Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Príspevok na rekreáciu by mal byť povinný len pre firmy nad 49 zamestnancov, tvrdí SNS

Radovan Baláž
Radovan Baláž (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia by mali povinne poskytovať príspevok na domácu rekreáciu iba v prípade, ak majú viac ako 49 zamestnancov. Pre firmy a inštitúcie s menej ako 50 zamestnancami má byť rekreačný príspevok dobrovoľný za rovnakých podmienok a v tom istom rozsahu.

Tento pozmeňujúci návrh k novele zákona o podpore cestovného ruchu v druhom čítaní predložil v pondelok v Národnej rade SR za poslancov Slovenskej národnej strany (SNS) Radovan Baláž. Pôvodne sa táto povinnosť mala vzťahovať pre zamestnávateľov bez ohľadu na počet zamestnancov. Príspevok by mal predstavovať 55 % oprávnených nákladov na rekreáciu, maximálne 275 eur. Takú sumu zamestnávatelia uhradia, ak zamestnanci vynaložia na rekreáciu päťsto eur a viac. Zároveň by sa mal podľa pozmeňujúceho návrhu národniarov predĺžiť nepretržitý čas pracovného pomeru zamestnancov s nárokom na príspevok z dvanásť na dvadsaťštyri mesiacov.

"Zamestnávateľ nemôže znevýhodniť zamestnanca, ktorý príspevok dostane, pretože oň požiadal, v porovnaní so zamestnancom, ktorý o príspevok nepožiadal," priblížil Baláž ďalšiu časť pozmeňujúceho návrhu. Doteraz mali mať nárok na príspevok iba zamestnanci, ktorí oň požiadali. "Navrhujeme, aby súčasťou pobytového balíka (najmenej na dve prenocovania) mohol byť aj celý rad služieb, ale nie je nevyhnutné, aby súčasťou balíka boli aj stravovacie služby alebo iné služby. Navrhujeme upraviť okruh osôb, pri ktorých si zamestnanec môže uplatniť oprávnené výdavky," uviedol Baláž. Napríklad, zamestnanec zo zdravotných dôvodov nemôže využiť stravovanie. Oprávnené majú byť výdavky na základe zmluvy o ubytovaní a to nie je súčasťou zájazdu.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) kritizoval delenie zamestnancov na dve kategórie a myslí si, že príspevok by mal byť dobrovoľný aj pre zamestnávateľov s vyše 49 pracovníkmi. "Chcete povedať, že zamestnanci v podnikoch do 50 zamestnancov majú menšiu potrebu rekreácie, ktorú im chce štát cez tento zákon zabezpečiť? Chápem, že je to spojené s administratívnou náročnosťou a treba odľahčiť od novonavrhovanej záťaže menšie podniky, ale to je veľmi zvláštne," povedal Dostál.

Poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) navrhla, aby rekreačné príspevky zamestnávateľov mohli byť využité aj na úhradu výdavkov na pobytové aj denné prázdninové tábory detí zamestnancov. "Už ustanovenia návrhu zákona, ktorý prešiel v prvom čítaní, umožňovali použitie príspevku aj na pobyty detí zamestnancov, muselo však ísť aspoň o dve prenocovania. Do návrhu chceme preto doplniť aj možnosť ich použitia na denné prázdninové tábory, kde rodičia svoje deti ráno privezú a po práci si ich vyzdvihnú," uviedla Sárközy.

Týka sa to podľa nej detí v základných školách, alebo v prvom až štvrtom ročníku osemročných gymnázií. "Rovnako ako pri iných výdavkoch by boli oprávnenými len tie, ktoré sa použili na prázdninové tábory na území SR," dodala poslankyňa. Rozšírenie možností využitia príspevku na rekreáciu by podľa nej okrem pomoci rodinám prinieslo väčšiu a kvalitnejšiu ponuku prázdninových aktivít pre deti.

SaS navhla, aby bol príspevok dobrovoľný pre všetkých

Príspevok na rekreáciu pre zamestnancov na Slovensku by mal byť dobrovoľný pre všetkých zamestnávateľov bez ohľadu na počet pracovníkov. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) to navrhla v pondelok v Národnej rade SR v rámci rozpravy k novele zákona o podpore cestovného ruchu v druhom čítaní.

Návrh poslancov za SNS na zavedenie príspevku na rekreáciu je podľa poslanca za liberálov Miroslava Ivana nesystémový. "Podporuje jednu skupinu na úkor inej, rozdeľuje zamestnancov do dvoch kategórií, ktorí môžu túto výhodu čerpať, na jedných, ktorí pracujú vo firmách s viac ako 49 zamestnancami, a na tých, ktorí pracujú v malých," povedal Ivan. Aj preto podľa neho predložili pozmeňujúci návrh, aby bolo poskytovanie rekreačného príspevku dobrovoľné.

Poslankyňa Zuzana Zimenová (SaS) je presvedčená, že v žiadnom prípade netreba zamestnávateľom diktovať, akým spôsobom majú motivovať svojich zamestnancov. "Zamestnávatelia sami veľmi dobre vedia, aké benefity zamestnanci preferujú. A najmä tí zamestnávatelia, ktorí majú problém obsadiť voľné pracovné miesta, veľmi dobre zvažujú, aké benefity môžu pritiahnuť šikovných pracovníkov a aké ich môžu vo firme aj udržať," povedala Zimenová.

Zamestnávateľom preto podľa poslankyne nie je potrebné nútiť práve dovolenku na Slovensku, pretože v niektorej firme môže zafungovať oveľa lepšie úplne iný benefit. "V žiadnom prípade by snaha podporiť cestovný ruch nemala byť platená z vreciek zamestnávateľov, ktorí aj bez takýchto nápadov vynakladajú na svojich zamestnancov nemalé prostriedky," dodala Zimenová.

Návrh liberálov podporil poslanec Eduard Heger (OĽaNO). V podnikateľskom prostredí a zvlášť v cestovnom ruchu podľa neho treba skôr robiť výrazné zmeny a znižovať byrokraciu. "Malí podnikatelia, či už prevádzkovatelia ubytovní, alebo nejakých atrakcií, ak sa chcú naplno sústrediť naplno na svoju činnosť, potrebujú čo najviac odbúrať administratívnu záťaž, nehovoriac o rôznych reguláciách a poplatkoch," upozornil Heger. Zjednodušovanie podnikania stredným a najmä malým podnikateľom podľa poslanca pomôže rozvoju nielen cestovného ruchu, ale aj iným súvisiacim odvetviam.

Viac o téme: RekreáciaPríspevokNR SRSNSRekreačné poukazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu