Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na reaktory nasadili aj vrtuľníky, radiácia neklesá!

Na reaktory nasadili aj vrtuľníky Zobraziť galériu (6)
Na reaktory nasadili aj vrtuľníky

TOKIO – Vrtuľníky aj vodné delá. Japonci skúšajú naozaj všetko v snahe ochladiť reaktory v jadrovej elektrárni Fukušima 1.

Dva vojenské vrtuľníky dnes v noci začali na reaktor zhadzovať morskú vodu. Operáciu povolilo ministerstvo obrany po tom, čo vo výške asi 300 metrov nad elektrárňou nameralo radiáciu 4,13 milisievertu (mSv) za hodinu.

V stredu kvôli prílišnému žiareniu podobný pokus odvolali. Počas asi 20 minút uskutočnili vrtuľníky, zospodu vystužené oceľovou platňou, najmenej štyri prelety, pri ktorých zhodili okolo 30-tisíc litrov vody. Kvôli radiácii nemohli posádky krúžiť nad reaktorom, preto nad miestom iba prelietavali a o to horšie sa im mierilo. Podľa agentúry Reuters reaktor zasiahli dve zo štyroch dávok. Japonská agentúra Kjódó ale uviedla, že sa ani po zhodení vody rádioaktivita v mieste neznížila.

Tretí reaktor, z ktorého aj dnes stúpal dym, zostáva naďalej prioritou. Problém predstavuje aj štvrtý, z ktorého stropu údajne zostáva len kostra a v ktorého nádrži pre vyhorené palivo nie je podľa amerických expertov žiadna voda, a preto sa prehrieva.

Na mieste má byť nasadených 11 vozov s vodnými delami, ktoré sa inak používajú pri protestoch. Najväčšie nádeje ale vzbudzujú informácie, že by dnes popoludní miestneho času mohlo byť do elektrárne prepojené provizórne elektrické vedenie, ktoré by umožnilo normálny chod chladiacich systémov.

Dobrá zostáva meteorologická predpoveď. Vietor stále veje smerom od Japonska nad Tichý oceán, rádioaktívne látky by tak vo zvýšenej miere nemali zasiahnuť obývané oblasti. Situácia však podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu naďalej ostáva mimoriadne vážna. Agentúra potvrdila, že jadro je poškodené na reaktoroch 1, 2 a 3. Ich bezpečnostné obaly sú ale zrejme v poriadku.

Podľa prevádzkujúcej spoločnosti v okolí elektrárne stále klesá úroveň rádioaktivity. Hodnoty sú vraj nadpriemerné, ale nie nebezpečné. Predseda amerického jadrového úradu Gregory Jaczko ale varoval, že hodnoty radiácie vnútri elektrárne sú "extrémne vysoké". Ktokoľvek, kto sa priblíži k reaktorom, by sa podľa neho mohol vystaviť potenciálne smrteľným dávkam radiácie.

Ochladzovanie reaktorov 5 a 6 vodou sa podľa hovorcu japonskej vlády ešte nezačalo, aj keď o ňom už v stredu informovala agentúra Kjódó. To podľa agentúry DPA ukazuje na často protichodné informácie, ktoré z elektrárne prichádzajú.

Čínska vláda dnes vyzvala Japonsko, aby o vývoji v elektrárni a nebezpečenstve radiácie podávalo "okamžité a presné" informácie.

Nedostatok elektriny ale nie je zďaleka jediným problémom. Viac ako 1,5 milióna domácností je bez tečúcej vody, asi 452-tisíc ľudí zostáva v provizórnom ubytovaní. Pre mnoho ľudí v postihnutých oblastiach sú jedlo aj ďalšie základné potreby nedostatkové. Oficiálny počet mŕtvych stúpol podľa agentúry AFP na 5178, ďalších 8606 ľudí je nezvestných.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu