Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Únos na letisku v USA: Posledné slová muža, potom sa lietadlo zrútilo

Tragická udalosť v USA Zobraziť galériu (3)
Tragická udalosť v USA (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

SEATTLE - Letisko v západoamerickom Seattli muselo prerušiť prevádzku kvôli incidentu, pri ktorom jeden zo zamestnancov letiska bez povolenia odštartoval s lietadlom. Armáda za ním vyslala stíhačky, úrady ale vzápätí oznámili, že sa lietadlo zrútilo na ostrove Ketron. Z medzinárodného letiska v meste Seattle v americkom štáte Washington vzlietlo v piatok bez povolenia dopravné lietadlo spoločnosti Horizon Air. Informovala o tom v sobotu spravodajská televízia CNN.

Nikto iný na palube nebol, uviedli miestne médiá. Incident sa stal v piatok večer miestneho času (v sobotu skoro ráno SELČ). Muž, ktorý lietadlo uniesol má 29 rokov, pracoval ako mechanik nemenovanej leteckej spoločnosti a konal sám. V čase havárie sa na palube lietadla s najväčšou pravdepodobnosťou nenachádzali žiadni pasažieri. Podľa CNN išlo o dvojmotorové turbovrtuľové lietadlo typu Q-400 kanadského výrobcu Bombardier. 

Príčiny zatiaľ nie sú známe

K unesenému stroju okamžite vzlietli dve stíhacie lietadlá typu F-15s, ktoré ho však nezostrelili. Prázdne, 76-miestne lietadlo, ktoré pilotoval jediný únosca, sa zrútilo po približne 30 minútach letu na ostrove Ketron. Príčiny havárie neboli bezprostredne známe. Podľa CNN mal muž, ktorý lietadlo uniesol, v úmysle spáchať samovraždu. Polícia však zatiaľ túto informáciu nepotvrdila. Muž pred haváriou prehovoril.

Únosca pred smrťou prehovoril

„Nevedel by som, ako pristáť, nemal som to ani v pláne. Chcel som len spraviť pár manévrov a zistiť, čo dokážem. Všetko je super. Spravil som okruh okolo Rainier a je to krásne,“ povedal muž na nahrávke.

Šerif okresu Pierce v štáte Washington oznámil, že nejde o terorizmus, ale o samovražedný čin. Potvrdil tiež, že lietadlo spadlo. „Vieme, o koho ide. Nikto iný nebol v incidente zapletený,“ uviedol šerif na Twitteri. 

Tragická udalosť v USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Bettina Hansen /The Seattle Times via AP)


„Ukradnuté lietadlo spoločnosti Horizon sa zrútilo na ostrov KETRON,“ uviedol šerifov úrad. Za lietadlom sa podľa neho po nepovolenom štarte vydali dve stíhacie lietadlá F-15, haváriu stroja ale nezavinili. Letisko v Seattli oznámilo, že stroj spadol na blízky ostrov v Pugetovom zálive. Lietadlo patrilo spoločnosti Horizon Air, ktorá je súčasťou skupiny Alaska Air Group.

Tragédia v USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

Samovražda ako tikajúca bomba

Z medzinárodného letiska v meste Seattle v americkom štáte Washington vzlietlo v piatok večer miestneho času bez povolenia dopravné lietadlo spoločnosti Horizon Air, ktoré sa zhruba o hodinu neskôr zrútilo asi o 65 kilometrov ďalej - do husto zalesnenej oblasti na ostrove Ketron. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. 

V čase havárie sa na palube lietadla nenachádzali žiadni pasažieri. Jediným mŕtvym je tak po nehode únosca lietadla, 29-ročný člen pozemného personálu leteckej spoločnosti Horizon Air, uviedol šerif okresu Pierce v štáte Washington Paul Pastor. Na twitteri zároveň informoval, že nešlo o teroristický čin a páchateľovi pripísal samovražedné sklony. Hovorca kancelárie šerifa Ed Troyer neskôr uviedol, že pád lietadla majú na svedomí "kaskadérske kúsky", ktoré s ním muž vo vzduchu robil alebo "jeho neskúsenosť s lietaním"

K unesenému dvojmotorovému turbovrtuľovému lietadlo typu Q-400 kanadského výrobcu Bombardier po pár minútach vzlietli dve stíhacie lietadlá typu F-15s, ktoré ho však nezostrelili a jeho pád nezavinili. Lietadlo počas letu nenarazilo do žiadnych budov, pričom podľa kancelárie šerifa nespôsobilo nijaké škody práve vďaka stíhačkám, ktoré ho sprevádzali.

Unesený stroj vzlietol okolo 20.00 h miestneho času (v sobotu 5.00 h SELČ) z medzinárodného letiska Seattle-Tacoma, ktoré v súvislosti s incidentom nakrátko prerušilo svoju prevádzku. Svedkovia opísali udalosti po vzlete lietadla ako surreálny výjav. Jeden z nich, John Waldron, uviedol, že keď si všimol lietadlo sprevádzané dvoma stíhačkami, myslel si, že ide o akrobaciu. 

"Myslel som si, že nacvičujú na leteckú šou," povedal. Zrazu však začul explóziu nasledovanú hustým oblakom dymu, ktorý sa zjavil nad ostrovom Ketron. "Všetci doslova zmrzli na mieste a šepkali si, čo sa asi mohlo stať," dodal. Hasičský zbor okresu Pierce zverejnil na Twitteri fotografiu požiaru, ktorý po páde lietadla vypukol v husto zalesnenej oblasti na juhu ostrova Ketron, na ktorom žije celkovo okolo 20 ľudí. Hasiči podľa spravodajskej stanice Sky News aktuálne zápasia s týmito plameňmi, prácu im však sťažuje nedostatok vody. 

Viac o téme: LietadloSamovraždaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu