Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda bude rokovať o podpore automobilového priemyslu: Riešiť chce aj investície v Kežmarku

Peter Pellegrini počas rokovania vlády Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini počas rokovania vlády (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vláda bude v stredu rokovať o odstraňovaní bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku, tiež o tom, či má stavba podniku na výrobu automobilových komponentov v Kežmarku získať štatút významnej investície. Ministri majú tiež rozhodnúť o zmenách vo využívaní služieb advokátov zo strany štátu, vybudovaní hrobu neznámeho vojaka a výmene dvoch veľvyslancov.

Ministerstvo hospodárstva SR v materiáli o rozvoji automobilového priemyslu identifikuje tri jeho bariéry - nestabilitu podnikateľského prostredia, nízku úroveň výskumu a nedostatočné prostredie na uplatňovanie princípov obehového hospodárstva. V prípade schválenia návrhu predseda vlády uzavrie so Zväzom automobilového priemyslu SR memorandum o porozumení. Ministri by sa tiež mali dohodnúť na úlohách, ktoré im z materiálu vyplývajú. Väčšina z nich by mala byť hotová do 30. júna, prípadne do konca roka.

Vláda bude rozhodovať aj o vydaní osvedčenia o významnej investícii pre spoločnosť Mubea Automotive Slovakia. Spoločnosť by mala v Kežmarku vybudovať podnik na výrobu automobilových komponentov, konkrétne závesov stabilizátorov a svoriek. Súčasťou podnikateľského zámeru je aj založenie inžinierskeho centra a nástrojárne. Okres Kežmarok sa dlhodobo zaraďuje medzi najmenej rozvinuté okresy.

"V rámci realizácie podnikateľského zámeru žiadateľ plánuje vynaložiť oprávnené investičné náklady v celkovej výške 51 miliónov eur. Súčasne v priamej súvislosti s jeho realizáciou vytvorí minimálne 504 nových pracovných miest, z toho 115 nových pracovných miest v inžinierskom centre a nástrojárni," uviedol rezort hospodárstva v predkladacej správe. Investícia je rozložená na obdobie rokov 2018 až 2023.

Rokovanie na úrade vlády
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Ministerstvo spravodlivosti na vládu predkladá zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania. "Návrh pravidiel zavádza zásadu nevyhnutnosti a účelnosti, ktorej cieľom je dosiahnuť stav, keď štát bude využívať právne služby advokátov len v tých prípadoch, keď je to nevyhnutné a účelné," vysvetlil rezort.

Vláda by tiež mala v stredu rozhodnúť aj o ideovom zámere vybudovať v parku pri Úrade vlády SR v bratislavskom Starom Meste hrob neznámeho vojaka ako protokolárne miesto Slovenskej republiky symbolizujúce patriotizmus a heroizmus občanov Slovenska. Ministerstvo obrany navrhuje dielo zaplatiť z rezervy vlády.

Starostlivosť o mokrade získala akčný plán do roku 2021

Starostlivosť o mokrade bude v rokoch 2019 - 2021 pozostávať z 18 strategických cieľov, štyroch strategických zámerov a 56 opatrení. Vyplýva to z akčného plánu pre mokrade na tieto roky. V stredu ho schválila vláda. Rozpočet na tento akčný plán predstavuje viac než 45 miliónov. Nejde však o nové výdavky - 84 percent z nich je už obsiahnutých v iných vládou schválených dokumentoch a v realizovaných projektoch.

Akčný plán chce napríklad riešiť úbytok a degradácie mokradí. S tým súvisí napríklad zabezpečenie zachovania a obnovy riečnych ekosystémov a populácií vodných živočíchov pri všetkých plánovacích procesoch a organizovanie odborných podujatí na túto tému. Ďalším zo zámerov je múdro a udržateľne využívať všetky mokrade.

Rokovanie na úrade vlády
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

To znamená napríklad zdokumentovať služby a úžitky mokradí alebo rozširovanie udržateľného rybného hospodárstva, poľnohospodárstva a ekoturizmu. Vláda tiež na svojom rokovaní zobrala na vedomie správu o plnení akčného plánu do roku 2018 a schválila aktualizáciu Programu starostlivosti o mokrade Slovenska do roku 2024.

Rumunská premiérka príde neskôr

Začiatkom apríla Slovensko oficiálne navštívi delegácia rumunskej vlády pod vedením premiérky Viorice Dancilaovej. Návšteva bola pôvodne naplánovaná na 25. marca, nový termín je 5. apríla. O zmenu požiadala rumunská strana, slovenská vláda s tým v stredu súhlasila. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) rumunskú predsedníčku vlády prijme v Banskej Bystrici.

"Miesto prijatia je symbolické, nakoľko v marci roku 2019 mesto Banská Bystrica oslávilo 74. výročie oslobodenia spod nacistickej okupácie sovietskou armádou a rumunskou armádou. Ich obete pripomína čierny obelisk na hlavnom banskobystrickom Námestí SNP," priblížil rezort diplomacie, ktorý návrh návštevy pripravil.

Viorica Dancila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Partneri by mali zároveň diskutovať o bilaterálnych vzťahoch a hospodárskej spolupráci a vymeniť si pozície k aktuálnej situácii v EÚ s dôrazom na jej budúcnosť. Hovoriť chcú aj o kľúčových témach rumunského predsedníctva v Rade EÚ.

Hrob neznámeho vojaka v Bratislave

V parku pri Úrade vlády SR v bratislavskom Starom Meste má byť Hrob neznámeho vojaka. Vláda v stredu schválila návrh Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý ho chce zriadiť ako protokolárne miesto SR. Podľa rezortu obrany má byť symbolom patriotizmu a heroizmu občanov Slovenska.

"Hrob neznámeho vojaka ako protokolárne miesto Slovenskej republiky je ústredné pietne miesto a najčestnejší vojnový hrob, pri ktorom sa organizujú štátne pietne akty. Je trvalým symbolom nespochybniteľného vlastenectva a skutočného hrdinstva občanov štátu, ktorí do posledného písmena naplnili slová prísahy," ozrejmil rezort. Umelecké stvárnenie monumentu má symbolizovať aj slovenskú štátnosť, s dôrazom na politické a kultúrne dedičstvo a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť.

Areál chce rezort vybudovať v zastavanom území mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, medzi Leškovou ulicou a Úradom vlády SR, na vymedzenej ploche areálu parku. Jeho celkový tvar a rozmer upravia podľa výsledkov verejnej urbanisticko-architektonickej súťaže vyhlásenej na jeho umelecké stvárnenie, vyplýva z predložených materiálov.

Poslanec Národnej rady SR Peter Osuský (SaS) v minulosti namietal, že Bratislavčania a Slovensko nepotrebujú nový pamätník padlým. Liberáli podľa jeho slov nemajú nič proti tomu, aby bol z parku odstránený pamätník komunistu Mareka Čulena, ale majú výhrady k tomu, aby na mieste postavilo MO pod vedením SNS pamätník, ktorý má pripomínať vlastenectvo a hrdinstvo Slovákov pri obrane vlasti. Doplnil, že v Bratislave je Námestie Slovenského národného povstania, čo je dôstojné, navštevované a v zápase o demokraciu a slobodu symbolické miesto na uctenie si hrdinstva Slovákov.

Viac o téme: VládaRokovanie BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu