Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska prehovoril o možnom príchode Druckera, ktorý trhá rekordy dôvery: Drsný odkaz!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Dušan Hein, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V pondelok oznámil Andrej Kiska, že zakladá stranu Za ľudí. Diskusie o tom, s kým by pôjde do koalície alebo prípadne do vlády, sa rozbehli naplno. Kiska však jednoznačne vylúčil vládu so Smerom, aj vládu so Smerom bez Fica, a to aj v prípade, že by hrozila koalícia so šéfom ĽSNS Marianom Kotlebom. Spoluprácu vylúčil aj s Tomášom Druckerom. Ten ho sklamal.

Vyplýva to zo slov lídra strany Za ľudí Andreja Kisku v diskusii Denníka N. Okrem iného sa venoval aj straníckym otázkam. Kiska je pripravený stať sa premiérom a má jasno v tom, s kým by do koalície v žiadnom prípade nešiel. 

Drucker ma sklamal

V posledných týždňoch sa špekuluje, že stranu si založí aj bývalý minister zdravotníctva za Smer Tomáš Drucker. Bývalý prezident však možnú spoluprácu s ním jasne vylúčil. Kiska si nevie predstaviť spoluprácu s možnou stranou exministra. „Zlyhanie pri odvolávaní policajného prezidenta bolo pre mňa šokom. Stratil som k nemu základnú dôveru. Všetci sme vedeli, že Gašpar musí odísť. Napriek tomu Gašpara neodvolal,“ povedal. V poslednom prieskume dôveryhodnosti Tomáš Drucker predbehol Andreja Kisku a skončil na treťom mieste. 

Tomáš Drucker u Andreja
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kiska vylúčil aj vládu so Smerom, aj so Smerom v prípade, že Roberta Fica by nahradil Peter Pellegrini. „Nie, nie, nie,“ povedal s tým, že by s nimi do vlády nešiel ani v prípade, ak by hrozila vláda Smeru s kotlebovcami. „To by sme radšej urobili ďalšiu revolúciu.“ Pri otázke na spoluprácu so SNS Kiska povedal, „ale, no“. Pokiaľ ide o stranu Borisa Kollára a jeho stranu Sme rodina, Kiska tvrdí, že ak by nedokázali zostaviť vládu s PS/Spolu, SaS, KDH či OĽaNO, uvažoval by aj nad Sme rodina. Určite radšej, ako so Smerom, dodal.

Som pripravený stať sa premiérom

Kiska tvrdí, že je pripravený stať sa premiérom, ale to, či bude premiérom on, líder Spolu Miroslav Beblavý, či líder Progresívneho Slovenska Michal Truban, nepovažuje za otázku dňa. Rozumie potrebe spájania demokratických síl, ale v akej forme k tomu príde, to ukáže čas. Očakáva, že situácia bude jasnejšia v októbri. Dôležité podľa neho je, že Smer sa nechce vzdať moci a bol by ochotný vládnuť s extrémistami a antisystémovými stranami. 

Kiska prehovoril o možnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Bez Ficovho ega by sme mali ústavných sudcov zvolených

Ak by nebolo zlomeného ega šéfa Smeru Roberta Fica, mohli byť kandidáti na ústavných sudcov už zvolení. Prezidentka Zuzana Čaputová by mala počkať, kým bude zvolený plný počet kandidátov. Aj v prípade, že by mala čakať do marca, teda na nový parlament.  „Už nie som prezident, môžem to povedať na rovinu. Je trápny. Strašne trápny,“ povedal Kiska na otázku, čo hovorí na najnovšie Ficove výroky o voľbe ústavných sudcov. Predseda Smeru dnes po Koaličnej rade povedal, že pokiaľ prezidentka Čaputová nevymenuje troch sudcov, parlament by ďalších voliť nemal. 

Andrej Kiska prijíma demisiu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Kiska pripomenul, že 12 rokov sa vedelo, že nastane situácia, že v jednom momente uplynie funkčné obdobie deviatim sudcov. „Ľudia, čo sedia v parlamente, hovoria, že ak by tam nebol Fico, tak sú kandidáti už dávno zvolení,“ povedal Kiska v diskusii. Kiska sa vyjadril aj k ochranke Roberta Fica a jeho záujme dostať sa na ústavný súd. Pokiaľ sa mu niekto vyhráža, pokiaľ mu niečo hrozí, ochranka mu patrí, domnieva sa bývalý prezident. V prípade Ficovho záujmu dostať sa na košický súd Kiska tvrdí, že o tomto počul už niekoľko rokov dozadu.

Priznal, že na chvíľku nad takouto možnosťou uvažoval, ale rýchlo ju zavrhol. „Človek bez charakteru nemôže ísť na ústavný súd,“ povedal. Kiska ako prezident vymenoval za predsedu ÚS SR Ivana Fiačana. V diskusii sa vyjadril, že ako zatiaľ sleduje jeho počínanie, je so svojím výberom spokojný.

Kiska osloví aj Remišovú

Kiska v diskusii odpovedal aj na otázky o jeho neúčasti na oslavách Dňa vylodenia v Normandii. Stojí si za tým, že tam ísť nemal. Pozvánku na oslavu dostal premiér Peter Pellegrini, ten však v tom čase išiel na štvordňovú pracovnú návštevu Ruska. Kiska tvrdí, že pozvánku si premiér vypýtal, ale potom uprednostnil ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Nie je to moja chyba, toto je chyba niekoho iného. Ani raz mi nezavolal,“ hovoril Kiska s tým, že nemohol tam ísť po tom, čo povedal, že poslednú oficiálnu cestu, ktorá tradične viedla do Českej republiky, má za sebou. Tvrdí, že o možnosti ísť na oslavy Dňa vylodenia sa dozvedel necelý týždeň pred konaním osláv.

Kiska prehovoril o možnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pri otázkach o ideologickej orientácii strany Za ľudí Kiska tvrdí, že dôležitejšie sú veci, ktoré ich spájajú než rozdeľujú. Sú v nej liberálnejší ľudia, ako napríklad Mária Kolíková, ale aj konzervatívnejší ako Jana Žitňanská. Podstatné je, že sa zhodnú na podstatných veciach o riadení štátu. Na otázku, či sa k jeho strane pridá aj Veronika Remišová, Kiska odpovedal, že počas leta ohlási viacero ľudí, a on dúfa, že medzi nimi bude aj Remišová.

Prečo váha, je otázka na ňu, dodal. Bývalý prezident takisto uviedol, že za svoje zlyhanie považuje situáciu v školstve. Tvrdí, že mal o školstve viac hovoriť a viac tlačiť na reformu. S programom strany mu pomáha bývalá premiérka Iveta Radičová, v diskusii priznal, že sa stretáva a rozpráva aj s exministrom Ivanom Miklošom. Odmietol však, že by ho mohol nominovať do vlády. Exprezident zároveň potvrdil, že ponuku stať sa lídrom dostal od koalície PS/Spolu aj SaS. V prípade názvu strany Za ľudí priznal, že mali viacero návrhov, ale tento názov ich podľa neho najviac vystihuje.

Viac o téme: Andrej KiskaTomáš DruckerZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu