Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľský exprezident pozná recept na ruské provokácie: Dotieravé lietadlá by jednoducho zostrelil

Lech Walesa a ruská stíhačka Su-24
Lech Walesa a ruská stíhačka Su-24 (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident a niekdajšia ikona demokracie Lech Walesa (72) sa v rozhovore pre Rádio Slobodná Európa vyjadril, že provokácie zo strany Ruska by sa nemali tolerovať. Spomenul prípady, kedy bojové stíhačky patriace Kremľu prelietavali veľmi nízko nad americkými torpédoborcami v Baltskom mori. Ak by to on mal vo svojich rukách, jednoducho by ich zostrelil.

Európa má podľa generálov NATO Achillovu pätu: Toto územie by mohlo Rusko zneužiť na inváziu

Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1983 v sobotu pre Rádio Slobodná Európa povedal: "Keby som ja bol veliteľom lode vo chvíle, keď nalietavajú tie lietadlá, zostrelil by som ich. Ale nikoho by som nezabil." Primárnym cieľom je vraj poškodiť stroj.

Narážal tak na incident z polovice apríla, ktorý sa odohral počas spoločných americko-poľských vojenských cvičení v Baltskom mori. Spojenci trénovali pristátie poľského vrtuľníka asi 70 kilometrov od ruskej námornej základne, keď nízko nad USS Donald Cook preleteli bombardéry Su-24 bez munície. Pentagón obvinil eskadru z "agresívneho letového manévru." Podľa ruského ministerstva obrany však bolo všetko "v súlade s nevyhnutnými bezpečnostnými pravidlami."

Na otázku, či takéto nepriateľské gesto by mohlo podnietiť plnohodnotnú vojenskú konfrontáciu medzi NATO a Ruskom, Walesa uviedol, že to si nemyslí a dodal: "Nikto nechce konflikt, ani Rusko ho nechce." Exprezident argumentoval, že skutočná vojna je príliš nákladná, aby si ho Moskva mohla dovoliť. Jej zbraňami sú preto zastrašovanie a vydieranie.

Interview s Walesom bolo urobené pred summitom NATO vo Varšave naplánovanom na 8. a 9. júl a tesne po tom, čo Moskva opäť nadviazala styk s tureckou Ankarou po siedmich mesiacoch od zostrelenia ruského lietadla.

Kto je Lech Walesa

Poľský odborový predák je zosobnením porážky komunizmu v tejto krajine. Viedol protesty robotníkov v gdaňských lodeniciach, stál pri zrode odborového zväzu Solidarita, prvého nezávislého v komunistickom bloku, a neskôr sa ako vodca opozície zaslúžil o pád komunizmu v Poľsku.

V decembri 1990 vyšiel Lech Walesa ako víťaz z druhého kola prvých priamych prezidentských volieb v dejinách Poľska. Walesa, ktorý v druhom kole voľby presvedčivo porazil prekvapenie kola prvého, kanadsko-peruánskeho podnikateľa poľského pôvodu s populistickým programom Stanislawa Tymiňského.

Napätie stúpa: FOTO Britské stíhačky vyhnali ruské lietadlá z priestoru nad Baltikom

Ako prezident musel čeliť narastajúcej nespokojnosti Poliakov s vývojom v postkomunistickom období, predovšetkým z ekonomických reforiem. Po víťazstve ľavice v roku 1993 začal presadzovať silný prezidentský systém a niekedy až údajnými diktátorskými sklonmi a ostrou kritikou vlády začal upadať u verejnosti do nemilosti. Vo voľbách na jeseň 1995 už Walesa neuspel. Po odchode z vrcholnej politiky založil kresťansko-demokratickú stranu a po prepade vo voľbách v roku 2000 sa stiahol do ústrania.

Viac o téme: RuskoNATOLech Walesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu