Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V USA sa šíri fatálna hra: Výrastkovia "knockoutujú" ľudí na ulici!

Žena sa po údere zrútila na zem
Žena sa po údere zrútila na zem (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Vo veľkých amerických mestách sa v poslednej dobe rozmáhajú fyzické útoky výrastkov na náhodných okoloidúcich. Hovorí sa tomu hra na knokaut. Na útoky, ktoré môžu mať rasistický podtext, zomreli už najmenej dvaja ľudia.

Hra na knokaut sa podľa úradov objavila už pred niekoľkými rokmi medzi gangmi černošských mladíkov v St. Louis, kde v jednom prípade zomrel v roku 2011 vietnamský prisťahovalec. "Hráč" má za úlohu zraziť náhodne vyhliadnutého človeka jednou ranou k zemi, zatiaľ čo ostatní to sledujú a často aj natáčajú.

V posledných mesiacoch sa takéto útoky rozšírili zo Stredozápadu na východné pobrežie - do Washingtonu, New Jersey a najmä do New Yorku, čo už vyvolalo pozornosť médií. Terčom napádania sú v New Yorku najmä Židia, ostatnými obeťami bývajú Aziati a belosi.

V New Yorku niekto omráčil osemdesiatročnú starenku na ulici blízko jej domu. Vo Washingtone napadli mladíci na kolesách tridsaťdvaročnú ženu. V Jersey City zomrel v septembri štyridsaťšesťročný muž, ktorý po zásahu spadol hlavou medzi tyče železného plota. Z jeho zabitia polícia obvinila dvoch chlapcov vo veku 13 a 14 rokov.

V New Yorku je zas Trinidaďan Amrit Marajha z Brooklynu obvinený z dvoch hrdelných zločinov motivovaných rasovou nenávisťou, keď tento dvadsaťosemročný muž v piatok v noci spolu so štyrmi spoločníkmi napadol dvadsaťštyriročnú ženu, ktorá mala na hlave jarmulku (okrúhla pokrývka hlavy, ktorú nosia židia, pozn. red.), povedal seržant newyorskej polície Carlos Nieves.

V neďalekom New Havene polícia vyšetruje šesť prípadov náhodného napadnutia za posledný mesiac. "To, že tomu hovoria hra, je podľa mňa odporné. Nie je to žiadna hra, je to násilie," povedal hovorca polície v New Havene David Hartman.

Podľa riaditeľa Národnej asociácie pre pomoc obetiam útokov Willa Marlinga zatiaľ rastúce počty prípadov náhodného napadnutia nie sú epidémiou, "ale môžu sa ňou stať". Pomôže tomu podľa neho silný "virálny" aspekt útokov, ktoré partia okolo "hráčov" často natáča a hneď dáva na web. "Zo skúsenosti vieme, že to uvidia ďalší, bude im to pripadať ako niečo jednoduché a potom sa z toho stane skupinové myslenie," povedal.

Experti na kriminalitu mládeže hovoria, že najvhodnejšie pre týchto tínedžerov by bolo cvičenie empatie, napríklad prácou v útulku pre bezdomovcov. Zákonodarca štátu New York Jim Tedisco ale minulý týždeň navrhol zákon, ktorý by zaviedol prísnejšie tresty nielen pre náhodných útočníkov, ale aj pre tých, ktorí ich sledujú a zverejňujú videá z útokov na internete.

"Títo zvrátení a zbabelí gangstri lovia nevinných okoloidúcich a je im jedno, či je mladý, starý, či je to muž alebo žena. Život nie je videohra," povedal Tedisco.

Nebezpečné aktivity tínedžerov zvýšili policajnú aktivitu v uliciach New Yorku a ďalších miest a úrady vyzývajú verejnosť k zvýšenej ostražitosti, napísal tamojší denník USA Today s sprievodným videom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu