Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mocnosti blahoželali Iránu: Prelomová jadrová dohoda je realitou, svet bude bezpečnejší

Hasan Ruhání
Hasan Ruhání (Zdroj: SITA)

ANKARA - Iránsky prezident Hasan Rúhání zablahoželal v sobotu v noci svojej krajine k implementácii dohody, ktorej zámerom je obmedzenie tamojšieho jadrového programu výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vďaka bohu za toto požehnanie a poklonu pred trpezlivosťou iránskeho národa," uviedol Rúhání prostredníctvom sociálnej siete Twitter, citovala ho agentúra Reuters. Spojené štáty a Európska únia oznámili v sobotu po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

Oznámenie o zrušení sankcií svetové mocnosti privítali. Americký minister zahraničných vecí John Kerry označil dosiahnutie implementácie dohody za prelomové, pričom uviedol, že svet bude odteraz bezpečnejším miestom. 

Implementáciu dohody verejne privítal aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun či francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Pan vyjadril nádej, že dohoda prispeje k väčšej spolupráci a dosiahnutí mieru, bezpečnosti a stability v regióne. Fabius tiež prejavil radosť, no dodal, že Francúzsko bude teraz pozorne sledovať, či Teherán svoje záväzky dodržiava.  

Ku gratuláciám sa naopak nepridal Izrael. Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua bezprostredne po oznámení zrušenia sankcií vydala vyhlásenie, že Irán je podporovateľom terorizmu, destabilizuje Blízky východ a svojich jadrových ambícií sa nevzdal. Netanjahuov úrad zároveň svetové mocnosti vyzval, aby aktivity Iránu pozorne sledovali a ostro zareagovali na akékoľvek porušenie dohody. 

Jadrová dohoda predstavuje "zlatú stránku" v dejinách Iránu 

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes uviedol, že jadrová dohoda dosiahnutá vlani medzi jeho krajinou a šiestimi mocnosťami je "zlatou stránkou" v dejinách Iránu. Jeho výrok prišiel iba deň po tom, ako bolo vo Viedni potvrdené stiahnutie sankcií voči tejto islamskej republike.

Teherán výmenou za to obmedzí svoje ambície v oblasti jadrového výskumu, ktorý by podľa Západu mohol slúžiť na vývoj atómových zbraní. Rúhání pri príležitosti predstavenia návrhu rozpočtu pre ďalší iránsky fiškálny rok v parlamente dodal, že predmetná dohoda predstavuje "zlomový bod" pre ekonomiku krajiny. Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie a podľa Rúháního bude krajina v budúcnosti menej závislá od ropného priemyslu.

"Jadrová dohoda je príležitosťou, ktorú by sme mali využiť na rozvoj našej vlasti, zlepšenie kvality života národa a vytvorenie stability, ako aj bezpečnosti v regióne," vyhlásil Rúhání pred poslaneckým snemom.

Zrušenie sankcií spolu s výmenou väzňov, ktorá bola ohlásená krátko pred predtým, výrazne znížilo nevraživosť medzi Teheránom a Washingtonom. Zlé vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré zároveň ovplyvňovali celý Blízky východ, sa formovali od roku 1979, keď sa v Iráne uskutočnila islamská revolúcia.

Vďaka stiahnutiu sankcií budú rozmrazené iránske aktíva v hodnote desiatok miliárd dolárov a globálne spoločnosti, ktoré mali doteraz zákaz podnikať v Iráne, budú môcť využiť tamojší trh, konštatuje agentúra Reuters.

Ukončenie sankčného obdobia znamená pre šiitský Irán tiež viac prestíže, keďže sa krajina angažuje v niekoľkých sektárskych konfliktoch, najmä v sýrskej občianskej vojne, kde bojuje proti sunnitským povstalcom. Stiahnutie sankcií je zároveň korunovaním úsilia samotného Rúháního, pragmatického duchovného, ktorý v roku 2013 zaznamenal v prezidentských voľbách drvivé víťazstvo vďaka prísľubu, že zredukuje medzinárodnú izoláciu Iránu.

Viac o téme: IránBenjamin NetanjahuHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu