Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fraška: Záchranárov po 2 dňoch poslali domov, kvôli byrokracii!

Britskí záchranári sa znechutení vrátili domov Zobraziť galériu (2)
Britskí záchranári sa znechutení vrátili domov

TOKIO - Na totálnu frašku sa zmenil pobyt britských záchranárov v Japonsku, ktorí tam prišli pomôcť odstraňovať následky ničivého zemetrasenia. Po dvoch dňoch strávených na letisku ich poslali domov!

Dvanásť členov Medzinárodného záchranného zboru (IRC) ostalo poriadne nahnevaných a rozčarovaných po tom, ako sa včera museli z Japonska vrátiť domov. Z tohto neúspechu obviňujú Britskú ambasádu. Tá podľa ich slov nedokázala zabezpečiť dokumenty, ktoré potrebovali na to, aby ich pustili cez zátarasy v postihnutej oblasti.

Záchranári uviedli, že "je veľká hanba, že im v pomoci zdevastovanému Japonsku zabránila rodná krajina". Vedúci tímu Ray Gray (55) po prílete na londýnske letisko Heathrow s trpkosťou v hlase poznamenal, že "jediné čo potrebovali, bol kus papiera".

Spolu s ostatnými kolegami pricestovali do Tokia v pondelok, letisko ale až do odletu späť do Británie neopustili. Japonská vláda ich žiadala o pomoc, Britské veľvyslanectvo však nepodpísalo potrebné papiere na umožnenie vstupu pre záchranárov do zničených oblastí. "Na ambasáde mi budú mať čo vysvetľovať. Ak sa preukáže, že pomoc japonským obyvateľom znemožnila obyčajná byrokracia, bude to poriadna hanba," uviedol britský tieňový minister zahraničia Douglas Alexander.

IRC teraz kvôli neúspešnej misii čelí 60-tisícovej pokute. Organizácia totiž funguje výlučne vďaka dobrovoľným príspevkom. British Airways im častokrát poskytujú zľavnené letenky, v tomto prípade si však pravdepodobne budú uplatňovať uhradenie poplatkov v plnej výške.

Hovorca IRC je celou situáciou znechutený. "Japonci sa stále pýtali prečo musíme odísť, nechápali to. Zaplietli sme sa do nechutnej politickej hry," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu