Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Streľba v redakcii amerického denníka: Vyčíňanie muža so zbraňou, päť mŕtvych

Streľba v Annapolise Zobraziť galériu (5)
Streľba v Annapolise (Zdroj: SITA/WJLA via AP)

ANNAPOLIS - Najmenej päť mŕtvych a dvoch ľahko zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo vo štvrtok v redakcii denníka Capital Gazette v meste Annapolis v americkom štáte Maryland. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

V čase streľby, ku ktorej došlo pred 14.40 h miestneho času (20.40 h SELČ), sa v budove denníka nachádzalo približne 180 ľudí, ktorých polícia priebežne evakuovala. Po zadržaní podozrivého a následnej prehliadke budovy sa v priestoroch redakcie Capital Gazette našiel predmet pripomínajúci výbušný systém, ktorý "zaistil" policajný pyrotechnik. 

VIDEO Streľba v redakcii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Muža identifikovali ako tridsiatnika Jarroda W. Ramosa, ktorý podľa amerických médií neúspešne žaloval noviny v roku 2012 za ohováranie. Je to beloch vo veku takmer 40 rokov. Podľa informácií agentúry AP sa muž očividne snažil rýchlej identifikácii zabrániť, pretože si poškodil brušká končekov prstov tak, aby nebolo možné použiť na určenie identity odtlačky. Identita nakoniec bola stanovená na základe porovnania fotografií tváre.

VIDEO Streľba v redakcii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Podľa reportéra Phila Davisa z denníka Gezette útočník mal strieľať cez sklenené dvere na viacerých zamestnancov novín. „Nie je nič desivejšie ako počuť, ako sú niektorí ľudia postrelení, zatiaľ čo vy sa ukrývate pod stolom a potom počujete strelca nabíjať," uviedol na Twitteri. Na twitteri jeden z členov redakcie The Capital informoval o útoku takým spôsobom, že to vyzeralo, že je priamo na mieste. Neskôr novinár spresnil, že tweety písal z bezpečia.

VIDEO Streľba v redakcii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer))

William Krampf, ktorý je šéfom polície v okrese Anne Arundel, ktorého je Annapolis súčasťou, povedal, že strelec po vstupe do budovy zapálil dymovnice. K útoku použil dlhú strelnú zbraň. Médiá predtým uvádzali, že to bola zrejme brokovnica. Policajný šéf Krampf povedal, že redakcia denníka bola pred útokom na sociálnych sieťach terčom hrozieb. Či za vyhrážaním stál útočník, jasné zatiaľ nie je.

VIDEO Streľba v redakcii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Marylandský guvernér Larry Hogan vyhlásil, že ho správa o tragédii v Annapolise úplne zranila. O incidente bol informovaný aj prezident Donald Trump. Medzi obeťami streľby v redakcii denníka Capital Gazette sú novinári Rob Hiaasen, Gerald Fischman, Wendi Wintersová a John McNamara, ako aj administratívna pracovníčka Rebecca Smithová.

Denník The Capital prináša spravodajstvo z hlavného mesta Marylande a susedných okresov. Vlastníkom denníka je spoločnosť Baltimore Sun Media Group. K streľbe došlo po opakovaných obvineniach médií z "falošných správ" zo strany prezidenta Donalda Trumpa a jeho blízkych spolupracovníkov.

Viac o téme: StreľbaRedakciaSpojené štátyAnnapolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu