Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na svete žije takmer 36 miliónov ľudí v otroctve: Pozrite sa, kde je situácia najhoršia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Takmer 36 miliónov ľudí, teda asi pol percenta svetovej populácie, žije v súčasnosti stále v otrockých podmienkach. Vyplýva to z najnovších údajov organizácie na ochranu ľudských práv Walk Free Foundation, ktorá vlani počet otrokov odhadla na 30 miliónov. Nárast o 30 percent ale zdôvodňuje lepší metodológcký prieskumu.

Takmer polovicou (17,5 milióna) sa na tomto počte podieľa indický subkontinent, vo východnej Ázii s Čínou a Severnou Kóreou je otrokov cez šesť miliónov. Nasleduje subsaharská Afrika s 5,6 milióna zotročenými ľuďmi, Rusko a bývalé sovietske republiky s 2,6 milióna. Ďalej je Blízky východ so severnou Afrikou, kde je zhruba 2,2 milióna ľudí v otrockých podmienkach, a potom Amerika s 1,3 milióna ľudí. Európa má údajne 566.200 otrokov.

Štúdia vychádza z definície moderného otroctva, ktorá zahŕňa napríklad nútené manuálne práce, obchodovania s ľuďmi alebo nútené sobáše. Walk Free Foundation definuje otroctvo ako kontrolu nad ľuďmi, ktorá im upiera slobodu a využíva ich na dosiahnutie zisku či na sexuálne účely, a to zvyčajne pomocou násilia, nátlaku a podvodu.

Najhoršia je situácia v Indii, kde je vraj viac ako 14 miliónov otrokov. Na druhom mieste je Čína s viac ako tromi miliónmi zotročených ľudí. Nasledujú Pakistan, Uzbekistan a na piatom mieste Rusko. Mauritánia má znovu najväčší počet otrokov v pomere k počtu obyvateľov (štyri percentá). Nadácii Walk Free Foundation vlani založil austrálsky ťažobný magnát Andrew Forrest. Jej aktivity podporujú napríklad bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová, bývalý britský premiér Tony Blair alebo spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu