Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šerpovia opúšťajú tábor pod Everestom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Stany v základnom tábore pod Mount Everestom zívajú prázdnotou, nepálski šerpovia ich v stredu začali opúšťať. Nevedia si predstaviť ďalšie pôsobenie na najvyššej hore sveta, na ktorej minulý piatok pochovala lavína 16 ich kolegov. Trinásť tiel už záchranári našli, tri osoby sú stále nezvestné.

"Nemôžeme pokračovať v práci, kým sú traja naši priatelia pochovaní pod snehom. Nedokážem si predstaviť, že by sme po nich šliapali," povedal šerpa Dorje.

Bojkot horských vodcov môže zmariť celú sezónu výstupov na Everest, čo by nepálsky cestovný ruch výrazne pocítil. V polovici mája sú poveternostne najlepšie podmienky, ale niektoré agentúry po tragédii začali rušiť plánované expedície.

Odchod šerpov telefonicky potvrdil aj americký horolezec Ed Marzec. Vraj si naložili výstroj do helikoptéry, ktorá pristála v tábore. "Dnes ráno veľa z nich odišlo a ďalší ich budú nasledovať," referoval 67-ročný Kalifornčan, ktorého okolnosti tiež donútili zrušiť výstup. Menšie agentúry podľa neho stále dúfajú, že sezóna nie je stratená. Zatiaľ totiž nie je isté, či sa k bojkotu pripojí všetkých približne 400 tunajších šerpov.

Nepálska vláda, ktorá každoročne na poplatkoch za Everest zarobí približne 2,5 milióna dolárov, po tragédii sľúbila každej postihnutej rodine odškodné 40-tisíc rupií, čo je približne 294 eur. Šerpovia žiadajú oveľa viac peňazí a k tomu úpravu svojich práv.

V Himalájach momentálne operujú aj dvaja najúspešnejší slovenskí horolezci Peter Hámor a Jozef Kopold, zhodou okolností majú obaja na pláne zdolať Mount Everest. Podľa informácií agentúry SITA Kopold pravdepodobne bude musieť svoj výstup zrušiť.

Hámor v týchto dňoch čaká na lepšie počasie, aby mohol vyraziť na vrchol čínskej osemtisícovky Šiša Pangma, potom sa presunie pod Mount Everest. Na najvyššiu horu sveta chce spolu s Horiom Colibasanom vystúpiť novou trasou v severovýchodnej stene s napojením na severný a severovýchodný hrebeň, ktorým vyšiel na vrchol už v roku 1998. Ani na Mount Evereste nebudú používať nosičov a umelý kyslík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu