Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Duda podpíše kontroverzný zákon: Odôvodňuje to tým, že treba chrániť dobré meno Poľska

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: TASR /AP)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok oznámil, že podpíše novelu zákona o Ústave pamäti národa (IPN), ktorá vyvolala diplomatickú roztržku medzi Poľskom a Izraelom. Informovala o tom poľská verejnoprávna televízia TVP INFO s tým, že podpísaný zákon následne pošle na posúdenie Ústavnému súdu. "Vzhľadom na potrebu chrániť dobré meno Poľska a Poliakov (...) som sa rozhodol podpísať túto novelu zákona," povedal Duda. Zároveň oznámil, že využije svoje právo a dá preveriť súlad nového zákona s ústavou Poľskej republiky.

"Rozhodol som sa podpísať zákon, ale rozhodol som sa poslať ho na Ústavný súd, aby overil jeho ústavnosť," povedal poľský prezident. Duda vo svojom vyhlásení v prezidentskom paláci vo Varšave uviedol, že "Poliaci sa na holokauste nepodieľali žiadnym systémovým spôsobom. Všetci to vieme". Pripomenul, že v čase druhej svetovej vojny "štátne inštitúcie (v Poľsku) nefungovali", keďže Poľsko bolo okupované Nemeckom. Bol tu podzemný štát a Krajinská armáda, ktorá bojovala proti nacistom, dodal Duda.

Obdobie, keď "nemeckí nacisti budovali na našom území vyhladzovacie tábory", označil Duda za "najtemnejšie obdobie" v dejinách krajiny. "Je to pre nás bolestivé," uviedol Duda a pripomenul, že vo vyhladzovacích táboroch zomrelo šesť miliónov obyvateľov Poľska, medzi nimi tri milióny ľudí židovského pôvodu. 

Duda konštatoval, že novelizácia zákona o IPN vyvolala mnoho diskusií - hovorilo sa o nej aj počas jeho vlaňajšej návštevy v Izraeli. Zdôraznil, že "budovanie dobrých vzťahov so židmi mu leží na srdci". Podľa Dudu Poľsko vyhovelo požiadavke, aby ustanovenia novely zákona nebránili umeleckej a vedeckej činnosti.

Novelu zákona o Ústave národnej pamäti (IPN), ktorá trestá pripisovanie zodpovednosti za holokaust Poliakom, schválil Senát 1. februára. Návrh zákona vyvolal diplomatický spor medzi Izraelom a poľskou vládou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho prirovnal k pokusom o prepisovanie dejín.

Balík zmien v zákone o IPN stanovuje tri roky väzenia za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" a ďalšie termíny, ktoré možno interpretovať ako pokus pripisovať Poliakom spoluvinu za zločiny nacistického Nemecka, vrátane genocídy európskych židov. V reakcii na poľský zákon izraelský parlament v piatok v prvom čítaní prijal návrh zákona, počítajúci s piatimi rokmi väzenia pre osoby, ktoré sa pokúsia "poprieť alebo spochybniť vinu pomáhačov nacistov pri páchaní zločinov na židoch".

Dudovo rozhodnutie ohľadom novely zákona o IPN vyvolalo rozdielne reakcie

Rozhodnutie poľského prezidenta Andrzeja Dudu, že podpíše novelu zákona o Ústave pamäti národa (IPN) a následne ju pošle na posúdenie Ústavnému súdu, vyvolalo v Poľsku rozdielne reakcie. O najnovšom vývoji v kauze medzičasom napísal aj izraelský denník Haarec, podľa ktorého Dudovo vyhlásenie k novele zákona o IPN bolo "vyvážené, citlivé a poľský prezident zdôraznil zložitosť tejto témy".

Predkladateľ novely zákona o IPN, námestník ministra spravodlivosti Patryk Jaki, prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter ďakoval Dudovi za jeho rozhodnutie i ocenenie novely ako takej. Posunutie novely zákona na Ústavný súd podľa Jakiho "poskytne čas na dialóg s partnermi". Podpredsedníčka poľského Sejmu Beata Mazureková konštatovala, že Duda nemal námietky proti novele zákona. Fakt, že prezident nechá podpísaný zákon posúdiť Ústavnému súdu, považuje Mazureková za snahu vyhovieť Izraelu a rozptýliť všetky pochybnosti ohľadom ústavnosti novely. Za správne označil obe prezidentove rozhodnutia aj predseda Sejmu Marek Kuchciňski.

Viacerí kritici Dudovi vyčítajú, že koná pod taktovkou vládnucej strany Právo a spravodlivost (PiS) a jej predsedu Lecha Kaczyňského. Politik opozičnej Občianskej platformy (OP) Marcin Kierwiňski označil Dudovo rozhodnutie obrátiť sa na Ústavný súd za dôkaz jeho zbabelosti. "Podpíše, ale uteká od zodpovednosti, tú prenechá Ústavnému súdu," napísal Kierwiňski. Jeho stranícka kolegyňa Agnieszka Pomaská v súvislosti so situáciou v poľskom súdnictve konštatovala: "Aký ústavný súd? V Poľsku neexistuje žiadny Ústavný súd, ktorý by mohol posúdiť súlad zákona s ústavou. Prezident Duda nám tento stav (opäť) pripomenul".

Robert Tyszkiewicz z OP vo svojom tweete napísal, že Dudovo rozhodnutie "nie je šalamúnskym riešením, ale Pilátovým umývaním si rúk. Je to len únik od zodpovednosti a snaha získať čas". Dodal, že budúcnosť poľsko-izraelského dialógu je v rukách predsedníčky Ústavného súdu Julie Przylebskej.

Podľa ľavicovej političky Barbary Nowackej Duda podpísal "škodlivú a nemúdru novelu zákona o IPN". "Kŕmiac démonov antisemitizmu položil obraz Poľska na oltár straníckych záujmov," napísala Nowacka. Uviedla tiež, že v Poľsku si už všetci zvykli na nedostatok politickej odvahy a oportunizmus. "Žiaľ, znova si (Duda) za vysokú cenu kupuje podporu od Kaczyňského". Líder parlamentného hnutia Kukiz'15, politik a hudobník Pawel Kukiz, považuje Dudovo rozhodnutie za dobré, lebo sa ním preruší "špirála vzájomných nevraživostí".

Novelu odsúdil aj ukrajinský parlament

Ukrajinský parlament v utorok odsúdil novelu poľského zákona o Ústave pamäti národa (IPN) prijatú oboma komorami zákonodarného zboru. Novelou tohto zákona sa zavádza okrem iného aj trestná zodpovednosť za popieranie zločinov ukrajinských nacionalistov. Za návrh vyhlásenia sa vyslovilo 242 poslancov pri nutnom kvóre 226 poslancov, informovala agentúra Ukrinform.

Podľa ukrajinského parlamentu zmeny v zákone o IPN protirečia demokratickým hodnotám a strategickému partnerstvu oboch krajín, ako aj vyhláseniu o pamäti a solidarite podpísanému predstaviteľmi oboch štátov 20. októbra 2016. Práve v nej sa parlamenty Poľska a Ukrajiny zhodli na nutnosti aktivizácie nezaujatého historického výskumu a "zdržiavania síl, ktoré vedú k sporom v našich štátoch".  

Ukrajinskí poslanci vo svojom utorkovom vyhlásení vyzvali poľského prezidenta Andrzeja Dudu, aby využil svoje ústavné právomoci a spolu s poľským Sejmom a Senátom "vrátil do ukrajinsko-poľských vzťahov harmóniu, racionalitu a dobroprajnosť".

Vyhlásenie ukrajinského parlamentu obsahuje aj obavy, že niektoré formulácie novely poľského zákona otvárajú cestu k manipuláciám a posilneniu protiukrajinských nálad v poľskej spoločnosti. Ukrajinskí poslanci sa tiež v súvislosti s novelou boja o slobodu slova a akademické slobody. Apelovali aj na nutnosť zachovania a odovzdania objektívnej historickej pravdy.

Poslanci upozornili, že vyvolávanie konfliktu medzi tradične spriatelenými národmi Ukrajiny a Poľska "je v záujem ich spoločných nepriateľov, akými boli nacistický a komunistický režim, a dnes - ruský agresor a okupant". Novelu zákona o IPN kritizoval vo štvrtok aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Viac o téme: PoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu