Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unesená Victoria (15) unikla Boko Haram: Spoveď o zázračnom úteku z pekla, ktoré zažila

Victoria Youhana Zobraziť galériu (2)
Victoria Youhana (Zdroj: Aid to the Christian in Need)

LONDÝN - Školáčka, ktorú uniesli, aby sa stala manželkou džihádistu, prehovorila pre britský portál express.co.uk o utrpení, ktoré zažila, keď utekala ulicami plnými krvi pred masakrom vyvolaným teroristami. Victoria Youhana s hrôzou sledovala, ako mužom odrezali hlavy nožmi, alebo ich zastrelili, ak odmietli vstúpiť do radov vojakov neslávne známej islamistickej skupiny Boko Haram v Nigérii.

Znásilnená Miriam (17) opísala beštialitu islamských bojovníkov: Z dievčat robia vraždiace monštrá!

Krásne vlasy, úsmev, korálky okolo krku. Pre bežného pozorovateľa vyzerá Victoria ako každá iná tínedžerka v jej veku. Bohužiaľ, však má za sebou osud, ktorým by si nemalo prejsť nijaké dieťa. Doteraz sa pamätá na hluk, zápach, zvuky výstrelov a tváre popravených mužov, ktorých pripravili o život islamskí militanti.

Bol to normálny januárový deň v dedine Baga, kedy Victoriina matka Anna pred odchodom do práce prebudila svoje deti.  "Všetko bolo v poriadku, kým sme nezačuli zvuky bômb a streľbu. Dostali sme strach - každý pozná Boko Haram, dokonca aj malé päťročné deti," uviedla pre express.co.uk.

"Vedeli sme, že uniesli ženy, spravili z nich otrokyne a donútili ich vziať si bojovníkov, zatiaľ čo kresťania boli zastrelení alebo popravení, ak odmietli konvertovať na islam. Museli sme sa dostať rýchlo preč," vysvetlila Victoria s tým, že spolu s mamou vzali jej päť mladších bratov, všetko opustili a utiekli z domu.

Nigérijskí vojaci, ktorí mali chrániť územie, boli nanešťastie zabití alebo odhodili zbrane po tom, čo čelili masívnemu náporu extrémistov vyzbrojených granátmi a guľometmi. Victoria a jej rodina museli bežať okolo mŕtvol ležiacich v krvi v uliciach. Počas masakru zavraždili okolo 2000 ľudí a je popisovaný ako najsmrteľnejší útok Boko Haram od roku 2010, kedy začal so svojou násilnou činnosťou.

Rodinu však radikáli chytili a väčšina žien a detí musela prejsť dlhú cestu do Lawanti v blízkosti jazera Čad. Podľa Victorie ich hnali ako dobytok a netušili, či ich znásilnia alebo zabijú. "Nevedeli sme, čo sa s nami stane. Mužov, ktorí odmietli pridať sa k Boko Haram, zastrelili. Po niekoľkých dňoch všetky deti zhromaždili kvôli islamskému učeniu a mne s ostatnými dospievajúcimi dievčatami povedali, že sa máme vydať za bojovníkov."

Podľa Victorie si boli všetci dobre vedomí toho, čo sa stalo s nigérijskými školáčkami unesenými v Chiboku v roku 2014, kde kresťanky nútili stať sa manželkami džihádistov. Skupina bola preto taká vystrašená, že nevedela ani spať. "Niekedy nás kŕmili zvyškami jedla, niekedy sme nedostali ani tie. Strach a hlad. Bol to zajatecký tábor," dodala tínedžerka.

Islamisti z hnutia Boko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)


Po 13 dňoch Anna vyhlásila, že jej deti nebudú znášať osud dievčat z Chiboku a vymyslela plán úteku. Počas noci, zatiaľ čo teroristi boli na inej záškodníckej misii, sa vyplížili von z tábora. Hoci mali obrovský strach, že ich znova chytia, kráčali temným lesom a snažili sa byť veľmi potichu. Sedem hodín Victoria, jej matka a malí chlapci unikali do mesta, ku ktorému ich viedli nadzemné káble.

Keď spozorovali mužov, najprv im takmer zamreli srdcia, ale potom si so slzami v očiach uvedomili, že ide o vládnych vojakov, ktorí ich dopravili až do Maiduguri. Zúfalú rodinu si pod krídla vzala katolícka diecéza, ktorá im dala jedlo, oblečenie a poskytla im ubytovanie. Victoria a jej súrodenci dostali aj psychologickú pomoc, aby sa dokázali ľahšie vysporiadať s traumou, ktorú prežili.

Victoria prišla do Veľkej Británie pomocou katolíckej charity Aid in the Church in Need ako súčasť projektu, ktorý má za cieľ upozorniť na utrpenie ľudí prenasledovaných kvôli svojmu náboženstvu. "Victoriina rodina je odhodlaná, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo o zločinoch spáchaných Boko Haram," uviedol hovorca charity John Pontifex.

Otec Gideon Obasogie, šéf komunikácie pre diecézu Maiduguri, ktorý sprevádzal Victoriu na jej krátkom výlete do Veľkej Británie, povedal: "Boko Haram sa stalo nepriateľom ľudstva, ochotné zabiť čokoľvek od človeka - či kresťana alebo moslima - po malé zvieratá. Svet potrebuje prebudiť..."

Viac o téme: Boko HaramVictoria Youhana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu