Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najnovší volebný prieskum: Prvýkrát je v ňom zaradená aj strana Andreja Kisku, nie je to žiadna sláva!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Agentúra Focus zverejnila prvý oficiálny prieskum, do ktorého zaradila aj novú stranu Andreja Kisku. Tá získala niečo vyše šiestich percent. Focus zrealizoval prieskum s novou stranou Andreja Kisku aj bez nej. Smer v oboch prípadoch zvíťazil, koalícia PS a Spolu skončila na druhom mieste a značne posilnila. Tretia skončila Kotlebova ĽSNS. Most by sa do parlamentu ani v jednom prípade nedostal.

Agentúra uskutočnila prieskum v dňoch 1. júna až 11. júna na vzorke 1017 respondetov. Zverejnili prieskum s novou stranou Andreja Kisku i bez nej. V oboch prípadoch na prvom mieste skončila strana Smer, za ňou nasledovala koalícia Progresívne Slovensko a Spolu a na treťom mieste skončila Kotlebova ĽSNS. Kiskova strana by skončila na ôsmom mieste. SNS by mala okolo siedmich percent a Most-Híd by sa ani v jednom prípade do parlamentu nedostal. 

Bez Kiskovej strany

Ak by sa parlamentné voľby konali v júni, s 19,7 percenta by v nich zvíťazila strana Smer-SD. Na druhom mieste by bola koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so 17,8 percenta hlasov a tretia ĽSNS s 12,5 percenta hlasov. 

Najnovší volebný prieskum: Prvýkrát
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Agentúra Focus)

S Kiskovou stranou

V prieskume, ktorý zahŕňal aj Kiskovu stranu by získal Smer 19,5 percenta, koalícia PS a Spolu 15,3 a za nimi by nasledovala Kotlebova ĽSNS, KDH, SNS, SaS a Sme rodina. Na ôsmom mieste by sa umiestnila Kiskova nová strana so ziskom 6,2 percenta. 

Najnovší volebný prieskum: Prvýkrát
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Agentúra Focus)

Koalícia PS a Spolu sa tak stáva jasným lídrom opozície. Oproti máju poskočili o niekoľko percent. Smeru preferencie aj naďalej klesajú, vladú by zostavovali len veľmi ťažko. Keďže Most by sa do parlamentu nedostal, spolu so SNS by mali len 46 mandátov a potrebovali by osloviť ďalšie strany. Už dlhšie sa špekuluje o možnej spolupráci s ĽSNS alebo Sme rodina. Všetci zatiaľ spoluprácu odmietli. PS a Spolu by získali 31 mandátov, čo by im uľahčilo vytváranie novej vlády. Ak sa nespoja s Kiskom získali by 26 mandátov. Dokopy s Kiskovou stranou, s SaS a OĽaNO by získali 59 mandátov a takisto by potrebovali osloviť ďalšie strany. 

Výsledok Kiskovej strany je solídny

Kiska má potenciál výrazne sa presadiť na slovenskej politickej scéne. Povedal to politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Podľa prieskumu agentúry Focus by totiž Kiskovu stranu na začiatku júna volilo 6,2 percenta opýtaných. „Keďže strana končiaceho prezidenta Andreja Kisku ešte ani neexistuje, na začiatok je to solídny výsledok,“ domnieva sa Mesežnikov.

Strane Smer-SD sa podľa Mesežnikova podarilo istým spôsobom zastaviť pokles preferencií, keďže podľa prieskumu sa drží na úrovni 20 percent. Politológ zhodnotil taktiež volebný potenciál koalície PS/Spolu, ktorá v prieskume získala 15,3 percenta. „Ich výsledok je podľa tohto prieskumu skvelý, keďže táto koalícia je ešte stále mimo parlamentu,“ vysvetľuje Mesežnikov. Zároveň však zdôrazňuje, že tieto čísla sa ešte môžu meniť. Predpokladá totiž, že Kiskova strana osloví podobného voliča, ako má PS/Spolu, a preto je podľa neho možné očakávať odliv istej časti voličov tejto koalície strán k novej strane Andreja Kisku.

Viac o téme: Robert FicoSmerAndrej KiskaSpoluProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu