Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Radikáli z Boko Haram vraždia a znásilňujú: Z islamistickej sekty sa stala vojenská hrozba!

Islamisti z hnutia Boko Haram
Islamisti z hnutia Boko Haram (Zdroj: Twitter)

ABUJA/PRAHA - Najmenej 150 ľudí zahynulo minulý štvrtok pri útoku islamistov z hnutia Boko Haram na dedinu na severovýchode Nigérie. S odvolaním sa na svedkov o tom informovala agentúra AFP. Väčšina obetí sa utopila v blízkej rieke, keď utekala pred radikálmi. Aká je vlastne história Boko Haram?

Znásilnená Miriam (17) opísala beštialitu islamských bojovníkov: Z dievčat robia vraždiace monštrá!

Skupina vedie od roku 2009 v moslimských štátoch na severe Nigérie boj proti centrálnej vláde. Jej cieľom je z Nigérie vytvoriť moslimský štát, založený na striktnom výklade práva šaría.

Pri útokoch islamistov doteraz zahynulo v Nigérii podľa Amnesty International asi 17.000 ľudí, z domovov utieklo podľa niektorých údajov až 3,2 milióna obyvateľov krajiny. Štvrtkový útok hnutia, pri ktorom zahynulo okolo 150 ľudí, je ďalším z mnohých takýchto podujatí Boko Haram a radí sa k najkrvavejším útokom. Až 150 ľudí zahynulo pri útokoch radikálov na severovýchode Nigérie takisto prvý júlový deň tohto roka.

Skupinu označili za teroristickú organizáciu napriklad USA, Británia či Kanada, koncom mája 2014 potom Boko Haram zaradila na zoznam teroristických organizácií aj Bezpečnostná rada OSN.

Boko Haram znamená v hauštine (najpoužívanejší jazyk na severe Nigérie) "západné učenie je rúhanie", samo dáva prednosť názvu Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'Awati Wal-Jihad (Sunnitská skupina pre kázanie a džihád).

Skupina bola založená už v roku 2002 v metropole severonigerijského štátu Borno Maiduguri vtedy 32-ročným islamistom Mohammedom Yusufom. Tento učenec kritizoval západné hodnoty, ktoré do krajiny priniesli britskí kolonisti, a požadoval dodržiavanie striktného islamu vrátane práva šaría. Mnoho stúpencov zaujal svojimi kázňami v mešitách a najmä kritikou skorumpovaného vládnuceho režimu, ktorý dlho prehliadal problémy na moslimskom severe krajiny.

V lete 2009 vypukli v Maiduguri prvé strety medzi stúpencami Boko Haram a políciou, po zákroku bezpečnostných síl v duchovnom domove sekty v Maiduguri zahynulo cca 700 ľudí. Samotného Yusufa zadržali a bez súdu 30. júla 2009 popravili.

Hnutie sa na čas stiahlo do podzemia, niektorí vodcovia odišli z krajiny, do čela sa postavil doterajší zástupca Yusufa Abubakar Shekau.

V roku 2010 sa potom zmenila taktika skupiny, keď jej už nestačilo obyčajné zavádzanie islamského práva šaría na severe Nigérie, ale rozhodla sa začať rozkladať celý štát pomocou ozbrojených akcií. Začali bombové atentáty, strety s políciou, únosy a útoky na školy, kresťanské kostoly či symboly štátu.

Shekau, ktorého napríklad USA považujú za "teroristu svetového formátu", bol už niekoľkokrát vyhlásený za mŕtveho pri stretoch s políciou, vždy sa ale potom objavil na videu nezranený. Naposledy sa takáto nahrávka zjavila túto nedeľu. Zástupcovia vojska ale tvrdia, že vodca radikálov Shekau zahynul už dávno a jeho nástupcovia len preberajú jeho meno ako akýsi symbolický znak veliteľov Boko Haram. Minulý týždeň oznámil čadský prezident Idriss Deby, že Shekau utrpel v bojoch vážne zranenia a nie je schopný milície ďalej viesť. Vo funkcii ho údajne nahradil Mahamat Daoud, ktorý je ochotný vyjednávať o prímerí.

Svetovej pozornosti sa Boko Haram dostalo najmä vlani. V polovici apríla uniesla neďaleko mesta Chibok v štáte Borno na severovýchode krajiny vyše 270 školáčok, čo vyvolalo protesty na celom svete. Potom sa pod kontrolu radikálov dostal rad miest a oblastí na severovýchode krajiny, odkiaľ sa armáda stiahla. Boko Haram ovládlo aj niektoré oblasti v Nigeri, Čade a Kamerune.

V auguste 2014 šéf Boko Haram vyhlásil kalifát na územiach, ktoré skupina ovládala. Zjavne bol inšpirovaný radikálmi z Islamského štátu (IS), ktorí urobili to isté na severe Iraku a Sýrii už v júni 2014.

Tento rok vo februári začala ofenzívu proti Boko Haram nigérijská armáda, ale aj jednotky z Nigeru, Čadu a Kamerunu. Islamisov údajne postupne vytlačili zo štátov Adamawa a Yobe na severe Nigérie. Začiatkom tohto marca skupina Boko Haram sľúbila vernosť Islamskému štátu (IS), ktorý to prijal.

Podľa odborníkov bola skupina Boko Haram skôr spojená s vetvou teroristickej siete al-Kájda, Organizáciou Al-Kájda v moslimskom Maghribe (AQMI), keď boli ozbrojenci z Boko Haram v rokoch 2012-2013 trénovaní v táboroch AQMI na severe Mali.

Finančné zdroje čerpá Boko Haram z príspevkov veriacich v mešitách, ale aj z rabovania bánk a ďalších miest centrálnej vlády.

Viac o téme: Boko Haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu