Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PRÁVE TERAZ Rusi obvinení z otravy Skripaľovcov prehovorili: My sme obete, chceli sme vidieť Stonehenge

Exkluzívny rozhovor pre televíziu RT Zobraziť galériu (6)
Exkluzívny rozhovor pre televíziu RT (Zdroj: youtube/rt)

MOSKVA - Dvaja Rusi, ktorí sú podľa Veľkej Británie páchateľmi útoku nervovo paralytickou látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, sa sami prihlásili na rozhovor novinárom stanice RT. V ňom tvrdia, že s útokom nemajú nič spoločné, v Salisbury boli ako turisti. Informuje o tom RT na svojej stránke.

Britskí prokurátori minulý týždeň identifikovali dvoch podozrivých z uvedeného zločinu, ktorí v čase útoku v Salisbury boli pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Obaja sú podľa vyšetrovateľov agentmi ruskej vojenskej rozviedky GRU a v marci Skripaľa a jeho dcéru otrávili bojovou nervovo paralyzujúcou látkou novičok, ktorú mali mať vo fľaštičke od parfumu.

Alexander Petrov a Ruslan
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

Petrov a Boširov sa šéfredaktorke Russia Today (RT) Margite Simonjanovej prihlásili sami, pretože chceli povedať svoj príbeh. Po tom, čo potvrdili ich totožnosť, ihneď odmietli akékoľvek prepojenie s ruskou rozviedkou GRU.

PRÁVE TERAZ Rusi obvinení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Metropolitan Police )

Turistov zastavila čľapkanica

Obaja muži vyhlásili, že do Salisbury išli ako turisti na odporúčanie svojich priateľov. "Prišli sme tam (do Británie) 2. marca, potom sme išli na železničnú stanicu, aby sme si pozreli cestovný poriadok. Do Salisbury sme dorazili 3. marca a pokúsili sme sa prechádzať mestom, ale trvalo to len pol hodiny, pretože bolo pokryté snehom," povedal Petrov.

"Samozrejme, išli sme tam, aby sme videli Stonehenge, Old Sarum, ale nemohli sme to urobiť, pretože tam bola všade bahnitá čľapkanica. Mesto bolo pokryté čľapkanicou. Boli sme mokrí, nasadli sme na najbližší vlak a vrátili sa späť (do Londýna)," uviedol ďalej Petrov. "V Salisbury sme strávili maximálne jednu hodinu, hlavne preto, že vlaky meškali."

PRÁVE TERAZ Rusi obvinení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Metropolitan Police )

"Neboli sme v Salisbury dlhšie ako hodinu kvôli časovému rozostupu medzi vlakmi," povedal Boširov. Pripustil, že sa v meste mohli priblížiť ku Skripaľovmu domu. "Ale nevieme, kde stojí," dodal.

"Dňa 4. marca sme sa vrátili (do Salisbury), pretože v Londýne sa všetko rozpustilo, bolo teplé a slnečné počasie. Šli sme tam konkrétne preto, aby sme videli Old Sarum a katedrálu," pokračoval Petrov.

PRÁVE TERAZ Rusi obvinení
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Metropolitan Police )

Pokiaľ ide o fľaštičku s parfumom, ktorá podľa britských vyšetrovateľov obsahovala novičok, Boširov ironicky odmietol, že by niečo také u seba mali. "Nie je hlúpe, aby normálni muži pri sebe mali ženský parfum? Colníci preverujú všetko, asi by sa pýtali, prečo majú muži vo svojej batožine ženský parfum. Nie, nemali sme to," odpovedal Boširov na otázku Simonjanovej, ktorá s nimi rozhovor viedla.

Rusi, ktorí vystúpili v televízii, sú z GRU, tvrdí Londýn

Britská vláda je presvedčená, že muži, ktorí sa vo štvrtok objavili vo vysielaní ruskej štátnej stanice RT, sú príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky a sú podozriví z otravy ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v anglickom meste Salisbury. "Vláda má jasno v tom, že títo muži sú dôstojníci ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU, ktorí použili v uliciach našej krajiny zničujúcu, toxickú, nezákonnú chemickú zbraň," citovala z vyhlásenia britskej vlády agentúra Reuters. "Opakovane sme žiadali Rusko, aby vysvetlilo, čo sa stalo v marci v Salisbury. Dnes - ako sme to videli - reagovali zahmlievaním a klamstvami," tvrdí britská vláda.

Viac o téme: OtravaRuskoVladimir PutinSergej SkripaľKauza SkripaľJulija SkripaľováAlexander PetrovRuslan Boširov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu