Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začal sa ostro sledovaný proces v Istanbule: Novinárom hrozí doživotie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ISTANBUL - V Istanbule dnes začal súd s dvoma tureckými novinármi, ktorí vlani zverejnili informácie o údajných tureckých dodávkach zbraní sýrskym islamistom, a čelia preto obžalobe zo špionáže a vyzradenie štátneho tajomstva. Sudca hneď na začiatku z rokovania vylúčil verejnosť. Po prvom vypočutí potom odročil proces na 1. apríla.

Na úvod procesu, v ktorom novinárom Canu Dündarovi a Erdemu Gülovi hrozí doživotné väzenie, rozhodol súd tiež o tom, že uznáva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ako spolužalobcu. Novinári sú súdení na slobode, z väzby boli prepustení po troch mesiacoch koncom februára po tom, čo ústavný súd označil ich väzbu za neoprávnenú.
 
Šéfredaktor opozičného listu Cumhuriet Dündar a jeho popredný redaktor Gül boli zatknutí vlani v novembri po tom, čo zverejnili fotografie a video z januára 2014, na ktorých vozy so zbraňami smerujú z Turecka do Sýrie. Podľa novinárov ich vyslala turecká tajná služba MAŤ, ktorá tak chcela podporiť sýrsku opozíciu, vrátane radikálnych islamistov. Turecká vláda to poprela s tým, že autá viezli pomoc Turkmenom v Sýrii.
 
Kvôli kauze dodávok zbraní do Sýrie bol v Turecku vlani zatknutý aj rad prokurátorov a policajtov, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní prípadu. Štyria prokurátori a jeden policajný dôstojník stáli pred súdom už vlani v októbri, ale na prípad bolo uvalené informačné embargo.
 
Súd s Dündarom a Gülom pozorne sledujú zahraničné médiá, pretože je považovaný za ďalší krok tureckého režimu proti slobode slova v krajine. Napríklad generálny tajomník organizácie Novinári bez hraníc Christophe Deloire kritizoval vo štvrtok turecké úrady za to, že konajú s novinármi ako s hrozbou v čase, keď krajina čelí reálnemu terorizmu.
 
Podľa zástupkyne Výboru na ochranu novinárov (CPJ) Niny Ogňanovovej neurobili novinári nič iné, než že robili svoju prácu. "Pokrývali udalosť verejného záujmu, ktorá je dôležitá nielen pre Turecko, ale aj pre región a medzinárodné spoločenstvo," povedal Ogňanovová, ktorá sa prišla zúčastniť dnešného súdu.
 
Z vytvárania atmosféry strachu voči médiám obviňujú turecký režim organizácia pre ľudské práva aj niektorí zahraniční politici. Zatýkanie novinárov v Turecku nie je totiž vôbec neobvyklé. Začiatkom tohto mesiaca sa turecká vláda stala terčom kritiky kvôli tomu, že prevzala turecký opozičný denník Zaman. Krátko na to turecké úrady prevzali kontrolu aj nad nezávislou tlačovou agentúrou Cihan.
Viac o téme: NovináriSúd Istanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu