Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Snemovňa v USA schválila dvojročný rozpočtový balík, skončil sa tzv. shutdown

(Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v piatok ráno miestneho času pomerom hlasov 240:186 návrh zákona o dvojročnom rozpočtovom balíku a výdavkoch na obranu a iné programy. Informovala o tom agentúra AP.

Týmto krokom sa po necelých šiestich hodinách skončil druhý tzv. shutdown, teda zastavenie financovania federálnych úradov, ktorý USA zažili v tomto roku. Návrh už krátko predtým schválil Senát pomerom hlasov 71:28. Teraz ho ešte musí podpísať prezident Donald Trump, ktorý však avizoval, že tak urobí. 

Republikáni a demokrati v Senáte sa tento týždeň po mesiacoch trvajúcich sporoch dohodli na dvojročnom rozpočte. Jeho súčasťou je zvýšenie výdavkov na obranu a iné programy o takmer 300 miliárd dolárov (243 miliárd eur). To malo viesť k ukončeniu mesiace trvajúceho patu v rokovaniach o výdavkových prioritách, počas ktorých financovanie vládnych inštitúcií museli zabezpečiť krátkodobé dohody.

Senát však legislatívu neodhlasoval v stanovenom čase - do štvrtkovej polnoci miestneho času (piatok 06.00 h SEČ), keď tak mali urobiť obe komory Kongresu. V USA preto po 17 dňoch opäť nakrátko došlo k tzv. shutdownu. 

Hlasovanie totiž na poslednú chvíľu znemožnil republikánsky senátor Rand Paul, ktorý využil svoje právo a žiadal, aby Senát rokoval o jeho pozmeňovacom návrhu. Paul nesúhlasí práve so zvýšením výdavkov o 300 miliárd dolárov.

Viac o téme: USASenátShutdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu