Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krvavá dráma v redakcii amerického denníka: Prvé FOTO obetí, strelec chcel utajiť identitu

Jarrod W. Ramos Zobraziť galériu (11)
Jarrod W. Ramos (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh, Anne Arundel Police)

ANNAPOLIS - Vo štvrtok v neskorých večerných hodinách polícia zverejnila identitu všetkých piatich obetí streľby v redakcii denníka Capital Gazette v meste Annapolis v americkom štáte Maryland. Podozrivého páchateľa polícia zadržala. Ide o 38-ročného Jarroda W. Ramosa, ktorý podľa amerických médií neúspešne žaloval noviny v roku 2012 za ohováranie. Motív jeho činu polícia zatiaľ nepotvrdila.

VIDEO Streľba v redakcii amerického denníka: Vyčíňanie muža so zbraňou, päť mŕtvych

V čase streľby, ku ktorej došlo pred 14.40 h miestneho času (20.40 h SELČ), sa v budove denníka nachádzalo približne 180 ľudí, ktorých polícia priebežne evakuovala.

Krvavá dráma v redakcii
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Po zadržaní podozrivého a následnej prehliadke budovy sa v priestoroch redakcie Capital Gazette našiel predmet pripomínajúci výbušný systém, ktorý "zaistil" policajný pyrotechnik.

Rob Hiaasen
Zobraziť galériu (11)
Rob Hiaasen  (Zdroj: TNS)

Gerald Fischman
Zobraziť galériu (11)
Gerald Fischman  (Zdroj: Capital Gazette)

Strelec zabil piatich ľudí a dvoch ľahko zranil. Obeťami sú Rob Hiaasen (59), Gerald Fischman (61), Wendi Wintersová (65), John McNamara (56) a Rebecca Smithová (34).

Streľba v Annapolise
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/WJLA via AP)

Hiaasen pôsobil ako zástupca šéfredaktora a stĺpčekár. Fischman pracoval ako editor úvodníkov, Wintersová ako editorka špeciálnych publikácií. McNamara bol športový editor a Smithová obchodná asistentka.

Wendi Wintersová
Zobraziť galériu (11)
Wendi Wintersová  (Zdroj: Capital Gazette)

John McNamara
Zobraziť galériu (11)
John McNamara  (Zdroj: Capital Gazette)

William Krampf, šéf polície v okrese Anne Arundel, ktorej súčasťou je Annapolis, povedal, že strelec po vstupe do budovy zapálil dymovnice. K útoku použil dlhú strelnú zbraň. Média predtým uviedli, že to bola zrejme brokovnica.

Rebecca Smithová
Zobraziť galériu (11)
Rebecca Smithová  (Zdroj: Capital Gazette)

Vyšetrovatelia už identifikovali útočníka ako Jarroda W. Ramosa. Podľa informácií agentúry AP sa muž zjavne snažil rýchlej identifikácii zabrániť, pretože si poškodil brušká končekov prstov tak, aby nebolo možné použiť na určenie identity odtlačky. Identita nakoniec bola stanovená na základe porovnania fotografií tváre.

Jarrod W. Ramos
Zobraziť galériu (11)
Jarrod W. Ramos  (Zdroj: Facebook)

Policajný šéf Krampf povedal, že redakcia denníka bola pred útokom na sociálnych sieťach terčom hrozieb. Či za vyhrážaním stál útočník, jasné zatiaľ nie je.

Krvavá dráma v redakcii
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

Denník Capital Gazette prináša spravodajstvo z hlavného mesta Marylandu a susedných okresov. Vlastníkom denníka je spoločnosť Baltimore Sun Media Group.

Viac o téme: StreľbaDenníkRedakciaCapital GazetteJarrod W. Ramos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu