Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

OSN ostro odsúdila test severokórejskej balistickej rakety: Kim Čong-un nariadil ďalšie testy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/KRT via AP Video)

NEW YORK - Na odpal balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12 dohliadal v utorok osobne severokórejský vodca Kim Čong-un. Oznámila to dnes severokórejská tlačová agentúra KCNA a dodala, že išlo o test zameraný proti prebiehajúcim spoločným manévrom juhokórejskej a americkej armády.

Odpálenie strely typu Hwasong-12 bolo ďalej "otestovaním súčasných bojových operačných schopností armády KĽDR", dodala KCNA. Táto raketová skúška bola podľa vyhlásenia vodcu Kim Čong-una "prvým krokom vojenskej operácie kórejskej ľudovej armády v Tichom oceáne a významnou predohrou obsadenia Guamu", uvádza sa v správe KCNA.

Severná Kórea odpálila v noci na utorok strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido. Táto skúška je vnímaná ako jedna z najprovokatívnejších, aké kedy KĽDR podnikla. Pchjongjang tak učinil necelý mesiac po tom, ako naň OSN uvalila dosiaľ najprísnejšie sankcie.

Bezpečnostná rada OSN žiada koniec provokácií

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) na svojom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne "ostro odsúdila" test balistickej rakety, ktorý v utorok uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Rada ďalej zopakovala svoju požiadavku voči Pchjongjangu, aby zastavil svoje raketové a jadrové programy. 

 Zasadnutie za zatvorenými dverami sa konalo v utorok večer miestneho času v newyorskej centrále OSN. Najsilnejší orgán OSN po ňom v súvislosti posledným raketovým testom KĽDR prijal jednomyseľne vyhlásenie, v ktorom označil konanie KĽDR za "šokujúce". Pätnásťčlenná rada požiadala Pchjongjang, aby prestal s provokáciami a podnikol kroky smerujúce k zmierneniu napätia v regióne.

 Vyhlásenie sa o ďalších sankciách voči režimu nezmieňuje, trvá však na prísnej implementácií tých aktuálnych. Rada okrem iného zdôraznila, že chce ostať pri mierovom, diplomatickom a politickom riešení celej situácie. Severná Kórea odpálila v utorok miestneho času strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido. 

Severokórejská tlačová agentúra KCNA dnes potvrdila, že na odpal balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12 dohliadal v utorok osobne severokórejský vodca Kim Čong-un. Dodala, že išlo o test zameraný proti prebiehajúcim spoločným manévrom juhokórejskej a americkej armády. Kim Čong-un vo vyhlásení ďalej vyzval na ďalšie raketové testy v Tichom oceáne. Táto skúška je vnímaná ako jedna z najprovokatívnejších, aké kedy KĽDR podnikla.

Severná Kórea nariadila ďalšie testy balistických rakiet

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na ďalšie testy zbraní s cieľom v Tichom oceáne, ktoré majú zlepšiť schopnosti krajiny udržať pod kontrolou Guam. V stredu, len deň po tom, ako Pchjongjang ponad územie Japonska vypálil raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu, o tom informovali štátne médiá.

Utorkový test rakety bol pre Severnú Kóreu dosiaľ najdlhší a mal byť reakciou na každoročné spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA, ktoré sa skončia vo štvrtok. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) ich označuje za prípravy na inváziu a často počas nich testuje zbrane a stupňuje svoje vyjadrenia.

Viac o téme: RaketaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu