Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prelet obrovského asteroidu: Len 15 minút delilo planétu od katastrofy!

Asteroid 2012 DA14 nás minul Zobraziť galériu (9)
Asteroid 2012 DA14 nás minul (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Sme zachránení! Tak, ako vedci avizovali, obrí asteroid 2012 DA14 sa v piatok krátko pred 20:30 tesne priblížil k Zemi a nakoniec ju minul. Stalo sa tak v obežnej dráhe geostacionárnych satelitov, ktoré slúžia napríklad na predpoveď počasia. Bolo to však, ako sa hovorí, o chlp. Stačilo totiž, že by sme sa v našej obežnej dráhe nachádzali o 15 minút skôr, ako reálne sme, a mohlo dôjsť ku katastrofe!

22:10 Takto nás asteroid veľkosti futbalového ihriska míňal:

22:01 Záber zhotovený teleskopom v Austrálii zachytáva asteroid 2012 DA14 a jasnú hviezdu Eta Carinae obklopenú hmlovinou. Je na ňom vidieť jasnú bielu priamku, ktorá predstavuje cestu asteroidu.

Prelet obrovského asteroidu: Len
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: nasa)

21:35 Prelet asteroidu 2012 DA14 je aj pre amatérskych astronómov vzácnou príležitosťou pre pozorovanie nočnej oblohy, aj keď počasie im dnes v strednej Európe veľmi nepraje. V priemere sa asteroid tejto veľkosti do takej blízkosti Zeme dostáva každých 40 rokov. V strednej Európe mal byť pozorovateľný po 20:48 v súhvezdí Panny, potom v súhvezdí Leva a približne okolo 22:30 by mal byť pri Veľkom voze.

21:30 Jeden z vedcov označil dnešný deň za vzrušujúci. Astronómovia v USA nevideli asteroid v čase, keď bol najbližšie k Zemi na opačnej strane sveta. V Austrálii použili astronómovia ďalekohľady a teleskopy pri sledovaní bodky svetla presúvajúcej sa rýchlo po jasnej oblohe.

Asteroid 2012 DA14 je približne taký veľký, ako Tunguzský meteorit, ktorý v roku 1908 dopadol do neobývanej časti Sibíri. Aj ich zloženie bolo zrejme podobné. V prípade, že by bol zasiahol Zem, mohol podľa vedcov NASA zdevastovať celé mesto. Jeho dráha však bola známa vopred a možnú kolíziu so Zemou NASA vylúčila.

21:15 Asteroid minul Zem v obežnej dráhe geostacionárnych satelitov. Tak, ako vedci predpokladali, najmenšia vzdialenosť 2012 DA14 k Zemi počas preletu bola 27.650 kilometrov. Asteroid sa v čase, keď Zem míňal, nachádzal nad Indonéziou.

21:00 Ďalší záber letiaceho DA14 (biela bodka uprostred obrázku) zachytil robotický teleskop v Argentíne v noci zo štvrtka na piatok okolo 1:53 SEČ.

Prelet obrovského asteroidu: Len
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: nasa)

20:25 Prežili sme! Obrí asteroid už preletel najtesnejšie pri Zemi a bude sa vzďalovať a pokračovať ďalej. Avšak stačilo pätnásť minút a nevyhli by sme sa skaze. "Ak by sme boli v našej obežnej dráhe o pätnásť minút skôr, ako v skutočnosti sme, tak by nás zasiahol," povedal astrofyzik Neil deGrasse Tyson.

20:05 Ďalekohľadom by mal byť objekt viditeľný ako malá svetelná bodka preletujúca oblohou. Expert na asteroidy, doktor Brown, odporúča, aby sa ľudia pozerali na severovýchodný horizont zhruba dve hodiny po západe slnka. "Voľným okom nebude viditeľný, ale ďalekohľadom áno, ak viete, kde hľadať. Bude nízko nad severo-východným obzorom a pohybovať sa bude pomerne rýchlo," povedal.

19:35 Mohutné teleso sa rúti vesmírom rýchlosťou 5 míľ za sekundu, čo je osemnásobne rýchlejšie ako letiaca guľka. Ďalší zo záberov amatérskeho astronóma Davea Heralda zachytáva asteroid ako malú bodku v centre zorného poľa.

Prelet obrovského asteroidu: Len
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: nasa)

19:15 Asteroid pretne obežnú dráhu niektorých satelitov používaných na predpovede počasia a pre satelitné telefóny či televízie - a je malá šanca, že by mohol jeden z nich poškodiť. Letiaci asteroid sa už dnes popoludní podarilo zachytiť amatérskemu astronómovi Davovi z Austrálie.

Prelet obrovského asteroidu: Len
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: esa.int)

19:00 Vedci tvrdia, že nie je žiadna šanca, aby asteroid 2012 DA14 zasiahol našu planétu. Ak by sa tak aj stalo, spôsobilo by to 1000-násobne väčšie škody ako atómová bomba v Hirošime.

Asteroid by sa podľa výpočtov mal dostať nižšie, ako lietajú geostacionárne satelity, ktoré sa nachádzajú vo výške vyše 35 tisíc kilometrov. Obrovské teleso však podľa meteorológov nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Ľuďom však pripomína, že podobný vesmírny objekt by raz mohol opäť preniknúť atmosférou a prípadne dopadnúť aj na povrch planéty.

Okolo 20:40 SEČ bude asteroid prechádzať okolo východného horizontu súhvezdia Panny severným smerom. Okolo 21:00 už bude v súhvezdí Leva a o 22:30 dosiahne Veľký voz. Presnú trajektóriu 2012 DA14 si môžete prezrieť na tomto náčrte:

Prelet obrovského asteroidu: Len
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: internet)

Najznámejší novodobý dopad asteroidu sa odohral v roku 1908 vo vzdialenej neobývanej oblasti Západnej Sibíri pri riečke Tunguzka. Meteor mal v priemere okolo 60 metrov, no ešte pred dopadom na povrch sa rozpadol a nevytvoril tak žiadny kráter. Napriek tomu však vyvrátil stromy v okruhu 50 kilometrov a zvuk explózie vraj bol počuť až v Londýne.

Asteroid veľkosti podobnej ako 2012 DA14 sa do takej blízkosti Zeme dostáva každých 40 rokov. Zrážka s našou planétou hrozí približne každých 1200 rokov.

Objavili sa špekulácie, že dnešný pád meteoritu v Rusku, súvisí s preletom asteroidu 2012 DA14. Vedci NASA to však vyvrátili. "Dnešný dopad meteoritu na Ural nemôže mať žiadnu súvislosť s tesným preletom asteroidu 2012 DA14 okolo Zeme. Meteorit mal totiž rozdielnu dráhu letu. Ide teda o úplnú náhodu," povedal Pavel Suchan z českého Astronomického ústavu akadémie vied.

Simulácia asteroidu 2012 DA14, ktorý sa z juhu blíži k Zemi
Zobraziť galériu (9)
Simulácia asteroidu 2012 DA14, ktorý sa z juhu blíži k Zemi  (Zdroj: SITA)

NASA uviedla, že meteor ešte stále analyzujú, pohyboval sa však zo severu na juh, zatiaľ čo asteroid opačným smerom z juhu na sever, citovala ju agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu