Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán sa opäť stretol s odporom: Kyjev ostro protestoval proti jeho výrokom

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BUDAPEŠŤ - Ukrajina ostro protestovala proti výrokom predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána týkajúcich sa euroatlantických integračných snáh Kyjeva. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server 24.hu, podľa ktorého ukrajinský rezort diplomacie v tejto záležitosti predvolal zástupcu veľvyslanectva Maďarska v Kyjeve.

Server s odvolaním sa na správu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí pripomenul, že Orbán sa v prejave na 29. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad venoval v rámci viacerých zahraničnopolitických tém aj Ukrajine. Vyjadril názor, že nie je reálne, aby sa Ukrajina stala členom Európskej únie ani členom NATO.

"Maďarská strana by mala prestať s takýmito vyhláseniami, pretože to poškodzuje vzájomné dvojstranné vzťahy," píše sa v dokumente ukrajinského rezortu diplomacie. Vyhlásenie maďarského ministerského predsedu podľa Kyjeva nie je v súlade s politikou Únie a svedčí o tom, že Maďarsko volí namiesto spolupráce cestu konfrontácie a zasahuje do vnútorných záležitostí Ukrajiny.

Ukrajinská strana súčasne predložila maďarskej strane aj protestnú nótu v súvislosti s rozhodnutím maďarskej vlády vymenovať ministerského splnomocnenca pre ekonomický rozvoj Zakarpatskej oblasti a pre rozvoj maďarských materských škôlok v karpatskom oblúku. "Tým sa do pôsobnosti maďarského splnomocnenca dostala aj časť suverénneho územia Ukrajiny," zdôvodnilo svoj protest ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: UkrajinaKyjevViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu