Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Turecku to vrie, Izraelčania tam vraj nie sú v bezpečí

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecké bezpečnostné sily zabili 5359 kurdských militantov, odkedy povstalecká Strana kurdských pracujúcich (PKK) v júli minulého roka ukončila dvojročné prímerie. Podľa dnešnej správy štátnej tlačovej agentúry Anadolu to uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Pri násilí odohrávajúcom sa prevažne na kurdskom juhovýchode Turecka odvtedy zahynulo 355 vojakov, policajtov a dedinských strážcov, povedal Erdogan. Anadolu sa odvolávala na text jeho prejavu na pôde tureckej vojenskej akadémie, píše agentúra Reuters.

Hovorca Erdogana predtým na tlačovej konferencii v Ankare oznámil, že Turecko v posledných týždňoch zabránilo možným útokom vrátane plánovaných samovražedných atentátov. Krajinu len tento rok zasiahli štyri bombové útoky, ktoré si vyžiadali vyše 80 obetí na životoch.

Pripisujú ich skupine Daeš alebo kurdským militantom. Pri poslednom zahynuli 19. marca v Istanbule traja izraelskí turisti a jeden Iránec. Izrael v tejto súvislosti dnes vyzval svojich občanov v Turecku, aby z krajiny odišli "čo najskôr". Aktualizované cestovné odporúčanie sa odvoláva na "vysokú konkrétnu hrozbu" útokov pri tureckých turistických atrakciách zo strany Daeš alebo podobných skupín.

Viac o téme: TureckoRecep Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu