Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonsku a Južnej Kórei dochádza trpezlivosť: Rozhodli sa zvýšiť tlak na KĽDR

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: TASR/AP Photo/Wong Maye-E)

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe a juhokórejský prezident Mun Če-in sa dnes zhodli na zvýšení tlaku na Severnú Kóreu. Stalo sa tak deň po tom, ako Pchjongjang odpálil balistickú raketu, ktorá preletela ponad územie Japonska.

Abe a Mun sa zhodli na potrebe zvyšovať tlak na Severnú Kóreu na mimoriadnu úroveň s cieľom dostať Pchjongjang dobrovoľne k rokovaciemu stolu, uviedol hovorca juhokórejského prezidentského úradu. Obaja lídri tiež vyzývajú na prísnejšie sankcie zo strany Bezpečnostnej rady OSN.

Severná Kórea odpálila v utorok 29. augusta strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido. Severokórejská tlačová agentúra KCNA potvrdila, že na odpal balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12 dohliadal osobne severokórejský vodca Kim Čong-un. Agentúra dodala, že išlo o test zameraný proti prebiehajúcim spoločným manévrom juhokórejskej a americkej armády.

Bezpečnostná rada OSN na svojom mimoriadnom zasadnutí v utorok večer jednomyseľne "ostro odsúdila" test severokórejskej balistickej rakety. Rada ďalej zopakovala svoju požiadavku voči Pchjongjangu, aby zastavil svoje raketové a jadrové programy.

Dokonca už aj Austrália zvažuje posilniť námorné sily

Austrália uvažuje o zmodernizovaní svojich námorných síl, aby boli schopné zostreliť medzikontinentálne rakety, a reaguje tak na krok Severnej Kórey, ktorá v utorok 29. augusta odpálila raketu ponad Japonsko. Novinárom to dnes v Adelaide povedal austrálsky minister obranného priemyslu Christopher Pyne. Minister uviedol, že Austrália zrejme zdokonalí svoje torpédoborce v námorných silách tak, aby obsahovali aj protiraketový štít, vďaka čomu zvládnu "veľmi neobvyklé správanie" Severnej Kórey. Informácie priniesla televízia SBS.

V rámci programu Air Warfare Destroyer za 1,3 miliardy austrálskych dolárov (1,04 miliardy USD) je postavená prvá z troch vojnových lodí a ďalšie dve budú dokončené v roku 2018. Riziko, že severokórejská raketa zasiahne Austráliu, je nízke, vyhlásila pre televíziu Sky News ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. Avšak austrálska vláda je hlboko znepokojená "veľmi provokačným" činom Severnej Kórey, dodala politička.

Bishopová uviedla, že na stole sú aj vojenské možnosti, ale americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson ju uistil, že kým podniknú ďalšiu akciu, najprv vyčerpajú všetky politické, diplomatické a ekonomické možnosti riešenia vzniknutej situácie. Bishopová povedala, že svet musí počkať, kým začnú platiť sankcie OSN uvalené na KĽDR.

"Ak sa budú všeobecne dodržiavať, potom Severná Kórea pocíti ťarchu týchto sankcií a uvedomí si, že za svoje protiprávne a provokačné správanie musí pykať," vyhlásila Bishopová. Austrálsky premiér Malcolm Turnbull novinárom v Sydney povedal, že Čína má na Severnú Kóreu najväčšie páky, a vyzval Peking, aby svoj vplyv na režim v Pchjongjangu využil.

Viac o téme: JaponskoKim Čong-unSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu