Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Škandál s konským mäsom sa stupňuje: Výrobky predávajú aj v Lidli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Lidl)

BERLÍN - Konské mäso najnovšie objavili aj v hovädzom polotovare nemeckej výroby, ktorý predávajú v rakúskej sieti supermarketov Lidl. Ako informovala materská spoločnosť v Nemecku, výrobky "s nedeklarovaným výskytom konského mäsa" už začali sťahovať z pultov všetkých predajní.

Ako informovala spoločnosť Lidl, ide o cestovinový hovädzí výrobok typu tortellini, podiel konského mäsa v ňom však zatiaľ ešte nie je presne známy. Firma poskytne kompletné a overené informácie v pondelok. Tortellini vyrobila nemecká spoločnosť Gusto, ktorá však trvá na tom, že konské mäso sa do výrobku dostalo od jedného z jej dodávateľov.

Konské mäso našli aj v zásielke hovädzích hamburgerov, dodanej do nemocníc v Severnom Írsku. Informovali o tom v piatok tamojší predstavitelia. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters. Zásobovateľ pre nemocnice, írska potravinárska firma Rangeland Foods, uviedol, že pri výrobe hamburgerov použil mäso z Poľska a niektoré obsahovali päť až 30 percent konského mäsa.
      
"Len čo sme dostali informáciu, výrobok sme kvôli narušeniu dôvery stiahli," uviedol David Bingham, zástupca spoločnosti Business Services Organisation, ktorá vyhľadáva zásobovateľov mäsa pre nemocnice v Severnom Írsku.
      
Firma Rangeland, ktorá poskytuje dodávky aj cateringovým službám a sektoru veľkoobchodu v piatich ďalších európskych krajinách, uviedla vo vyhlásení, že zistila konskú DNA v zásielke mäsa z Poľska. Rangeland však zdôraznila, že toto mäso sa do potravinovej siete nedostalo.Pozitívne na konskú DNA bola testovaná aj zásielka hamburgerov, vyrobených firmou Rangeland v septembri a dodaných zákazníkovi v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska. Firma túto zásielku takisto stiahla.

Škandál s konským mäsom, ktorý sa dotýka stále väčšieho počtu krajín EÚ, sa začal v Írsku, keď potravinová inšpekcia objavila konskú DNA v mrazených hovädzích hamburgeroch. Viaceré veľké spoločnosti ako Tesco alebo Burger King v reakcii prestali odoberať mäso od írskych dodávateľov. Spoločnosť Tesco potvrdila, že identifikovala viac ako 60 percent konského mäsa aj v mrazených špagetách s mäsovou omáčkou vlastnej značky, ktoré z predaja stiahla minulý týždeň. Obavy sa však zvýšili po tom, čo francúzske úrady objavili konské mäso aj v hovädzom, ktoré sa v krajine používalo na prípravu výrobkov britskej značky Findus, a ktoré podľa údajov dodávateľa pochádzalo z Rumunska. Poľsko aj Rumunsko obvinenia ostro odmietajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu