Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruskí potápači sú bezradní: Meteorit nenašli, ako vysvetlia 8-metrový kráter?

Americkí vedci odhadli energiu, ktorá sa v piatok nad Ruskom uvoľnila, na 30-krát silnejšiu ako výbuch atómovej bomby zhodenej Američanmi na japonské mesto Hirošima
Americkí vedci odhadli energiu, ktorá sa v piatok nad Ruskom uvoľnila, na 30-krát silnejšiu ako výbuch atómovej bomby zhodenej Američanmi na japonské mesto Hirošima (Zdroj: lifenews.ru)

ČEĽABINSK - Ruské úrady ukončili pátranie po úlomkoch meteoritu, ktorý v piatok vybuchol nad Čeľabinskou oblasťou. Skupina šiestich potápačov, ktorá v sobotu prehľadávala zamrznuté jazero Čebarkuľ neďaleko Čeľabinsku, ukončila svoju činnosť.

V jeho vodách totiž nič nenašli a úrady preto predpokladajú, že diera s priemerom osem metrov nebola spôsobená časťami vesmírneho telesa. Jeho úlomky, na ktoré sa rozlomilo počas preletu atmosférou, spôsobili zranenia viac ako 1200 ľuďom a poškodili tisíce budov. Úrady sa snažili nájsť konkrétne časti desaťtonového vesmírneho telesa, no stále sa žiadne nepodarilo objaviť. A to aj napriek piatkovému nasadeniu 20-tisíc ľudí a troch lietadiel po celej oblasti, ktorú sužujú mrazy.

Americkí vedci odhadli energiu, ktorá sa v piatok nad Ruskom uvoľnila, na 30-krát silnejšiu ako výbuch atómovej bomby zhodenej Američanmi na japonské mesto Hirošima v roku 1945.

Armáda 24.000 ľudí odstraňuje škody spôsobené v Čeľabinsku na Urale po piatkovom dopade roja meteoritov. Podľa dnešných informácií ruských úradov sa už podarilo zaskliť 38.000 metrov štvorcových okien; celková plocha rozbitého skla sa ale odhaduje až na 200.000 metrov štvorcových. Pritom práve poškodené okná sú vzhľadom k mrazivému počasiu hlavným problémom. Počas uplynulých 24 hodín sa ďalších 90 ľudí prihlásilo k ošetreniu a počet zranených prekročil 1200; štyri desiatky osôb zostávajú v nemocniciach.

Ministerstvo pre mimoriadne udalosti ubezpečilo, že rádioaktívne hodnoty v čeľabinskej oblasti zostávajú v norme, ale milovníci sprisahaneckých teórií majú žatvy, najmä na sociálnych sieťach. Vodca ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij už novinárom "vysvetlil", že na Ural nedopadli žiadne meteority, ale že "provokatéri a vojnoví štváči" z USA testovali novú zbraň.

"Aké meteority? Nikdy nič také nikde nepadá," usúdil výstredný politík a argumentoval aj tým, že nový šéf americkej diplomacie John Kerry niekoľko dní márne zháňal k telefónu svojho ruského kolegu Sergeja Lavrova - vraj ho chcel pred testom včas varovať, ale nestihol to. Pravoslávni kňazi v mieste katastrofy všetko označujú za dielo božie. "Skôr verím tomu, že išlo o nejakú vojenskú záležitosť," povedala agentúre Reuters Oksana Trufanovová, miestna aktivistka hnutia na obranu ľudských práv. "Hovadina," okomentoval podozrenie miestny úradník.

Vesmírne agentúry oboch veľmocí hovoria o meteorite: možno vraj predpokladať, že čosi podobné sa prihodí v priemere každých sto rokov. Niektorých ruských predstaviteľov znepokojuje, že Rusko pred podobným "náletom" z vesmíru nie je nijako chránené. Vicepremiér Dmitrij Rogozin pripomenul, že ešte ako vyslanec pri NATO navrhoval vytvoriť medzinárodný systém včasného varovania, ale vysmiali sa mu. Teraz vraj problém nastolí na vládnej úrovni.

Experti už vedú vášnivé spory: podľa optimistov by sa "protiasteroidná obrana Zeme" dala kúpiť za nejakých desať miliárd dolárov, podľa skeptikov je to "vedeckotechnický nezmysel", pretože asteroidy sa zostreľovať nedajú. Politológ Sergej Markov sa vážne pýta, či nejde o podobnú výstrahu z nebies, akou bol pád Tunguzského meteoritu v roku 1908, teda či čerstvý úder z vesmíru opäť nepredznamenává "vojnu či revolúciu".

Čeľabinsk, prezývaný za druhej svetovej vojny tiež Tankograd kvôli výrobe tankov T-34, je na pohromy celkom zvyknutý. V roku 1957 výbuch v továrni na jadrové zbrane kontaminoval 23.000 metrov štvorcových a vynútil si evakuáciu 10.000 ľudí. Teraz je v okolí mesta podľa agentúry AP hlavný ruský závod na spracovanie jadrového odpadu aj závod na chemické zbrane. Ale dopad meteoritov sa podľa učiteľa hudby Ilju Šibanova stal skôr príležitosťou k zomknutiu sa ľudí ik čiernemu humoru.

Jeden z vtipov, kolujúcich po internete, napríklad hovorí, že "na Čeľabinsk dopadla unikátna príležitosť rozkradnúť jednu miliardu rubľov" (na túto sumu úrady vyčíslili spôsobené škody). A "vojaci stále nemôžu nájsť druhú čiernu skrinku z meteoritu". Patrioti hlásajú, že čeľabinskí oceliari svojim dievčatám darujú "ozajstné hviezdy", prípadne sa po nich pátra "kvôli nepovolenému ohňostroju". A riaditeľ jadrového centra Čeľabinsk-70 vraj na otázku, či u nich "niečo nebuchlo", odpovedá protiotázkou: "A mesto stojí? Ak stojí, tak to nebuchlo u nás ..."

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu