Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Japonskom sa prehnal ničivý tajfún Čebi: Viaceré domácnosti bez energie, jedenásť mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Tajfún Čebi si na západnom pobreží Japonska vyžiadal 11 obetí a okolo 300 zranených. Najsilnejšia búrka za posledných 25 rokov zanechala viac ako milión domácností bez elektriny a tisícky pasažierov uviazli na medzinárodnom letisku Kansai, informovala v stredu agentúra AP.

Čebi, v kórejskom jazyku lastovička, pri svojom ďalšom postupe k severu Japonska zoslabol na tropickú búrku. V poradí 21. tajfún tejto sezóny zasiahol západnú časť Japonska v utorok. Predtým priniesol prudké dažde na ostrov Hokkaido, kde vyvracal stromy a stĺpy. Sprievodné vetry dosahovali rýchlosť 162 km/h, v nárazoch až 216 km/h.

Okolo 3000 pasažierov uviazlo na medzinárodnom letisku Kansai ležiacom v západnom Japonsku v prefektúre Osaka. V stredu ráno ich začali prepravovať na letisko v Kobe rýchločlnmi a autobusmi, informovala japonská vláda. Opätovné otvorenie letiska, ktoré je dôležitým uzlom pre japonské spoločnosti vyvážajúce polovodiče, potrvá niekoľko dní. Najväčší výrobca pamäťových čipov Toshiba bude musieť využívať ostatné letiská. 

Začiatkom júla sužovali západné Japonsko prudké dažde. Spôsobili zosuvy pôdy a záplavy a zničili domy a cesty. S 226 obeťami na životoch a desiatimi nezvestnými sú najničivejšou prírodnou katastrofou za uplynulých 30 rokov. Premiér Šinzó Abe bol v júli podrobený kritike za pomalú reakciu na katastrofu. V stredu hlavný tajomník vlády Jošihide Suga na tlačovej konferencii verejnosť ubezpečil, že vláda sa bude snažiť vyriešiť situáciu okolo následkov tajfúnu čo najrýchlejšie.

Viac o téme: JaponskoTajfún Čebi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu