Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OSN kritizuje Japonsko: Dôvodom je neľudské zaobchádzanie s robotníkmi vo Fukušime

(Zdroj: SITA/AP Photo/Mari Yamaguchi)

TOKIO - Japonsko vyjadrilo v piatok sklamanie nad kritikou zo strany pozorovateľov OSN ohľadom dodržiavania ľudských práv, ktorí poukázali na nepatričné zaobchádzanie s robotníkmi na poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-1. Informuje o tom agentúra DPA.

Desaťtisíce robotníkov, ktorí sa podieľajú na odstraňovaní škôd tejto prevádzky, sú totiž údajne vykorisťovaní a vystavení toxickej radiácii, tvrdí trojica pozorovateľov OSN pre nebezpečný odpad, novodobé otroctvo a zdravie. "Medzi robotníkmi najatými na dekontaminovanie Fukušimy sa údajne nachádzajú migranti, uchádzači o azyl a ľudia bez domova," uviedli pozorovatelia v spoločnom vyhlásení zverejnenom vo štvrtok v Ženeve.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí však reagovalo, že inkriminovaná správa zbytočne vyvolala nedorozumenie a obavy. "Je to poľutovaniahodné, pretože dané vyhlásenie je založené na jednostranných obvineniach, ktoré môžu zvýšiť utrpenie ľudí v postihnutej oblasti," uviedol rezort diplomacie.

Vo Fukušime-1 nastalo v marci 2011 po silnom zemetrasení a následnej vlne cunami roztavenie jadra v troch zo šiestich reaktorov. Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť TEPCO (Tokyo Electric Power), vyhlásil, že vyradenie elektrárne z prevádzky bude trvať približne štyri desaťročia. Japonské ministerstvo spravodlivosti v júli oznámilo, že štyri stavebné firmy si na dekontaminačné práce vo Fukušime-1 najali zahraničných robotníkov.

Títo prešli kontroverzným zaškoľovacím programom, zavedeným v roku 1993 so zámerom odovzdať príslušné zručnosti rozvojovým krajinám. Tento program je však kritizovaný za to, že japonským spoločnostiam poskytuje krytie pri dovážaní lacnej pracovnej sily do krajiny.

Viac o téme: BezpečnosťJaponskoFukušimaOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu