Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové zistenia v kauze Skripaľ: Briti identifikovali tretieho podozrivého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

LONDÝN - Britské spravodajské služby a protiteroristická policajná jednotka identifikovali tretieho podozrivého v prípade pokusu o otravu bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ktorý sa odohral v marci tohto roku v anglickom meste Salisbury. Na svojej webovej stránke to uviedol britský denník Daily Telegraph.

Podľa denníka tento tretí podozrivý, údajne tiež zamestnanec GRU, navštívil Salisbury s cieľom zhromaždiť spravodajské informácie pre svojich kolegov Alexeja Petrova a Ruslana Boširova, ktorí podľa Británie pokus o otrávenie Skripaľovcov spáchali.Tento agent pre kolegov vypracoval plán ulice v Salisbury, kde býval Skripaľ, a zistil, ktoré dvere na dome používa. 

Polícia pri vyšetrovaní útoku na Skripaľa zistila, že nervovoparalytická látka, ktorou mal byť tento bývalý agent GRU otrávený, bola nanesená aj na kľučku vchodových dverí. Meno novej podozrivej osoby sa v článku denníka Daily Telegraph neuvádza. V stredu britský investigatívny projekt Bellingcat, ktorý už predtým zverejnil materiály ohľadom kauzy Skripaľ, napísal, že identifikovaný podozrivý Rus Boširov je údajne plukovníkom GRU menom Anatolij Čepiga.

Britské úrady považujú Ruslana Boširova a Alexandra Petrova za agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU. V rozhovore, ktorý po zverejnení svojej identity britskými úradmi poskytli 13. septembra šéfredaktorke ruskej spravodajskej televízie RT Margarite Simoňjanovej, však obaja Rusi tvrdili, že do Salisbury pricestovali ako turisti. V Británii tento televízny rozhovor označili za trest pre oboch mužov za to, že misiu v Británii ako agenti tajnej služby nezvládli.

Údaje o "Petrovovi" budú známe o sedem až desať dní

Údaje o totožnosti Alexandra Petrova - druhého z mužov podozrivých zo spáchania pokusu o otravu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry - budú zverejnené v najbližších siedmich až desiatich dňoch. Napísal to v piatok britský denník The Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené s týmto prípadom.

Tím, ktorý v stredu odhalil pravú totožnosť prvého podozrivého - plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Anatolija Čepigu, ktorý do Británie pricestoval s pasom na meno Ruslan Boširov -, je presvedčený, že pozná aj skutočné meno jeho mladšieho kolegu vystupujúceho pod menom Alexandr Petrov. Jeho meno zverejnia o sedem až desať dní, napísali The Times. Britské úrady považujú Ruslana Boširova a Alexandra Petrova za agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Podľa Telegraphu tento tretí podozrivý - údajne tiež zamestnanec GRU - navštívil Salisbury s cieľom zhromaždiť spravodajské informácie pre svojich kolegov Alexeja Petrova a Ruslana Boširova, ktorí podľa Británie pokus o otrávenie Skripaľovcov spáchali. 

Viac o téme: OtravaKauzaSalisburySkripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu