Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama v Poľsku oznámil presun amerických vojakov do Európy: Musíme vás ochrániť!

Barack Obama a poľský prezident Bronislaw Komorowski Zobraziť galériu (5)
Barack Obama a poľský prezident Bronislaw Komorowski (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes vo Varšave oznámil, že Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Európe. V rámci prehodnocovania svojich vojenských aktivít v reakcii na "nové bezpečnostné výzvy" pošlú na kontinent viac vojakov i vybavenie. Obama to uviedol po svojom stretnutí s poľským prezidentom Bronislaw Komorowským.

Po americkom Kongrese Obama žiada, aby pre tieto aktivity schválil podporu v hodnote jednej miliardy dolárov.

Ako poznamenala agentúra AP, posilnením vojenskej prítomnosti v Európe sa Obama snaží zmierniť obavy amerických spojencov NATO po znepokojivých ruských krokoch na Ukrajine. Finančné prostriedky by mali byť určené na zvýšenie počtu vojenských cvičení, najrôznejšie výcvikové misie a takisto rotácie pozemných a leteckých síl na kontinente.

 

Podľa prezidenta Komorowského je návrh na posilnenie vojenskej prítomnosti vo východnej Európe "dobrou odpoveďou" na dianie na Ukrajine. "Pre nás je najdôležitejšie, že vyšlo jasne najavo, že neexistujú žiadni druhoradí členovia NATO. Neexistujú krajiny, ktorým by iné štáty zvonka, najmä Rusko, mohli hovoriť, či na ich území môžu alebo nemôžu byť rozmiestnení americkí vojaci," vyhlásil Komorowski. Oznámil tiež, že požiada vládu a parlament, aby zvýšili rozpočet na obranné výdavky, ktorý by mal nanovo byť dve percentá HDP zo súčasných 1,95 percent.

Obama v Poľsku oznámil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Prišiel som, aby som uistil, že Američania sú si vedomí svojich záväzkov ohľadom bezpečnosti," povedal následne americký vodca. Poľský návrh na zvýšenie armádnych výdavkov privítal a vyzval aj ďalšie európske spojencov, aby tieto financie zvýšili.

Ako dodal, ďalšou významnou témou stretnutia s poľským prezidentom bola situácia na Ukrajine. Zopakoval, že Rusko by malo využiť vplyv na ukrajinských separatistov, aby ich prinútilo zložiť zbrane. Ďalšia ruská provokácia vraj budú mať pre krajinu neblahé následky v podobe nových sankcii. "Poľsko a USA budú aj naďalej podporovať politické a ekonomické reformy na Ukrajine," dodal Obama s tým, že o tom bude diskutovať v stredu počas stretnutia s novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko.

Obama v Poľsku oznámil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ako Obama uviedol, jeho vzťah s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bol vždy vecný. Jasne mu vraj dával najavo, že Spojené štáty nemajú záujem na tom, aby sa Moskve len hrozilo.

Vybudovanie dôvery medzi oboma štátmi po ruskej intervencii na Ukrajine ale vraj bude trvať ešte dlho. Putina počas svojho prejavu tiež vyzval, aby sa stretol s novým ukrajinským vodcom.

Podľa amerických predstaviteľov, ktorých citovali svetové agentúry, by prezident v rámci novej vojenskej iniciatívy tiež chcel, aby sa americké námorníctvo viac zapojilo do nasadenia vojakov NATO v Čiernom a Baltskom mori. Washington sa tiež chce podieľať na posilnení vojenských kapacít nečlenských krajín NATO, ktoré sa nachádzajú na hranici Ruska, vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska.

 

V nových plánoch sa konkrétne hovorí o tom, že USA pošlú do Európy viac vojakov vždy na prechodnú dobu. Ako uviedla agentúra Reuters, Washington tak neposilní svoju trvalú prítomnosť na kontinente, o čo ho žiadali spojencami.

"Prehodnocujeme našu vojenskú prítomnosť v Európe vo svetle nových bezpečnostných výziev na európskom kontinente, " uviedol vo svojom vyhlásení ešte pred Obamovým vystúpením Biely dom.

"Tieto snahy nepôjdu na úkor iných obranných priorít, ako je náš záväzok týkajúci sa znovunastolenie rovnováhy v ázijsko- tichomorskej oblasti, " dodal.

 

Barack Obama s poľským
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

 

Obama sa vo Varšave stretne s viacerými európskymi lídrami, prišiel i Gašparovič

V prezidentskom paláci vo Varšave sa dnes popoludní začalo stretnutie poľského a amerického prezidenta - Bronislawa Komorowského a Baracka Obamu - s lídrami východoeurópskych a stredoeurópskych krajín, uviedla poľská tlačová agentúra PAP.

K témam stretnutia, ktoré je súčasťou osláv 25. výročia pádu komunizmu v Poľsku, patria aj ukrajinská kríza, ruská agresia voči Ukrajine a bezpečnosť v regióne - vrátane energetickej bezpečnosti.

Obama v Poľsku oznámil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pozvanie na stretnutie s Obamom a jeho hostiteľom Komorowským dostali prezidenti Litvy, Lotyšska, Estónska, Česka, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a Chorvátska. Všetky tieto krajiny sú členmi NATO.

Slovensko na schôdzke v Belwederskom paláci zastupuje prezident Ivan Gašparovič.

Gašparovič: Stabilitu Ukrajiny si musia zabezpečiť obyvatelia sami

Najvyšší slovenský predstaviteľ Ivan Gašparovič zdôraznil, že ukrajinský konflikt zmenil vnímanie bezpečnosti v Európe. "Táto situácia nás núti pozornejšie vnímať naše spojenectvo s NATO a EÚ," podčiarkol.

Ukrajina podľa neho potrebuje vnútornú stabilitu a tú jej nezabezpečia iní, ale iba samotní Ukrajinci prostredníctvom svojich volených zástupcov. "Slovenská republika preto oceňuje, že Ukrajina zvolením prezidenta Petra Porošenka urobila prvý krok," dodal Gašparovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu