Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny sa pridávajú k Británii, vyše 130 vyhostených Rusov

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Ako reakciu na chemický útok na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Anglicku vyhostilo jedného i viacerých ruských diplomatov okrem Británie ďalších 16 únijných krajín a niekoľko ďalších štátov, vrátane USA alebo Ukrajiny. K tomuto kroku pristúpili aj Česko či Maďarsko, ktoré sú považované za prorusky orientované. Slovensko sa zatiaľ radí k štátom, ktoré vyčkávajú. Vyhostenie diplomatov označila Moskva za provokatívne gesto a nepriateľský krok. Rusko obvinilo západné štáty, že sa slepo riadia princípmi euroatlantického spojenectva. "Odpoveď bude symetrická," tvrdí ruské ministerstvo zahraničia.

Podozrivé odhalenia v kauze Skripaľ: Exšpión mal v deň otrávenia absolvovať tajnú schôdzku

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pri tom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave. Vyhostenie sa týka zatiaľ 138 ruských diplomatov z 23 krajín sveta.

Sergej Skripaľ
Zobraziť galériu (13)
Sergej Skripaľ  (Zdroj: SITA/AP/Misha Japaridze)

Veľká Británia

Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej dostalo Rusko varovanie, že nemôže pošliapavať medzinárodné právo. Útok v juhoanglickom Salisbury bol vraj "jasnou vzorkou stále agresívnejšieho ruského správania". "Predstavuje tiež ale novú a nebezpečnú fázu v ruskej nepriateľskej aktivite proti Európe a našim spoločným hodnotám a záujmom," vyhlásila Mayová pred poslancami v britskom parlamente. Británia oznámila vypovedanie 23 ruských diplomatov už predminulý týždeň a Moskva následne odpovedala rovnakým spôsobom.

Do Salisbury sa prišla pozrieť aj Theresa Mayová.
Zobraziť galériu (13)
Do Salisbury sa prišla pozrieť aj Theresa Mayová.  (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

Britský minister zahraničia Boris Johnson v pondelok uviedol, že "dnešná mimoriadna medzinárodná reakcia (britských) spojencov predstavuje v histórii najväčšie kolektívne vyhostenie ruských dôstojníkov spravodajskej služby a pomôže brániť spoločnú bezpečnosť". "Rusko nemôže beztrestne porušovať medzinárodné pravidlá," dodal.

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

USA

Podľa ruského veľvyslanca vo Washingtone Anatolija Antonova opustí USA 46 diplomatov z washingtonskej ambasády, 12 z ruskej misie pri OSN v New Yorku a dvaja z newyorského generálneho konzulátu. Ambasáda v USA vraj bude aj v zmenšenej podobe pokračovať v práci. Podľa Bieleho domu americký prezident Donald Trump nariadil tiež uzatvorenie ruského konzulátu v Seattli.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová vyhlásila, že po vyhostení Rusov budú Spojené štáty bezpečnejšou krajinou, pretože "bude obmedzená ruská schopnosť sliediť po Američanoch a vykonávať tajné operácie". Vyhostením "Spojené štáty a ich spojenci dávajú Rusku jasne na vedomie, že ich akcie budú mať následky," povedala hovorkyňa. Jej kolega Raj Shah uviedol, že prezident Donald Trump si želá dobré vzťahy s Moskvou, ale jej správanie to neumožňuje. Agentúra RIA Novosti krátko po americkom oznámení s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že ruská reakcia bude nasledovať v niekoľkých najbližších dňoch.

V Salisburgy mohlo byť novičoku údajne vystavených až 130 osôb.
Zobraziť galériu (13)
V Salisburgy mohlo byť novičoku údajne vystavených až 130 osôb.  (Zdroj: SITA/AP/Andrew Matthews)

Rakúsko

Rakúsko patrí k menšine členských štátov Európskej únie, ktoré sa v pondelok rozhodli nevyhostiť žiadnych ruských diplomatov. Ministerka zahraničia Karin Kneisslová dnes postoj Viedne obhajovala. V rozhovore s APA povedala, že požaduje "úplné objasnenie okolností". Dokonca aj v prípade, že by sa ukázalo, že je Rusko za útok zo Salisbury zodpovedné, postoj Rakúska sa pravdepodobne nezmení, potvrdila Kneisslová.

Julija Skripaľovová
Zobraziť galériu (13)
Julija Skripaľovová  (Zdroj: SITA/Yulia Skripal/Facebook via AP, File)

Česko

Česká republika vyhostí troch členov ruského diplomatického personálu. Je to výraz solidarity s Britániou, uviedol premiér v demisii Andrej Babiš (ANO). Rusko podľa neho prekročilo všetky medze, keď označilo Česko za možnú krajinu pôvodu nervového jedu novičok použitého k útoku. Prezident Miloš Zeman uložil šéfovi Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michalovi Koudelkovi, aby BIS pátrala po tom, či bol jed na území Česka vyvíjaný alebo skladovaný.

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Matthews)

Slovensko

Ministerstvo zahraničia si v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca. Slovensko ale na rozdiel od iných štátov Európskej únie neoznámilo vyhostenie ruských diplomatov z krajiny kvôli útoku na Skripaľa a jeho dcéru. "Vývoj situácie, ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ, vrátane Slovenska, ovplyvnia ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť," uviedol hovorca ministerstva Peter Susko. Vyčkávací postoj zaujalo napríklad aj Slovinsko a Portugalsko.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek (nom. SNS) dnes nevylúčil, že ak to bude potrebné, Slovensko môže vyhostiť ruských diplomatov. O krokoch rezortu diplomacie hovoril Parízek s prezidentom Andrejom Kiskom.

Prezident Andrej Kiska a štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek.
Zobraziť galériu (13)
Prezident Andrej Kiska a štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek.  (Zdroj: TASR/Marko Erd)

"Ak by vyšetrovanie potvrdilo obvinenia, ktoré boli vznesené, budeme zvažovať ďalšie kroky," odpovedal Parízek na otázky novinárov, či pri ďalších krokoch, ktoré spomína, je v hre vyhostenie diplomatov. Parízek prezidentovi vysvetľoval postup, ktorý v kauze zvolil rezort diplomacie. Slovensko jednoznačne odsúdilo útok chemickou bojovou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve a ministerstvo zahraničia si predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku.

Kancelária prezidenta v stanovisku uviedla, že vysvetlenie štátneho tajomníka Lukáša Parízka prezident nepovažuje za dostatočné a s doterajšími krokmi rezortu zahraničných vecí vyjadril nespokojnosť. Svoj postup prezident oprel aj o informácie spravodajských služieb. Po tomto prijatí prezident Kiska telefonoval s premiérom Petrom Pellegrinim a oznámil mu, že očakáva zásadový a jasný postoj Slovenska k požiadavke prejaviť solidaritu s jedným z našich dôležitých partnerov. Predseda vlády SR hlavu štátu informoval, že situáciou by sa na svojom zajtrajšom zasadnutí mala zaoberať Bezpečnostná rada SR.

Francúzsko

"Dnes sme oznámili ruským úradom naše rozhodnutie vykázať počas týždňa štyroch ruských pracovníkov s diplomatickým statusom z francúzskeho územia," uviedol v pondelok francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian vo svojom vyhlásení. Minister oznámil, že Paríž sa tak rozhodol na základe záverov z európskeho summitu z 22. a 23. marca.

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Taliansko

Šéf talianskej strany Liga Matteo Salvini, ktorý si robí nádeje, že sa stane premiérom, ostro kritizoval USA a EÚ za vyhosťovanie diplomatov. "Bojkot Ruska, obnovenie sankcií a vylúčenie diplomatov nevyrieši problémy, naopak ich zhoršuje," uviedol Salvini na twitteri.

Poľsko

Poľsko rozhodlo o vypovedaní štyroch ruských diplomatov, oznámil to včera minister zahraničia Jacek Czaputowicz. Ruskému veľvyslancovi Sergejovi Andrejevovi rozhodnutie oznámil námestník ministra. Diplomati musia podľa Czaputowicza Poľsko opustiť do polnoci 3. apríla. "Dlhodobo obraciame pozornosť k agresívnej ruskej politike," povedal minister na tlačovej konferencii. Varšava podľa neho stojí za Londýnom v názore, že za otravou bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Británii je Moskva. "V tejto situácii je podľa nás potrebná jednotná reakcia medzinárodného spoločenstva," dodal šéf poľskej diplomacie s tým, že odpoveďou na agresívnu ruskú politiku je aj nutné posilňovanie prítomnosti vojsk NATO pri východných hraniciach aliancie.

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

Nemecko

"Vypovedali sme dnes z Nemecka štyroch ruských diplomatov. Pretože Rusko stále neprispieva k objasneniu útoku v Salisbury," uviedlo v pondelok na twitteri nemecké ministerstvo zahraničia. Na opustenie krajiny podľa neho ruskí diplomati majú sedem dní. "Útok v Salisbury nami všetkými v Európskej únii otriasol. Prvýkrát od konca druhej svetovej vojny bola uprostred Európy použitá chemická bojová látka. Je jasné, že tento útok nemôže zostať bez následkov," konštatoval vo vyhlásení nemecký minister zahraničia Heiko Maas, podľa ktorého fakty a indície jasne ukazujú, že za otravou Skripaľa stálo Rusko. Moskva to popiera.

Tabuľka: Vypovedaní ruskí diplomati podľa krajín

Krajina Počet vypovedaných diplomatov Poznámka
USA 60 Z toho 46 z veľvyslanectva vo Washingtone, dvaja z newyorského generálneho konzulátu a 12 členov stálej misie Ruska pri OSN; uzavretý má byť ruský konzulát v Seattli.
Británia 23 Krajina EÚ.
Ukrajina 13  
Kanada 4  
Francúzsko 4 Krajina EÚ
Nemecko 4 Krajina EÚ
Poľsko 4 Krajina EÚ
Česko 3 Krajina EÚ
Litva 3 Krajina EÚ. Okrem toho vyhlási 44 Rusov za nežiaduce osoby.
Albánsko

2

 
Austrália 2  
Dánsko 2 Krajina EÚ.
Taliansko 2 Krajina EÚ.
Holandsko 2 Krajina EÚ.
Španielsko 2 Krajina EÚ.
Estónsko 1 Krajina EÚ.
Fínsko 1 Krajina EÚ.
Chorvátsko 1 Krajina EÚ.
Lotyšsko 1 Krajina EÚ. Okrem toho vyhlási za nežiaducu osobu jedného ďalšieho ruského občana.
Maďarsko 1 Krajina EÚ.
Rumunsko 1 Krajina EÚ.
Švédsko 1 Krajina EÚ.
Macedónsko 1  
Nórsko 1  

Tri pobaltské krajiny a Ukrajina

Ukrajina včera oznámila, že vypovie z krajiny trinásť ruských diplomatov. Litva ohlásila vypovedanie troch diplomatov a Lotyšsko jedného diplomata. Estónsko oznámilo vyhostenie ruského vojenského pridelenca. Rozhodnutie Kyjeva oznámil prezident Petro Porošenko, ktorý otravu Skripaľa a jeho dcéry označil za cynický útok. Krok Kyjeva je prejavom solidarity s atlantickými spojencami a bol urobený v koordinácii s krajinami Európskej únie, napísal prezident na facebooku.

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Austrália

"Spoločne so Spojeným kráľovstvom a ďalšími spojencami a partnermi pristúpila Austrália k odpovedi na nedávny útok nervovou látkou v Salisbury v Británii," uviedol austrálsky premiér Malcolm Turnbull vo vyhlásení. Dodal, že austrálska vláda sa rozhodla vypovedať dvojicu ruských diplomatov, pri ktorých bolo zistené, že pracujú pre tajné služby.

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Rusko

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone v pondelok oznámilo, že Moskva zareaguje na uzavretie svojho konzulátu v americkom Seattli uzatvorením amerického konzulárneho úradu v Rusku. Vložilo pritom do záležitosti trochu oživenia, keď na twitteri usporiadalo anketu, či by malo ísť o úrad vo Vladivostoku, v Jekaterinburgu alebo v Petrohrade.

"Americká administratíva nariadila zatvorenie ruského konzulátu v Seattli. Aký generálny konzulát USA by ste uzavreli v Rusku, keby bolo na vás, aby ste rozhodli?" uviedlo veľvyslanectvo na svojom twitterovom účte. Záujemcovia mali na anketu 24 hodín.

Najhoršia diplomatická vojna: Krajiny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Špekulácie o odvete

Podľa komentára ruského denníka Kommersant je vyhostenie diplomatov starostlivo pripraveným a koordinovaným krokom, pričom ďalšie štáty môžu nasledovať. S odvolaním sa na svoje zdroje v Kremli denník píše, že návrh protiopatrenia zostaví ruské ministerstvo zahraničia, rozhodovať bude prezident Vladimir Putin. O možnom vplyve na prípadnú schôdzku Putina s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorá sa vraj pripravuje, odmietajú podľa Kommersantu ruskí diplomati špekulovať.

Renomovaný ruský politológ Fjodor Lukjanov v rozhovore pre denník predpovedal, že ruská reakcia bude symetrická. "Prinajmenšom na určitú dobu to pravdepodobne ochromí spoluprácu nielen s konkrétnymi štátmi, ale s celými blokmi krajín," povedal Lukjanov.

Belgicko

Belgicko vyhostí jedného ruského diplomata v reakcii na útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, ku ktorému došlo v začiatkom marca v Británii. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie belgickej vlády.

Belgicko sa tak stalo ďalšou z radu krajín, ktoré vyhostením ruských diplomatov vyjadrili solidaritu so Spojeným kráľovstvom. To z útoku na Skripaľa obviňuje Rusko a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby z toho vyvodilo dôsledky.

Viac o téme: OtravaDiplomatiVyhostenieSalisburySergej SkripalNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu