Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sloboda zvierat žiada stiahnuť novelu o zákaze držania psov na reťazi: Nepáčia sa jej výnimky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Sloboda zvierat dnes vyzvala poslankyňu Evu Antošovú (SNS), aby stiahla návrh novely zákona, ktorým chcela zakázať držanie psov na reťazi. Organizácia to odôvodňuje tým, že poslankyňa predložila minulý týždeň na Výbore NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie pozmeňujúci návrh, ktorý by pridal do návrhu viacero výnimiek. Sloboda zvierat vysvetľuje, že výnimky by spravili novelu nefunkčnou a umožnili by majiteľom jednoduché ospravedlnenie držania psov na reťazi.

„Ak umožníme uviazať psa z dôvodu ochrany zdravia osôb či majetku, každý majiteľ si obháji držanie svojho psa na reťazi a k žiadnej zmene oproti dnešku nedôjde. Majiteľ uvedie napríklad, že pes mu poškriabal auto, ohrýza fasádu, dupe po hriadke alebo skáče a boja sa ho deti, a pre štátne orgány bude nemožné vymôcť pustenie psa či potrestanie majiteľa. Zákon v takejto podobe by bol v praxi nevykonateľný a jeho hlavný zámer – lepšia ochrana psov pred utrpením na reťazi – zmarený,“ uviedla Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Sloboda zvierat už niekoľko rokov upozorňuje na problematiku držania psov na reťazi v rámci kampane „Reťaz je väzenie“. Cieľom kampane je poukázať na zúfalé životné podmienky tisícok psov, ktorí žijú na reťazi. Sloboda zvierat vysvetľuje, že držanie psa na reťazi môže mať fatálne následky pre fyzické aj psychické zdravie zvieraťa. Neumožňuje psovi utiecť v prípade ohrozenia, môže ho spoločensky izolovať a zároveň znižuje možnosť jeho pohybu, čo môže spôsobovať problémy s pohybovým ústrojenstvom.

Rizikom sú aj ochorenia svalov a kĺbov či vrastanie reťaze do krku. Spolu s kampaňou spisovala Sloboda zvierat celoslovenskú petíciu za zákaz držania psov na reťazi. Podpísalo ju celkovo 50 648 ľudí. Organizácia ju v júni odovzdala ministerstvu pôdohospodárstva.

Viac o téme: NovelaSNSVýnimkySloboda zvieratEva AntošováDržanie psov na reťazi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu