Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konské mäso zdvihlo vlny: EÚ chce testy DNA už aj pre hovädzinu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – V škandále okolo konského mäsa navrhuje Európska komisia testy DNA pre spracované hovädzie mäso. Úrady by tak mali zistiť, či nejde o falošne deklarované konské mäso aj v ďalších prípadoch, oznámil komisár EÚ pre spotrebiteľskú politiku Tonio Borg po stredajšom krízovom stretnutí s predstaviteľmi ôsmich krajín, kde dosiaľ podvody odhalili.

O návrhu by mali rozhodnúť experti zo všetkých 27 členských štátov únie v piatok, informovala agentúra DPA. Prvých 2500 génových testov by sa podľa plánov EK mohli uskutočniť v marci, výsledky by následne mali zverejniť do polovice apríla. Testovacia fáza by sa mohla predĺžiť o ďalšie dva mesiace, ak by sa vyskytol dôvod na ďalšie vyšetrovanie. Na nákladoch testovania sa chce podieľať Európska komisia.

Na testy DNA naliehali najmä Írsko a Británia. Írsky minister poľnohospodárstva Simon Coveney sa odvolával na dobré skúsenosti vo svojej krajine. "Len prednedávnom sme zaviedli testy DNA pri potravinách, aby sme zistili, či sú potraviny to, čo je uvedené na obale," povedal minister. Až tak sa zistili prvé prípady falošne deklarovaného konského mäsa v Írsku, čo podnietilo pátranie po takýchto prípadoch v celej Európe.

Európska komisia chce navrhnúť tiež novú sériu testov s cieľom zaistiť, aby sa do potravinového reťazca nedostali zvyšky liekov pre kone, ktoré by mohli byť pre človeka škodlivé. Úrady by mali pritom testovať konské mäso na prípadné zostatky protizápalového liečiva fenylbutazón, ktoré môže u ľudí vyvolávať závažné nežiaduce účinky.

Európania podľa EK zjedia ročne 110.000 ton konského mäsa, z nich 70.000 ton z domáceho chovu. V rámci EÚ pochádza väčšina konského mäsa určeného na ľudskú konzumáciu z Talianska, Poľska a Rumunska. Británia, Írsko a Francúzsko naliehali aj na to, aby EK skoro zverejnila posudok ohľadom označovania pôvodu spracovaných potravín. Podľa komisára Borga by mal byť hotový niekoľko mesiacov pred koncom roka. Na základe platnej legislatívy EÚ musia byť vymenované jednotlivé zložky potravín, nie však ich krajiny pôvodu, konštatovala DPA.

Pri objasňovaní škandálu by podľa írskeho ministra mal pomôcť aj Europol ako koordinátor rôznych prebiehajúcich vyšetrovaní. Britský minister poľnohospodárstva Owen Paterson hovoril v stredu v Bruseli o "kriminálnom spriahnutí".

Na stretnutí sa zúčastnili aj ministri alebo iní zástupcovia zasiahnutých štátov: Nemecka, Francúzska, Británie, Luxemburska, Švédska, Rumunska, Poľska a Írska. Zastúpená bola aj EK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu