Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko varuje svet: Vojna s Kóreou môže spôsobiť viac obetí ako II. svetová vojna

Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

BERLÍN - Ozbrojený konflikt súvisiaci s jadrovými zbraňami Severnej Kórey môže mať tragickejšie následky než druhá svetová vojna. V rozhovore pre noviny Aachener Zeitung, ktoré dnes citovala agentúra TASS, to uviedol nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

"Vojna na Kórejskom polostrove bude zničujúca, v najhoršom prípade si vyžiada viac obetí než druhá svetová vojna," varoval šéf nemeckej diplomacie, podľa ktorého vodca KĽDR Kim Čong-un "ohrozuje celý región tým, že drží prst na červenom tlačidle".

Gabriel je podľa vlastných slov tiež presvedčený, že svetové spoločenstvo by sa malo striktne pridržiavať sankčných opatrení, ktoré boli uvalené na KĽDR so zámerom prinútiť Pchjongjang, aby začal rokovať. Situácia na Kórejskom polostrove zostáva stále napätá, keďže Pchjongjang pokračuje vo vývoji svojho programu jadrových zbraní a balistických striel. KĽDR v júli uskutočnila skúšky rakiet ďalekého doletu, čo vyprovokovalo ostrú reakciu zo strany USA, Japonska a Južnej Kórey.

Najnovšie a dosiaľ najprísnejšie sankcie, schválené pred niekoľkými týždňami, zakazujú KĽDR vyvážať a obchodovať s kľúčovými komoditami s cieľom obmedziť jej finančné zdroje - podľa odhadov až o tretinu ročných príjmov. Obmedzujú tiež možnosti zamestnávania Severokórejčanov v zahraničí.

Čína by mala vyvíjať tlak na KĽDR

Veľká Británia a Japonsko vyzvali dnes Čínu na využitie svojho vplyvu na nátlak na Severnú Kóreu, aby zastavila vývoj rakiet a jadrových zbraní. "Čína má v tomto špecifickú pozíciu, majú vplyv na Severnú Kóreu a nazdávam sa, že by sme mohli povzbudiť Čínu, aby tento vplyv uplatnila," uviedla britská premiérka Theresa Mayová v Tokiu na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s japonským premiérom Šinzóom Abem.

Mayová prišla na návštevu Japonska krátko po tom, ako Severná Kórea odpálila ponad Japonsko raketu. Uviedla, že globálne odsúdenie tohto odpálenia by mali sprevádzať aj činy. S Abem sa dohodli, že budú aj s inými spolupracovať na stupňovaní nátlaku na Severnú Kóreu vrátane urýchlenia implementácie sankcií.

Čo sa týka brexitu, Mayová chce posunúť obchodné a investičné vzťahy s Japonskom na "úplne novú úroveň". Britská premiérka sa dnes stretla v Tokiu aj s japonskými podnikateľskými lídrami v snahe rozptýliť ich obavy z dôsledkov brexitu a upevniť obchodné vzťahy v čase, keď sa jej krajina pripravuje na odchod z Európskej únie. Mayová vyslovila odhodlanie dosiahnuť to, aby z Británie bola ešte globálnejšia krajina, ktorá "prehlbuje obchodné vzťahy so starými priateľmi a novými spojencami po celom svete". "A nie je veľa miest, kde sú na to väčšie príležitosti ako v Japonsku," dodala.

Japonsko, ktoré s EÚ rokuje o vlastnej obchodnej dohode, otvorene vyjadruje obavy z dôsledkov brexitu pre svoje firmy pôsobiace v Spojenom kráľovstve. Krátko po príchode do krajiny sa Mayovej pýtali na medializované správy, že plánuje odísť z funkcie v auguste 2019. Poprela to a zaviazala sa, že povedie Konzervatívnu stranu do parlamentných volieb v roku 2022.

Theresa Mayová dnes tiež navštívila japonskú vojnovú loď, aby podčiarkla prehlbujúce sa vzťahy aj v otázkach bezpečnosti medzi oboma krajinami. Spolu s japonským ministrom obrany Icunorim Onoderom nastúpila na loď Izumo na námornej základni v Jokosuke, južne od Tokia. "Moja dnešná návšteva je znakom zlepšujúcej sa spolupráce a partnerstva, ktoré máme v záležitostiach obrany," uviedla britská premiérka.

Viac o téme: KĽDRTheresa MayováŠinzó AbeSigmund Gabriel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu