Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Minister potvrdil hroznú tragédiu: V Líbyi skutočne zahynuli traja francúzski vojaci

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian potvrdil dnes informácie, podľa ktorých pri nasadení v Líbyi zahynuli traja francúzski vojaci. Vo svojom vyhlásení z Paríža neuviedol žiadne podrobnosti, informuje agentúra DPA.

Vrtuľník bol zostrelený v nedeľu pri meste Benghází na východe Líbye. K útoku sa prihlásila tzv. Bengházska obranná brigáda s tým, že zostrelila vrtuľník patriaci silám generála Chalífu Haftára, šéfa armády lojálnej medzinárodne uznanej vláde sídliacej na východe Líbye. Francúzske ministerstvo obrany sa k prípadu odmietlo vyjadriť s tým, že neposkytuje informácie o svojich špeciálnych jednotkách.

Stanica BBC uviedla, že hovorca Le Drianovho rezortu Stephane Le Foll už predtým potvrdil, že v Líbyi pôsobia francúzske špeciálne jednotky. Podľa francúzskych médií sú dnešné vyjadrenia vlády prvým oficiálnym potvrdením prítomnosti príslušníkov francúzskej armády v tejto severoafrickej krajine.

Denník Le Monde ešte vo februári informoval, že francúzski elitní vojaci a spravodajskí agenti pôsobia v Líbyi v rámci "tajnej vojny" proti organizácii Daeš. Podľa predošlých informácií, ktoré priniesla agentúra AP, líbyjskí militantní islamisti zostrelili v nedeľu pri meste Bengázi vrtuľník s príslušníkmi francúzskych špeciálnych jednotiek. K útoku sa prihlásila tzv. Bengázska obranná brigáda s tým, že zostrelený vrtuľník patril silám generála Chalífu Haftara, šéfa armády podporujúcej v uplynulých rokoch jednu zo súperiacich líbyjských vlád.

Viac o téme: ZostrelenieVrtuľník Bengházi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu