Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tokio čaká noc hrôzy: 35 miliónov ľudí bude bez elektriny!

V hlavnom meste zostane tma
V hlavnom meste zostane tma (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonská vláda vydala varovanie, že v Tokiu a okolí hrozí túto noc masívny výpadok elektrickej energie. V jednom z najmodernejších miest na svete, ktoré je od elektriny závislé, tak bez nej zostane možno až 35 miliónov ľudí.

Odborníci očakávali, že hlavné mesto zasiahne tzv. blackout až v nedeľu, no kvôli nízkym teplotám a zvýšenému odberu vydali podvečer miestneho času podľa agentúry Kjotó varovanie, že sa tak stane už túto noc. O hrozbe informoval japonský minister obchodu Banri Kaiedam, ktorý uviedol, že nebude možné pokryť dopyt po energii.

Aj napriek úsporným opatreniam sa výpadku podľa neho Tokio nevyhne. V oblasti vyhlásili núdzový stav a vyzvali občanov k úspore elektriny. Železnice a metro už obmedzili počet vozňov, niektoré veľké firmy zastavili prevádzku na jeden mesiac. Hlásených už bolo niekoľko menších výpadkov, pri ktorých zostali ľudia zaseknutí vo výťahoch.

Ohrozené môžu byť letiská a tým aj odlety tisícky cudzincov, ktorí sa rozhodli odísť z krajiny. V severných oblastiach Japonska je pritom už teraz 850-tisíc domácností bez elektrickej energie a ďalších 1,5 milióna nemá pitnú tečúcu vodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu