Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ a USA sa v boji s moslimskými radikálmi zapájajú do vojny počítačov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRUSEL – Belgicko je po boku ostatných európskych štátov rozhodnuté bojovať proti radikalizácii mladých moslimov aj na poli internetu a sociálnych sietí. Minister vnútra Jan Jambon koncom februára pre denník La Libre Belgique uviedol, že spolu s Britániou pripravuje projekt Strategického komunikačného a poradného tímu pre Sýriu (SSCAT), ktorého cieľom je vyvracať a negovať moslimskú propagandu šíriacu sa virtuálnym priestorom.

Jambon pripomenul, že Spojené štáty v rámci svojho Centra pre strategické protiteroristické komunikácie (CSCC) už vedú informačnú vojnu zameranú na vyvracanie džihádistickej propagandy na internete. Ide o aplikácie a stránky na Twitteri a Facebooku, kde sa centrum za pomoci mladých odborníkov na komunikáciu a prostredníctvom fotografií, odkazov, komentárov a videozáznamov v angličtine a arabčine snaží odradiť mladých ľudí od šíriacich sa radikálnych džihádistických myšlienok.

Do "vojny počítačov" sa chce pustiť aj Belgicko, ktoré patrí do skupiny 11 európskych krajín najviac vystavených fenoménu internetovej radikalizácie mladej moslimskej generácie. V lete 2014 belgické úrady evidovali najmenej 298 mladých Belgičanov bojujúcich v Sýrii alebo v Iraku po boku radikálnych moslimských skupín alebo priamo v radoch Islamského štátu (IS). Túto situáciu mladým ľuďom umožňuje skutočnosť, že sa dostanú do Turecka bez víz a dokonca bez pasu, iba na občiansky preukaz, odkiaľ potom za pomoci prevádzačov putujú do výcvikových táborov a na bojiská.

Podľa geografického rozdelenia až 83 percent belgických džihádistov pochádza z Bruselu, jeho blízkeho okolia a Flámska. Táto informácia dovoľuje úradom lepšie sa zamerať na krízové oblasti aj v rámci rozbiehajúcej sa informačnej vojny.

Experti z belgického ministerstva vnútra chcú s pomocou kolegov zo Spojeného kráľovstva vybudovať špecializovanú európsku jednotku - Strategický komunikačný a poradného tím pre Sýriu (SSCAT). Ide o skupinu, ktorá by mala pokrývať 11 krajín najviac zasiahnutých terorizmom v EÚ. Podľa slov ministra Jambona by konkrétnejšie údaje o SSCAT mali byť známe v apríli tohto roku.

Belgickú úrady paralelne s európskym projektom budujú vlastný špecializovaný útvar piatich až ôsmich expertov zameraných na boj s moslimskou propagandou. Ministerstvo vnútra však volá po širšom prístupe - ako je napríklad boj prostredníctvom sociálnych médií. Zapojiť do tohto úsilia treba samotné moslimské komunity a rodiny; dobrú prácu môžu odviesť športové kluby, mládežnícke združenia a tiež školy a vzdelávací systém.

Otázkou však stále zostáva, ako naložiť s problémovými mladými moslimami, ktorí sa netaja svojimi sympatiami k Islamskému štátu. Televízna stanica RTBF v dnes zverejnenom materiáli upozornila na prípad z Dánska, kde bol 15-ročný mladík kvôli podozreniam, že sa chce pridať k džihádistom, odobraný svojim rodičom a umiestnený do mládežníckeho ústavu.

Rodinný právnik toto "násilné rozdelenie rodiny z rozhodnutia úradov" odsúdil. Adolescent bol pod dozorom úradov už dlhší čas, často navštevoval jednu mešitu v Aarhuse, ktorá odmieta odsúdiť kriminálne aktivity Islamského štátu.  Dánsko je po Belgicku druhou krajinou EÚ, z ktorej pochádza najviac mladých džihádistov podľa počtu obyvateľov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu