty odstupujú od INF od 2. februára.

Šéf OSN dúfa, že Rusko a USA vyriešia spor okolo INF

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyjadril v piatok nádej, že Rusko a Spojené štáty využijú šesťmesačné obdobie na vyriešenie sporov týkajúcich sa Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). "Videli sme, čo dnes oznámili. Generálny tajomník dúfa, že zúčastnené strany využijú týchto šesť mesiacov na vyriešenie svojich rozdielov. INF je veľmi dôležitou súčasťou architektúry kontroly zbrojenia," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra TASS.

António Guterres
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Khalil Senosi)

Slovensko sa pripája k výhlaseniu NATO

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) sa pripája k dnešnému vyhláseniu NATO (Organizácia Severoatlantickej zmluvy) k dodržiavaniu Zmluvy o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty - INF). Uvádza sa to vo vyhlásení MZV s tým, že "sme znepokojení z ruského raketového systému s označením 9M729, ktorý zmluvu INF porušuje. Sme sklamaní, že aj napriek niekoľkoročnému diplomatickému úsiliu a výzvam členských štátov NATO a Európskej únie (EÚ), aby Ruská federácia obnovila plné dodržiavanie jej zmluvných záväzkov, Moskva neumožnila vierohodnú verifikáciu podľa dohodnutých štandardov a nevyvrátila obavy z uvedeného raketového systému. Na strane druhej nie sme šťastní ani z toho, že USA prijali rozhodnutie o pozastavení uplatňovania zmluvy a začatí procesu odstúpenia od nej." Vyhlásenie MZV poskytlo agentúre SITA tlačové oddelenie rezortu.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

SR podľa vyhlásenia dlhodobo podporuje zachovanie efektívnych medzinárodných režimov kontroly zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia. Zmluva INF je jedným z kritických pilierov európskej bezpečnosti. Zakázala a viedla k likvidácii celej kategórie útočných zbraňových systémov schopných niesť jadrové zbrane. Zásadne tým prispela k posilneniu vojenskej stability a predvídateľnosti v Európe.

"V záujme udržania zmluvy INF a zachovania európskej bezpečnosti preto vyzývame ako Moskvu, tak aj Washington, aby využili nadchádzajúce šesťmesačné obdobie, kým rozhodnutie USA o odstúpení nadobudne účinnosť, na vzájomný intenzívny a zmysluplný dialóg k danej problematike. Osobitne pritom zdôrazňujeme zodpovednosť ruskej strany podniknúť transparentné a overiteľné kroky potrebné pre obnovenie plného dodržiavania zmluvy. V záujme nielen oboch veľmocí, ale celého sveta je nepochybne dosiahnutie strategickej stability, jadrového odzbrojenia ako aj udržania existujúcich mechanizmov kontroly zbrojenia, a preto je nevyhnutné tomu podriadiť všetko diplomatické úsilie," uzatvára vyhlásenie MZV.

Viac o téme: RaketyUSAINF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu