Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nespokojní nepálski šerpovia: Starajte sa o nás lepšie, inak bude bojkot!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁTHMANDU - Nepálski horskí sprievodcovia a zástupcovia horských expedícií dnes pohrozili, že zrušia horské výpravy na Mount Everest. Dôvodom je nedostatočná finančná pomoc poskytovaná rodinám ich najmenej 13 kolegov, ktorých v piatok usmrtila lavína pri vôbec najtragickejšom podobnom nešťastí na najvyššej hore sveta. Kabinet oznámil mimoriadnu pomoc vo výške 415 dolárov rodinám zosnulých, šerpovia ale chcú lepšie zaobchádzanie, napísala agentúra AP.

Stovky miestnych horských sprievodcov sa dnes v nepálskom hlavnom meste Káthmandu v sprievode budhistických mníchov zúčastnili smútočného pochodu na uctenie pamiatky zosnulých kolegov. 

Šerpovia tiež zostavili zoznam požiadaviek určených nepálskej vlády. Požadujú vytvorenie osobitného fondu, ktorý by sa financoval z poplatkov platených horolezci za povolenie k výstupu, a zdvojnásobenie minimálnej sumy, ktorá sa vypláca z poistky v prípade úmrtia na Evereste, na zhruba 20 800 dolárov. Rodiny nezvestných, zranených alebo zabitých horských sprievodcov by mali dostať okamžitú pomoc vo výške 10 400 dolárov. Okrem toho chcú uistenia, že vláda príde s opatreniami, ktoré im zaistí ochranu v budúcnosti, a že v hlavnom meste postaví pomník na pamiatku obetiam piatkovej lavíny.

Sprievodcovia dali vláde sedem dní na to, aby na ich požiadavky odpovedala. Ak nebudú splnené, hrozí, že prestanú sprevádzať výpravy pri výstupoch, napísala agentúra AFP. Bojkot by mohol vážne narušiť zvyšok horolezeckej sezóny, povedal AP predstaviteľ Nepálskej horolezeckej asociácie. 

Kabinet dnes uviedol, že požiadavky šerpov zváži. Výbor zložený zo samotných sprievodcov, záchranárov a ďalších má svoje odporúčania predložiť v utorok, oznámili podľa AP miestni činitelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu