Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záhadné zmiznutie Tomáša (28) v Himalájach: Nepálci začali mimoriadne pátranie!

Tomáš Princzkel
Tomáš Princzkel (Zdroj: google plus)

ŽELIEZOVCE – Nezvestný Slovák Tomáš Princzkel sa stále hľadá pod Mount Everestom. Jeho rodina je zúfalá. V pátraní sa snaží pomôcť aj naše ministerstvo zahraničných vecí. Aké sú najnovšie informácie?

Mladého Slováka, pochádzajúceho zo Želiezoviec, naposledy videli 20. apríla okolo pol 8 večer v turistickej chate v oblasti Mount Everestu v Himalájach na nepálskej strane. Po záhadnom zmiznutí nikto zatiaľ nenarazil na žiadnu stopu.

Zanechal po sebe iba osobné veci, pas a cestovateľské doklady mal ponechané v izbe, čo naznačuje, že neplánoval žiadnu dlhú cestu. Muselo ísť pravdepodobne o krátku vychádzku.

Niekoľko dní po ňom pátrala helikoptéra. Na jej palube bol aj syn honorárneho konzula SR v Káthmandu, ktorý prevzal osobný majetok, peniaze a dokumenty nájdené v izbe nezvestného mladíka. Tomáš tiež na internete pridával fotky zo svojich ciest po celom svete.

Fotka priamo z Himalájií v Nepále
Zobraziť galériu (1)
Fotka priamo z Himalájií v Nepále  (Zdroj: google plus)

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák požiadal svojho rezortného nepálskeho partnera Mahendru Bahádura Pándeja o súčinnosť pri pátraní po stratenom Slovákovi, ktorý je nezvestný od nedele 20. apríla.

„Môžeme potvrdiť, že nepálske úrady pátrajú po občanovi Slovenskej republiky, ktorý sa stratil v oblasti Mount Everestu na nepálskej strane vo výške 4500 metrov. Náš zastupiteľský úrad je v spojení s policajnými orgánmi na mieste, ktoré organizujú pátranie. Rovnako je do tejto akcie zapojený aj náš honorárny konzul v Nepále. Zatiaľ, žiaľ, žiadne bližšie výsledky nie sú. Sme v spojení aj s rodinou a priebežne ich informujeme o výsledkoch pátrania. Nemáme zatiaľ žiadnu potvrdenú teóriu ani indície o dôvodoch jeho zmiznutia,“ potvrdilo ministerstvo zahraničia.

Včera minister zahraničia hovoril s kolegon z Nepála. "Požiadal ho, aby sa z titulu svojej funkcie zasadil o zapojenie všetkých nepálskych relevantných zložiek, vrátane mobilných operátorov, do pátrania po našom občanovi, využijúc pri tom všetky dostupné technické prostriedky. Nepálsky minister ubezpečil Lajčáka o svojej osobnej angažovanosti sa v uvedenej otázke ako aj o tom, že nepálska strana vyvinie maximálne úsilie pri pátraní po stratenom Slovákovi," prezradilo nám ministerstvo.  

Slovenský zastupiteľský úrad v Naí Dillí sa o prípade dozvedel od slovenského honorárneho konzulárneho úradu v Káthmandu v stredu 23. apríla v nočných hodinách. Úrad je maximálne súčinný s nepálskymi úradmi, pričom tiež požiadal české veľvyslanectvo v Indii o asistenciu s využitím zastúpenia ČR v Nepále. Želiezovčan je v Nepále tretíkrát. Tentoraz tam zavítal na svojej ceste okolo sveta, ktorú absolvuje na bicykli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu