Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA v pozore, obnovujú vojenské plány: Putin pošle inšpekciu na cvičenie NATO na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Rusko zaskočilo Američanov. Preto ukázali nové vojenské plány, ako sa ruskej agresii brániť. Zamerali sa najmä na Pobaltie. Tam totiž vojenské simulácie ukázali, že NATO spolu s Amerikou nemajú dostatočnú prevahu, aby čelili Putinovej armáde. Súčasne ruská strana by mala vyslať inšpekciu na Slovensku

Pentagon plánuje nové vojnové plány proti Rusku v Pobaltí. Po prvý raz od pádu Sovietskeho zväzu plánuje americké ministertvo obrany zrevidovať a zmodernizovať plány pre ozborjený konflikt s Ruskom. Správu priniesol prestížny americký časopis Foreign Policy.

Po studenej vojne sa plány na konfrontáciu s Ruskom vytratili, no po reštarte ruského imperializmu ich Američania znova oprašujú. Americký časopis má tieto informácie od súčasných, ale aj bývalých predstaviteľov ministerstva vnútra a obrany. Vojnový plán má reagovať na „post-krymskú anexiu a geopolitickú realitu, v ktorej Rusko nie je potenciálny partner, ale potenciálna hrozba.“

Nový plán má dve časti

„Vzhľadom na bezpečnosť, ruské kroky, prišlo nevyhnutné, aby sme sa pripravili na potenciálnu agresiu voči ktorémukoľvek štátu NATO,“ povedal jeden vysoký predstaviteľ ministerstva obrany, ktorý je oboznámený s novými plánmi. Priznáva to aj Michèle Flournoy, expert na bezpečnostnú politiku. Ten tvrdí, že vzhľadom na nové okolnosti, sa musia Američania prispôsobiť.

Ruské stíhačky zachytené v európskom vzdušnom priestore
Zobraziť galériu (5)
Ruské stíhačky zachytené v európskom vzdušnom priestore  (Zdroj: RAF)

Plán má pozostávať z dvoch častí. Jednou je úloha Spojených štátov v prípade napadnutia Ruska štátu NATO. Druhá zahŕňa činnosť USA mimo dáždnika štátov NATO. Američania sú si vedomí, že sa musia pripraviť na nový spôsob vedenia vojny. Do tohto konceptu spadá aj kybervojna, propaganda a taktika „zelených mužíčkov“, ktorú využíva aj Rusko.

Rusko zaskočilo Západ, nepriateľa nečakali

Po napadnutí Gruzínska v roku 2008 NATO ako celok svoje vojenské plány revidovalo, no Pentagon nie. Vrchní predstavitelia amerických bezpečnostných zložiek priznávajú, že Rusko vnímali ako spolupracujúceho partnera. Jediné, čo ich zaujímalo bol terorizmus a Čína. Teraz, zdá sa, že sa prebudili do krutej reality.

„Predpokladali sme, že Európe nehrozí žiadne riziko,“ povedal jeden nemenovaný predstaviteľ ministerstva vnútra. Potom prišiel reset vzťahov s Ruskom pod prezidentom Obamom. Vzťahy s Ruskom pred pár rokmi predstavovali, slovami ďalšieho nemenovaného predstaviteľa „občasnú bolesť v zadku, no žiadne nebezpečenstvo.“ V skratke, Američania zo svojho radaru vymazali možnosť, že by Rusko „vystrčilo rožky“. Krym bol pre nich „prekvapenie“.

Cvičenia estónskej armády a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Výsledky vojenského stretu armáda NATO  a USA na jednej a Ruska na druhej strane sú otázne. Krajiny NATO, vrátane Slovenska, znižujú výdavky na zbrojenie a Američania v posledných rokoch znížili počet vojakov v Európe. „Nemáme dostatok jednotiek v Európe,“ povedal pre časopis analytik David Ochmanek s tým, že Rusi majú najlepšie rakety zem-vzduch a neboja sa ich použiť.

Simulácia konfliktu vyšla pre NATO zle

Keď vojenský konflikt v Pobaltí nasimulovali, vyšlo Američanom, že by nad Ruskom zrejme prehrali. Keď na druhý deň skúsil Ochmanek test znovu, výsledky neboli oveľa lepšie. „Vieme ubrániť hlavné mestá, vieme spôsobiť Rusku problémy a vieme takisto predísť prekvapeniu z rýchleho útoku. No dynamika zostáva taká istá.“

Rovnako skúšali analytici simuláciu za rôznych okolností. „Hrali sme 16-krát s ôsmimi rôznymi tímami. Výsledky boli stále rovnaké. Aj práve pre tieto výsledky musí velenie revidovať nové vojenské plány. No v konečnom dôsledku Ochmanek verí vo víťazstvo Západu. „Nepochybujem, že NATO nakoniec zvíťazí a v konečnom dôsledku obnoví teritoriálne hranice členského štátu NATO. Nemôžem však garantovať, že to bude jednoduché a bez rizika. Moja práca je, aby som znížil toto riziko,“ povedal pre časopis.

Američania nechcú nechať Pobaltie nebránené
Zobraziť galériu (5)
Američania nechcú nechať Pobaltie nebránené  (Zdroj: Twitter, SITA)

Na záver článku sa spomína aj riziko použitia jadrových hlavíc. Američania, aj keď neradi, musia byť pripravení na všetko. S ľútosťou však poznamenávajú, že udalosti s Ruskom museli zájsť až tak ďaleko, radšej by videli Putina za rokovacím stolom.

Rusi plánujú na Slovensku vojenskú inšpekciu

Propagandistický web Sputnik News priniesol zaujímavú správu. Podľa vrchného predstaviteľa Ruského centra pre znižovanie nukleárneho rizika, skupina ruských špecialistov by mala od 21. do 24. septembra vykonať prehliadku vojenských aktivít na slovenskom území.

"Počas 21. a 24. septembra tohto roku, skupina ruských inšpektorov plánuje prehliadku špecifického územia na Slovensku podľa stanov Viedenského dokumentu z roku 2011 s názvom Dôvera a bezpečnosť budujúce opatrenia," vyjadril sa Ruslan Shishin s tým, že špecialisti by mali obdržať informácie o vojenských aktivitách na tomto území vrátane operácie NATO Slovak Shield.

Podľa Viedenskej dohody sa členské krajiny (OBSE) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) zaviazali k pravidelnej výmene vojenských informácií na ročnej báze.

Putin chce leteckú základňu v Bielorusku

Podľa agentúry Reuters chce Vladimir Putin postaviť vojenskú základňu v Bielorusku. Prezident Lukašenko je jeho spojenc a býva označovaný za posledného diktátora v Európe. Kompetentní sa vyjadrili, že by to mala byť najmä letecká základňa pre stíhačky Su-27. Vo výstavbe novej základne sa neočakávajú žiadne problémy.

Viac o téme: ArmádaRuskoNATOPobaltie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu