Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé konšpiračné teórie: Rusko nezasiahol meteorit, ale tajná superzbraň!

Prelet ponad Čeľabinsk skutočne meteorit? Zobraziť galériu (4)
Prelet ponad Čeľabinsk skutočne meteorit? (Zdroj: internet,sita)

MOSKVA – Ruský Čeľabinsk sa ešte stále spamätáva zo škôd, ktoré v piatok napáchal letiaci vesmírny objekt. Internetom sa však už deň po apokalyptických udalostiach šíria podozrenia, ktoré výbuch a následný pád meteoritu popierajú. Informoval o tom český portál tn.cz.

Piatkovým výbuchom predchádzal oslepujúci záblesk, po ktorom sa ozvalo ohlušujúce hrmenie. Oblasť, ktorú tento nezvyčajný úkaz zasiahol má neuveriteľných 200 kilometrov. Napriek tomu, že množstvo vedcov potvrdilo, že oblasť na Urale zasiahol meteorit, objavuje sa čoraz viac konšpiračných teórií, ktoré to vyvracajú.

„Vláda nás klame. Nebol to žiadny meteorit, ale nová zbraň, ktorú testuje Putinovo Rusko. Robia z nás ešte väčších hlupákov ako zo Stalina,“ podobné odkazy už deň po záhadných výbuchoch kolujú internetom a sociálnymi sieťami.  V jazere, do ktorého tajomný objekt dopadol, ostal obrovský kráter a vrela v ňom voda. Úlomky okien, ktoré porozbíjal sonický tresk zranili vyše 1200 ľudí, vrátane detí.

Fakty, ktorými vláda kŕmi ľudí, sú však podľa skeptikov prinajmenšom podozrivé. Existuje vraj množstvo nezrovnalostí, ktoré oficiálnu verziu pádu meteoritu spochybňujú. Konšpirátori dokonca zostavili zoznam argumentov, ktoré túto teóriu popierajú.
 

1. Podozrivo veľká aktivita tajných služieb

Okolie údajného dopadu nechali tajné služby okamžite vypratať. Nezvyčajnú situáciu začalo ihneď riešiť ministerstvo pre mimoriadne udalosti, armáda aj polícia. Niektorí ľudia údajne museli sľúbiť mlčanlivosť.

2. Nič sa zatiaľ nenašlo

Napriek tomu, že ruské úrady tvrdili, že meteorit dopadol do jazera Čebarkul, potápači, ktorí jazero prehľadávali, zatiaľ žiadne úlomky po vesmírnom objekte nenašli.

 

Prvé konšpiračné teórie: Rusko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: lifenews.ru)

 

3. Podozrivý dátum

Celé sa to odohralo v deň, kedy mal okolo Zeme preletieť obrí asteroid 2012 DA14. Podľa niektorých blogerov si armáda tento dátum vybrala schválne, aby odpútala pozornosť od testu novej superzbrane.

 

Prvé konšpiračné teórie: Rusko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

4. Obrovské škody

NASA odhadla silu výbuch na 300 až 500 kiloton. To je 20-krát silnejší výbuch ako explózia atómovej bomby v Hirošime. Podľa expertov je nepravdepodobné, že by niečo také mohol spôsobiť tak malý meteorit.

5. Okrem rozbitých okien, žiadne iné škody

Tlaková vlna, ktorú spôsobili výbuchy, rozbila tisíce okien. Tunguzský meteorit, ktorý zasiahol Sibír v roku 1908, napáchal omnoho väčšie škody – vyvrátil stromy, spôsobil požiare. Podľa niektorých je to jasný dôkaz toho, že tlakovú vlnu nespôsobil meteor, ale zbraň.

 

Prvé konšpiračné teórie: Rusko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

6. Protivzdušná obrana v akcii

Skeptikom sa tiež zastavuje rozum nad tým, prečo protivzdušná obrana vyhlásila pohotovosť. Armáda totiž nemá žiadne prostriedky na to, aby bolo schopná zostreliť asteroid alebo meteorit.

7. Nikto o ňom nevedel

Zatiaľ čo o asteroide 2012 DA14 sa hovorilo už dlho predtým, ako mal okolo Zeme preletieť, o meteorite, ktorý údajne zasiahol Rusko, nikto dopredu nevedel.

Ohnivú guľu videli aj nad Kubou a San Franciscom

Vedecký ústav v Severnej Kalifornii dnes ohlásil, že dostal množstvo hlásení z predchádzajúcej noci o záhadnom svetelnom jave nad sanfranciským zálivom; záhadný objekt vraj vyzeral ako guľový blesk letiaci na západ. Teleskopy v observatóriu však jav, nasledujúci po výbuchu "ruského meteoritu", nezaznamenali.

Čosi podobné sa vraj vyskytlo aj nad Kubou; kubánske médiá s odvolaním sa na očitých svedkov popisujú "jasné svetlo" na oblohe aj "veľké hromy", ktoré otriasli múrmi a oknami. Všetko vraj nasvedčuje pádu meteoritu, ktorý sa však našťastie obišiel bez škôd a obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu