Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Utrpenie nevinných v Sýrii: FOTO mŕtveho dievčatka po barbarskom bombardovaní vháňa slzy do očí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Twitter/SyriaCivilDef)

IDLIB - Humanitárna organizácia Biele prilby zverejnila v nedeľu vo svojom profile na sociálnej sieti srdcervúce zábery mŕtveho dievčatka, ktoré zahynulo po bombardovaní v sýrskej dedine Hobait neďaleko Idlibu. Dobrovoľnícka skupina, ktorá už niekoľko rokov zachraňuje v Sýrii ľudské životy, označila Omayah Alrizovú za malého anjela. Jej snímky vháňajú slzy do očí a spôsobili medzi internetovými užívateľmi veľké rozhorčenie.

Útoky pokračujú: Rusi obvinili Američanov a ich spojencov z prípravy nového zásahu v Sýrii

Podľa informácií humanitárnej organizácie zasiahlo v nedeľu poobede domy v dedine viac ako 20 barelových bômb zhodených zo sýrskeho vrtuľníka. Napriek úsiliu záchranárov sa už nepodarilo pomôcť dvom deťom a ďalších šesť civilistov utrpelo zranenia. Pri útoku bola poškodená aj budova nemocnice.

Fotografie nie sú vhodné osoby mladšie ako 18 rokov a ľudí s citlivou povahou!

Jednou z obetí je maličká Omayah Alrizová, ktorej zábery sú iba pre ľudí so silnou povahou. Pozerať sa na mŕtve dievčatko a na záber, keď ešte žilo a usmievalo sa, je nočnou morou každého rodiča. Civilisti na východe Sýrie však stále platia svojimi životmi za útoky, ktoré majú viesť k zničeniu militantov z Islamského štátu, iných teroristických skupín aj povstalcov.

Lietadlá sýrskej vlády a Ruska útočili aj v sobotu v južnej časti sýrskej provincie Idlib. Podľa aktivistov išlo o najintenzívnejšiu vlnu náletov a ostreľovania za posledné týždne. Vláda zvýšila vojenský tlak na husto obývanú povstaleckú provinciu deň po tom, čo sa Turecku nepodarilo presvedčiť Irán a Rusko, aby zachovali prímerie v Idlibe.

Utrpenie nevinných v Sýrii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmet)

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva a záchranárov zahynuli pri viac než 60 náletoch najmenej štyria civilisti. Sýrske vrtuľníky tiež podľa ich údajov zhadzovali nerozlišujúce barelové bomby. Rusko a Irán sú v sýrskom konflikte spojencami vlády v Damasku. Turecko zase stojí na strane sýrskej opozície.

Bitka o Idlib

Idlib, v ktorom podľa odhadov uviazli asi tri milióny ľudí, je poslednou veľkou baštou sýrskej opozície. Sýrske vládne sily a ruské lietadlá začali minulý týždeň s náletmi na toto mesto, ktoré sú podľa vojenských analytikov možnou predohrou k veľkej ofenzíve a bitka o Idlib by mohla rozhodnúť sedem rokov trvajúcu občiansku vojnu v Sýrii. V tomto vojenskom konflikte došlo k zvratu po tom, ako vládnym silám prišli na pomoc Rusko a Irán. Sýrska armáda sa potom postupne zmocňovala území ovládaných dovtedy opozíciou.

Utrpenie nevinných v Sýrii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmet)

Idlibu bolo venované piatkové rokovania prezidentov Iránu, Ruska a Turecka, ktoré sa konalo v Teheráne. Na schôdzke sa im však  nepodarilo dohodnúť na prímerí v Idlibe. Rusko totiž označuje toto mesto za "hniezdo teroristov" -- aj keď OSN i viaceré západné štáty varovali, že útok na Idlib by mohol viesť k humanitárnej katastrofe. Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na tieto tvrdenia uviedol, že "máme dojem, že naši západní partneri podnecujú hystériu okolo Idlibu a snažia sa (takto) akýmkoľvek spôsobom zabrániť pádu poslednej veľkej bašty teroristov v Sýrii".

Viac bábätiek ako teroristov

Britská veľvyslankyňa v OSN Karen Pierceová v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedla mená niekoľkých sýrskych generálov a ich jednotiek rozmiestnených v okolí povstalcami ovládaného mesta Idlib a varovala, že im hrozí trest, ak podniknú ofenzívu voči tamojším civilistom.

Ako informovala agentúra Reuters, Pierceová na zasadnutí venovanom Idlibu tiež upozornila, že v tomto meste "je viac bábätiek ako teroristov". Vyslovila sa tiež za to, aby tí, ktorí sa chystajú rozpútať vojenskú akciu, "dostali čas na rozmyslenie".

Vzájomné obvinenia

Ruská armáda podľa tlačových agentúr TASS a RIA uviedla, že dve americké stíhačky F-15 v sobotu zhodili fosforové bomby na dedinu Hadžín vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Ich terčom boli zrejme militanti zo skupiny Islamský štát, ktorí tam majú svoju poslednú významnejšiu baštu v Sýrii.

Utrpenie nevinných v Sýrii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Syrian Civil Defense White Helmet)

Ruský generál Vladimir Savčenko dodal, že americké nálety spôsobili prudké požiare, zatiaľ však neboli informácie o prípadných obetiach. Biely fosfor je využívaný na vytváranie dymovej clony, no tiež ako zápalná zbraň, pretože je vysoko horľavý a môže spôsobiť ťažké popáleniny. Ženevské konvencie zakazujú využívanie zbraní s bielym fosforom, keď sa v blízkosti nachádzajú civilisti, uviedol Hlas Ameriky.

Americké ministerstvo obrany poprelo v nedeľu obvinenia ruskej armády. S odvolaním sa na hovorcu Pentagónu o tom informovali agentúra Reuters a stanica Hlas Ameriky.

"Nedostali sme žiadne správy o nejakom použití bieleho fosforu," povedal hovorca Pentagónu Sean Robertson. "A nijaká vojenská jednotka v tejto oblasti ani nie je vybavená muníciou s bielym fosforom." Útoky na východe Sýrie podnikajú lietadlá Američanmi vedenej koalície, ale aj iracké vzdušné sily, pretože niektoré oblasti v tejto časti krajiny ešte stále ovládajú militanti z IS.

Viac o téme: PovstalciBojeSýriaIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu